Bénító magány

Bénító magány

Mintha fejreállt volna az idő, mintha minden logikának ellentmondva, tébolyultan visszafelé forgott volna – mindenből előbb volt az utolsó, majd utána az első. Előbb volt az utolsó karácsony, Újév, születésnapok és egyéb ünnepek, amiket együtt töltöttek, majd azután az első – már nélküle. Az első magányosan töltött házassági évforduló, az első Mindenszentek, amikor egyedül ment ki a temetőbe – a sok együtt töltött évtized után mindez szinte felfoghatatlan volt. De próbálta tenni a dolgát, a gyerekkorától belenevelt kötelességtudat most is működött, végezte mindennapi teendőit, amennyire tőle telt.
A házat körbejárva próbálta a férje szemével nézni a dolgokat – nem volt nehéz, hisz ismerte jól. A hangszereket, kottákat a helyi zeneiskolának adta – hosszú évekig jártak oda a gyerekeik, az az iskola indította útnak őket -, őszinte hálával gondolt vissza rá. A férje immár fölöslegessé vált ruháit, a masszírozókat, vérnyomásmérőt és egyéb műszaki cikkeket jótékonysági szervezeteknek, egyházaknak adományozta. Elajándékozta a festményeket, könyveket, lexikonokat, gyermekjátékokat. Csak a legszemélyesebb tárgyakat tartotta meg, egy-egy régi fényképet, egy kopott kis naptárt, melyekre úgysem tartott volna senki igényt, de neki fájt volna tőlük elbúcsúzni.
Soha nem élt egyedül. Gyermekkorában a régi családja gondoskodott róla, majd a kollégiumi évek után új, saját családja lett, amelyben megtalálta a helyét, és el sem tudta képzelni, hogy ez valaha is megváltozhat.
Azután a gyerekek felnőttek, immár a saját életüket élik – ez így van jól, hisz ez a világ rendje -, és ők ketten maradtak. Hozzászokott az új állapothoz, és megint azt gondolta, hogy ez örökké így lesz.
Aztán meghalt a férje – azelőtt ő intézte a lakással, nyaralóval, kocsival, ilyen-olyan adókkal kapcsolatos teendőket – most mindez rá hárult. Egyedül maradt. Egyedül minden gonddal, úgy érezte, belefullad az ügyintézés számára eddig ismeretlen tengerébe, képtelen mindennek eleget tenni, a temetés szervezésétől kezdve a bankok-biztosítók-szolgáltatók szentháromságán át a mindennapi bajokig.
De egyre gyakrabban jött valahonnan valamilyen sugallat, ami a támogatás, együttérzés, biztatás – nem is tudta, minek nevezze – üzenetét hordozta, valami, ami erőt adott neki; ő pedig csak tette, amit épp kellett, és a dolgok lassan kezdtek rendeződni. Mintha olykor leheletnyi simogatást érzett volna a kezén vagy az arcán, vagy valami gyönyörű távoli zenét hallott volna – a jelek egyre erőteljesebben tudatták vele, hogy nincs egyedül. Valaki – ha nem is látja – vele van, vigyáz rá. Kezdett kicsit megnyugodni, jólesett neki a figyelem, még ha nem is tudta pontosan, honnan ered.
Nem szokott álmodni, de most szinte minden éjszakáját álomképek töltötték meg. Ezek a képek visszavezették a múltba, látta a gyermekkori lakásukat, a régimódi, tágas helyiségeket, a hosszú, keskeny előszobát, a spájzot, ami a mérete alapján akár szobának is beillett volna. És látta magát kicsi gyerekként, amint elviszik otthonról a nagymamához, mert „anya egyelőre nem jöhet haza”. A kórházba se vitték el, igazából nem is értette, mi történik, csak annyit mondtak neki, ez a felnőttek ügye, te még gyerek vagy, edd meg a vacsorát, az a te dolgod.
Ezt a csalódást, szorongást, félelmet és haragot – a hozzá legközelebb álló ember érthetetlen elvesztését – élte át újra. Vacogott a hőségben, a hátán jéghideg verejték folyt. Először tiltakozott, lázadozott, valami oktalan remény töltötte el. Majd fogyni kezdett a hit, a bizalom, eljött a beletörődés ideje.
Sírt egy sort a valaha-volt gyerekért és az újra egyedül maradt önmagáért, majd kinyitotta az ablakot. Érezte a nap langyos sugarait az arcán, szép október volt.

“Bénító magány” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Rita szavait tudnám ismételni. Nagyon jól megfogalmazta., mint ahogy Te is remekbe írt soraidban.
    Igen: Már egy kis napsütéssel is beérjük. Köszönöm, hogy
    olvashattalak.
    Mária

  2. Bizony, sajnos nagyon sok mindent rak ránk az élet. Úgy gondoljuk, hogy felülmúlja az erőnket, képességünket, de aztán mégiscsak végigvergődünk rajtuk. Megváltozik az életünk, a kedvünk, kevesebb az örömünk, de élünk. Aztán talán kevéssel is beérjük, akár csak azzal, ha kisüt a nap.

    Szeretettel: Rita🍁

Szólj hozzá!