Adventi készülődés

Csodálatos magas dombokkal ölelt falucskában alig harmincan élnek. A Tél jeges nagy csizmájával csikorogva lépeget közöttük. Fehér köntösbe öltöztette a házakat, udvarokat, szántóföldeket. Ezüst hó csillan mindenfelé. Dermedt fák kétségbeesetten kapaszkodnak a fagyos földbe. Reszket sok-sok piciny madár. Még a csillagok is reszketve tekintenek a földre. Bizony, a tél sok tűfogával, rideg ujjaival marcangol. Fagyos arcát alázatosan hajtja le a mély barázdákra. A falucska kicsiny patakjának cseppjeit is fojtogatja a jég. Csikorgó hideg van, de mégis – mégis a hagyományokat mélyen tisztelő paraszt emberek szívében melegség honol. Decembert ír a Kalendárium. Kalapos ember hófödte udvaron kalapál, ácsolgat valamit.
– Hé, szomszéd! Csak nem a jászolt eszkabálja már?
– De biz, aztat! Hadd örüljenek a gyerekek!
Szép szokás itt a faluban Advent idején, a Messiás várakozásakor a házakba kis jászol készítése.
– No, gyerekek, akarjátok, hogy a kis Jézus nálunk is aludjon majd? Nézzetek ide, behoztam ezt a kis jászolt, melyet többféle fából készítettem.
– De hát édesapám, ilyen kemény, hideg ágyikóban fog aludni a kis Jézuska? – kérdezi az alig 5 éves Marika.
– Óh, azt nekünk kell ám jó meleggé varázsolni! – mondta az édesapa.
– De hogyan?
– Anyjuk, hozzál csak egy ponyus szalmát!
Az asszony máris indult ki a csűrbe, fürgén összeszedett egy jókora csomó szalmát, már hozta is a hátán.
– No, gyerekek! Ebből a kupacból lehet a jászolba rakni a kis Jézuskának. De csak akkor tehettek bele egy-egy szálat, amikor valakivel jót tettetek, jót cselekedtetek. Remélem, hamar jó puha fekhelyet készítünk neki.
– De honnan fogja tudni a Jézuska, hogy jó cselekedetből tesszük oda? – kérdezte a nagyobbacska fiú.
– Tudni fogja arról a szeretetről, amellyel odatettétek – mosolyodott el az édesapa.
– Édesanyám, vacsorára hadd tegyem én a fazekat az asztalra – szólt villámgyorsan a fiú.
A két szülő összenézett.
– No, máris kezdődik a szép Adventi játék, készülődés.
A házban napról napra a sparhelt mellett a szeretet, a jóság szikrája is melengette a szíveket. Nagy volt a lelkesedés, gyűlt bizony a sok-sok puha szalmaszál a jászolban. Gyerekek, felnőttek igyekeztek ebben az időszakban kicsit jobbak, kedvesebbek lenni. Szinte lesték, hogyan tudnak egymásnak segíteni. Az emberek mindig is szeretnek készülődni, várakozni valami szépre, jóra. Minden várakozást felülmúl a Messiásvárás. Szerte a világban sokféle szokás létezik ilyenkor, de ami közös ezekben, az a Szeretet, odaadás, összetartozás érzése.
Kinn csodás apró hópelyhek hintáznak, benn karácsonyi melegség. Nem a szikrázó karácsonyfán, hanem a szívekben gyúlt ki Karácsonynak fénye. A Szeretet simogatta lelküket. A puhára bélelt jászol körül a „Mennyből az angyal” dallama fátyolossá tette a tekinteteket. Ezeknek a gyermekeknek, e régmúlt Karácsonynak megható emléke, fénye az időtlen szeretet soha el nem múló melegét sugározta. Amikor elhalkul, majd elhallgat a karácsonyi harangszó, e jó szándékú emberek szívében tovább cseng a Szeretet muzsikája.

“Adventi készülődés” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Marika!

  Sok szeretettel gratulálok nagyon szépen megírt írásdhoz.
  Magdi🎄🌲🥀

 2. Kedves Edit!
  Nagyon örülök, hogy tetszett a kis történet. Szeretettel kívánok én is áldott karácsonyi ünnepeket.
  Szeretettel: Marika

 3. Kedves Marika! Csodálatos történet. Köszönöm, hogy olvashattam. Áldott Ünnepeket kívánok neked és szeretteidnek! Szeretettel Edit

 4. Kedves Gyöngyi!
  Köszönöm szépen nagyon kedves soraidat. Rákattintottam a Google keresőben a presepe címszóra. Igazán csodálatos kis Betlehemek vannak ott!
  Áldott, békés, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok szeretettel: Marika🌟

 5. Kedves Rita!
  Nagyon szépen köszönöm hozzászólásodat. Én is kívánok kegyelmekben gazdag, áldott, békés karácsonyi ünnepeket.
  Szeretettel: Marika🌟

 6. Olaszországban nagy divat a karácsonyi betlehem felállítása a lakásokban, házakban, presepe-nek hívják, forgácsokból, mohával, de akár világítással, de még szökőkúttal is, kis házak, városok, igazán csodálatosak, és még tanfolyamokat is szerveznek ezek készítésére. Voltam már ilyen kiállításon is, ahol többszáz volt belőlük, egyik szebb, mint a másik. Ha van kedved, írd be a google keresőbe hogy presepe vagy presepe di natale.
  Az én karácsonyi mondásom: Akinek a szívében nincs karácsony, az nem fogja megtalálni azt a fa alatt sem.
  szeretettel Fgy🎄

 7. “Nem a szikrázó karácsonyfán, hanem a szívekben gyúlt ki Karácsonynak fénye.”

  Igen, ez az igazi kincs.

  Szeretettel: Rita

  Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok!🎄

Szólj hozzá!