A NAGY DILEMMA

Amélia Floridában, Orlando városában lakik. Az egyetemen filozófiát tanít. Két gyermekével egyedül maradt, mert tizenhárom év után a férje talált egy nála jóval fiatalabb nőt. Mary hat éves, George tíz éves.
A válás nagyon megviselte mindhármukat. Az exférje Európába költözött végleg az új barátnőjével, így a gyermekeit sem látogatja. Teljesen megszakított minden kapcsolatot velük.
Kolleganője Nancy, aki egyben a barátnője is, közvetlen szomszédságukban lakik, így sokat segít Améliának. Olyanok, mintha testvérek lennének. Marynek ő a keresztanyja.
– Nancy, nem tudom mitévő legyek – kezdte a beszélgetést Amélia és könnyeit törölgette.
–Miben segíthetek?
– Nagyon sajnálom a gyerekeket. Sokat rontottak a tanulmányi eredményeiken, nem figyelnek, stresszesek. Nagyon nehéz velük – mondta elkeseredett hangon.
– Ne csodálkozz rajta, hiszen ez egy kegyetlen dolog volt az apjuktól.
– Igen, de ez nem mehet így hosszú távon. Arra gondoltam jó lenne egy pszichológus segítsége, hogy jobban feltudják dolgozni a történteket. Csak habozok, biztosan félnének, ha orvoshoz vin-ném őket. Lehet, hogy még rosszabb lenne a helyzet.
– Pedig, jónak tartom, én is észrevettem rajtuk, de gondoltam idővel jobb lesz – válaszolta Nancy.
– Én is ezt hittem, ám sajnos egyre rosszabb, mert mindinkább hiányzik nekik az apjuk. Máskor is volt, hogy elutazott a munkája miatt hosszabb időre, de hazajött. Azt várják, most is, hogy mikor jön már vissza. Nem tudják elfogadni, hogy ő lemondott róluk – mondta szomorúan.
– Figyelj, nekem támadt egy ötletem. A kollegánk Gary pszichológus és beszélhetnél vele. Bizto-san segít, nagyon rendes – szólalt meg biztatóan, miközben átölelte barátnőjét.
– Tényleg igazad van, meg fogom keresni.
– Talán, az is megoldható lenne, hogy egyszer munka után eljönne velünk. Meghívjuk vacsira, mint egy kollégát és közben megismeri a srácokat. Valószínű megteszi, hogy időnként házhoz jön – folytatta Nancy.
– Ezt jól kitaláltad, de vajon mit szól majd hozzá Gary. Mary és George szempontjából jó megol-dás lenne valóban.
– Szerintem nem lesz probléma neki. Tudod egyedül él.
– Nem, nem tudok a magánéletéről semmit. Én nem ismerem közelebbről – válaszolta és kérdően nézett Nancyre.
– Fiatalon meghalt a felesége és családja sincs. Azóta csak a munkájának él.
– Sajnálom, nem lehet könnyű neki sem.
– Most mennem kell, de holnap beszélj vele feltétlen – kérte Nancy.
– Mindenképpen, utána beszélünk – mondta reménnyel telve Amélia.
Másnap, felkereste a kollégáját, aki éppen előadást tartott. Beült és végig hallgatta, nagyon tet-szett neki. A diákok közözött is óriási sikert aratott. Az óra vége felé bemutatta az új könyvét, ami nem régen jelent meg. Éppen az elvált szülők gyermekeinek, az átélt traumájuk feldolgozásáról szólt.
Az előadás végén odament hozzá és elmesélte a problémáját. Rendkívül segítő kész, szimpatikus ember benyomását keltette Améliában. Gary egyből felajánlotta a segítségét és megbeszélték, hogy Péntek estére elfogadja a vacsorameghívást, hogy találkozzon Maryvel és Georgéval. Felmé-ri az állapotukat és a továbbiakat majd megbeszélik.
Amélia boldogan számolt be barátnőjének a tapasztalatáról Garyvel kapcsolatban. Hálás volt azért, hogy őt ajánlotta neki. A vacsora és az este kiválóan telt, mindenki jól érezte magát, még a gyerekek is felengedtek egy kicsit. A férfi figyelte, minden rezdülésüket, testbeszédüket, arcmi-mikájukat. Sokszor nincs szinkronban a beszéd ezekkel a jelekkel. Sikerült külön – külön is kom-munikálnia velük.
– Későre jár. Köszönöm szépen ezt a csodálatos estét – szólalt meg Gary.
– Örülök, hogy elfogadta a meghívást – válaszolta Amélia.
A hétvégén kidolgozott egy terápiát a gyermekek részére. Hétfőn egy ebéd mellett átbeszélték. Időnként elment hozzájuk, de olyan is volt, hogy hétvégén közös programot csináltak. Ezeken az alkalmakon Nancy is ott volt és hármasban gardírozták őket. Idővel egészen feloldódtak és lassan minden visszakerült a régi kerékvágásba. A tanulmányi eredményeik javulni kezdtek és Garyt nagyon megszerették. A terápia már befejeződött, azonban ez idő alatt olyan közeli baráti vi-szonyba kerültek, hogy továbbra is sok időt töltöttek együtt.
Amélia csinos és okos nő volt. Hosszú fekete haja a derekát érte. Mosolyával és kedves csillogó fekete szemeivel mindenkit elbűvölt. A férfi, már régen felfigyelt rá és rendkívül kedvelte. Jól esett neki, hogy hozzá fordult tanácsért. Az asszony válásuk után is viselte karikagyűrűjét. Ez Gary számára azt jelentette, hogy még nincs készen egy új kapcsolatra, mert még nem tudta érzelmileg elengedni a volt férjét. Emiatt nem is közeledett hozzá, ám titkon egész lényével szeret-te.
Amélia később elkezdett egy filozófiai szakkönyvet írni. Azért, hogy több ideje maradjon rá, Mary sokat volt Nancyvel. Gary pedig elvitte Georgét meccsre vagy valami fiús programra. A gyerekek egyre többet igényelték jelenlétét. A férfi lelke mélyén igazán örült ennek, mert vonzódott hozzájuk. Mivel nem volt családja, Mary és George pótolták nála ezt az űrt.
– Na mit szólsz kedves barátnőm Garyhez? – kérdezte Nancy.
– Ő egy igazán kedves figura. Hálás vagyok, hogy őt ajánlottad. Egészen hozzászoktak a gyerekek. Nagyon jól megvagyunk, amikor itt van velünk. Bárcsak a volt férjem lett volna ilyen.
– Ezt látom, na de te? – kérdezősködött tovább, kaján mosollyal az arcán.
– Jaj, Nancy! Nem tudom. Rendkívül helyes, figyelmes, udvarias és szeretetteljes.
– És? Mi a probléma?
– Nekem olyan fura, hogy nem nyit felém. Talán van barátnője, vagy nem tetszem neki. Nem be-szélünk ilyenekről.
– Te szívesen vennéd az udvarlását?
– Azt hiszem, igen – mondta kissé bizonytalanul.
– Ameddig nem vagy biztos magadban, hogyan gondolod, hogy nyisson feléd? Szerinted ő ezt nem látja rajtad, hogy még nem állsz készen egy újabb kapcsolatra?
– Igazad lehet – válaszolta elgondolkodva.
– Na és a karikagyűrű, még mindig a kezeden van. Miért hordod?
– Tényleg, nem is figyeltem rá, már úgy megszoktam – mondta, miközben az ujját nézegette és a gyűrűt forgatta rajta. Talán majd leveszem.
– Na, akkor MAJD! Visszatérünk erre a beszélgetésre – szólalt meg Nancy nyomatékkal.
– Te is egyedül vagy, neked nem jön be? – vágott vissza Amélia huncut mosollyal az arcán.
– Ha nem beléd lenne szerelmes, akkor talán. Rajtad kívül mindenki látja, hogy teljesen odavan érted és már régóta.
– Ez komoly? Tényleg nem vettem észre, jól titkolja – mondta jól eső mosollyal az arcán.
– Egyébként én régebbről ismerem. Nagyon tisztelem azért, amit és ahogyan csinálja. Tudod, hogy már annyit csalódtam, elég volt. A biológiai órámból kifutottam, így családom már nem lesz. Hozzászoktam az egyedülléthez, de ti, itt vagytok nekem és ez sokat jelent számomra. Azt viszont nagyon szeretném, hogy boldog legyél, hiszen a te helyzeted teljesen más. Két gyermekkel nagyon nehéz és még kicsik. Szükségük van egy apa pótlóra – tette hozzá mosolyogva.
– Igen, csak nehéz olyat találni, hogy a gyerekek is elfogadják. Meg egyébként is, még nem gon-doltam így végig.
– Hát Gary, minden szempontból tökéletes, nagyon szeret benneteket.
– Na, majd látjuk. Az idő sok mindent megold. Megyek most dolgozni, mert sosem készül el a könyvem – zárta le a beszélgetést Amélia.
– Én meg leviszem magammal a srácokat, majd vacsi után hozom őket.
– Köszönöm neked!
Alig dolgozott egy órányit, amikor Gary hívta telefonon.
– Szia Amélia! Hogy telik a hétvégétek?
– Én dolgozom a könyvön, a gyerekeket pedig Nancy levitte magához.
– Szólj nyugodtan, ha tudok segíteni.
– Természetesen, nagyon köszönöm.
– Mit szólnál hozzá, ha elvinnélek vacsorázni egy remek helyre? Talán jól jönne neked is egy kis kikapcsolódás.
– Igazad lehet. Elfogadom, köszönöm.
– Akkor hétre érted megyek.
– Rendben.
Amélia, gyorsan lement Nancyhez, ugyanis pont alatta lévő szinten lakott. Elmondta, hogy Garytől vacsora meghívást kapott. Megkérte, hogy a gyerekek hadd aludjanak nála. Éppen elkészült, amikor ránézett a gyűrűjére. Villámként cikázott elméjében az elmúlt évek történése. Újra átélte azt a fájdalmat, amit az exférje okozott neki és a gyermekeiknek. Szeme megtelt könnyel, majd lehúzta a gyűrűjét és a fiók melyére seperte.
Gary egy exkluzív étterembe vitte Améliát. Az asztalon gyertya és vörösrózsa csokor várta őket. A félhomályban andalító lágy zene szólt. Vacsora közben, természetesen észrevette, hogy már nem viseli a karikagyűrűt. Ez nagy előre lépés volt és megkönnyebbülten közeledett a választottjához. Végre kettesben lehettek és az este folyamán sokat beszélgettek életútjukról. Egyre közelebb ke-rültek egymáshoz.
Amélia igazából, most figyelte meg jobban Garyt. Az ősz haja ellenére, milyen fiatalos az arca. Fénylő kék szemeit kiemeli a kreol bőre. Nyílt, tiszta tekintete áthatolt a szíve hűvös páncélján és engedte, hogy ez az érzés felmelegítse teljes lényét.
– Köszönöm ezt a gyönyörű estét Gary – szólalt meg kedves mosollyal az arcán.
– Boldog vagyok, hogy megosztottad velem – és átölelte, majd búcsú csókot lehelt a homlokára.
Amélia, hamarosan befejezte a könyvét és meghívást kapott egy három napos konferenciára, ahol az előadása keretén belül bemutathatta. Nancy, mivel szakmabeli, szintén felkérték saját témájá-ban felszólalásra. Gondban voltak, hogy mi legyen addig a gyerekekkel. Gary felajánlotta, hogy vigyáz rájuk és addig ott alszik velük. Ez nagy megkönnyebbülést jelentett számukra.
Amélia könyve nagy sikert aratott és voltak, akik jelezték felé, hogy majd szeretnének belőle egy – egy példányt. Az előadásokat követően közös vacsora és beszélgetés zajlott a hotel éttermében. Sokan gratuláltak személyesen is.
– Szia Amélia! Paul vagyok! – mutatkozott be.
– Gratulálok a könyvedhez, igazán nagy sikert aratott.
– Köszönöm szépen – válaszolta röviden Amélia.
Paul azonban nem hagyta ennyiben, innentől szinte egész este a sarkában volt. Bókolt, hízelgett és udvarolni kezdett neki.
– Bocsánat Paul, elrabolhatnám tőled egy kicsit a barátnőmet? – ezzel karon fogta és jóval távo-labb sétáltak.
– Te ismered Pault? – kérdezte Amélia.
– Jaj, drágám ki ne ismerné. A legnagyobb nőcsábász és minden konferencián talál újat magának. Ezért is választottalak le tőle, mert a végén még nem tudnál tőle megszabadulni. Vigyázz vele, mert rámenős és pár hónap múlva úgyis lelép valamilyen ürüggyel. A társaság már beszél rólatok, hogy na, Paul megtalálta a következő áldozatát.
– Nancy köszönöm, hogy szóltál, de nem hiszem, hogy bármit is akarna tőlem, csak odajött gratu-lálni.
– Rendben, én szóltam – mondta Nancy furcsa arckifejezéssel az arcán.
Alig fejezték be a beszélgetést Paul máris ott termett kezében két pohár pezsgővel.
– Igyunk a sikeredre drága Amélia – és széles mosollyal az arcán átnyújtotta az egyik pohár pezs-gőt.
– Köszönöm – és udvariasságból belekortyolt.
Paul egész este szóval tartotta és mindenről kikérdezte. Magáról nem sokat beszélt, csak annyit lehetett tudni, hogy egyedül él. Elmesélte Améliának, hogy nagyon vágyna már családra, de még nem találta meg az igazit. Közben persze folyton dicsérte a nőt, milyen okos, milyen csinos. Első látásra úgy érezte, hogy ő az igazi. Engedje meg neki, hogy közelebbről megismerhesse. Őt nem köti semmi a jelenlegi városba, szívesen feladná miatta. Együtt élhetnének és dolgoznának, mert biztosan átvenné az Orlandoi egyetem. Lehengerlő stílusával, már a közös jövőjüket is felvázolta. Közben pedig több pohár pezsgő is legurult. Amélia alig tudott szóhoz jutni tőle, csak ámult.
– Kedves Paul, ez mind szép és jó, amit te most itt elmondtál, talán megvalósítható is, de az idő majd eldönti. Nekem túl gyors ez a tempó ne haragudj.
– Igen, tudom. Bocsáss meg, de nem akarlak elveszíteni.
– Ne bolondozz, hiszen alig ismerjük egymást.
– Hidd el nekem olyan, mintha már régóta ismernélek.
– Jó, majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Most én felmegyek a szobámba – mondta Amélia és a poha-rát a férfi kezébe nyomta.
Paul egészen az ajtóig elkísérte. Szorosan magához ölelte és megcsókolta. Amélia gyorsan kibon-takozott a karjaiból.
– Jó éjt – és becsukta az ajtót maga mögött.
Hajnal háromra járt az idő. Nancy már az első álmán is túl volt, de felébredt.
– Még most jöttél fel?
– Igen, de kissé fáj a fejem. Azt hiszem túl sok pezsgőt ittam.
– Mesélj, mi történt?
– Jó fej ez a Paul, csak kicsit gyors a tempója – válaszolta mosolyogva.
– Ugye nem sikerült elcsábítania?
– Nem tudom, mintha éreznék iránta valami perzselőt.
– A sok pezsgőtől drágám!
– Nancy, ne már! Nem adok a pletykákra. Mindenki megváltozhat és kaphat egy új esélyt.
– És mi lesz Garyvel?
– Őt is szeretem, de másképpen, nem tudom. Teljes a káosz a fejemben és a szívemben is.
– Na jó, tudod mit? Aludd ki magad rendesen, hátha holnapra elmúlik. Jó éjt.
– Jó éjt – és bedőlt az ágyba.
A hátra lévő időben Paul és Amélia többnyire együtt voltak, hogy jobban megismerjék egymást. Az asszony megkedvelte őt. Szakma krémjébe tartozott, a sportos, életvidám, kissé bohókás férfi, aki igyekezett mindig a kedvében járni. Megbeszélték, hogy a hétvégéket együtt töltik, aztán majd alakulnak a dolgok maguktól.
Az első hétvégén Amélia ment el Paulhoz, nagyon jól érezte magát nála. Úgy volt, hogy követke-zőn ő megy hozzájuk, hogy megismerje a gyerekeit. A férfinek azonban közbe jött valami. Több, mint egy hónap után jutottak el oda, hogy meglátogassa Améliáékat.
A gyerekek részéről a fogadtatás, rosszul sikerült. Pedig drága ajándékokkal lepte meg őket. Duz-zogva vonultak be a szobáikba és nem voltak kíváncsiak Paulra. Gary hiányzott nekik. Ő ugyanis igyekezett távol maradni. Nem akarta megzavarni jelenlétével az alakuló kapcsolatot. Annyira szerette Améliát, hogy csak boldognak akarta látni. Fájdalmasan élte meg, hogy az általa szeretett nő másba lett szerelmes. Újra teljesen a munkájába temetkezett. Sokat gondolt rájuk, ilyenkor mindig könnybe lábadtak a szemei.
Egy idő után feltűnt Améliának, hogy Paul nem keresi a kapcsolatot a gyermekeivel, és nem is tesz azért semmit, hogy elfogadják őt. Sőt még tőle is kezdenek eltávolodni. Beszélgettek erről, de a férfi meg is mondta, hogy ő nem egy lelkizős típus. Úgy gondolja, ha majd együtt laknak, akkor hozzá szoknak és nem erőlteti. Ezzel le is zárta mindig a témát. Legtöbbször csak ő utazott a fér-fihoz. Nancy ilyenkor vigyázott Maryre és Georgéra.
Az egyik hétvégén úgy volt, hogy ismét Paul jön hozzájuk, de utolsó pillanatban lemondta, hogy közbejött neki egy megbeszélés. Amélia érezte, hogy nincs ez így rendben és mindenképpen sze-mélyesen akart vele beszélni a közös jövőjükkel kapcsoltban, ezért odautazott. Becsengetett hozzá és egy fiatal fekete hajú lány nyitott ajtót egy szál törölközőben.
– Maga kit keres, mit akar itt? – kérdezte flegma hangnemmel.
Amélia a döbbenettől, alig tudott megszólalni hirtelen.
– Mondja már, mert megfázok.
– Paullal szeretnék beszélni – válaszolta hebegve.
– Paul! Itt egy nő téged keres! – kiabálta be.
– Ugyan már, mit akar? Küld el! – kiáltott vissza a hálószobából.
– Hallotta.
– Csak egy percre jöjjön ki – kérte.
– Paul, a nő nem tágít, gyere már! – kiabált be ismét.
– Jó, mindjárt – válaszolta kelletlenül és felkapott egy köntöst magára.
Ahogy kilépett az ajtón és meglátta Améliát, még a víz is kiverte, meg sem tudott szólalni. Ő sem szólt semmit, ekkorra már megteltek szemei könnyel és csak annyit akart, hogy szemébe nézhes-sen. Hátat fordított és elment.
– Ez meg mi volt Paul? – kérdezte a fiatal nő.
– Semmi, csak a volt exem – válaszolta és úgy tett, mintha mi sem történt volna.
Amélia végtelen fájdalmában végig sírta a haza utat. Szinte sokszor azt sem látta könnyeitől, hogy merre jár. Egyszer csak erős ütést érzett a lábánál és elesett. Arra eszmélt fel, hogy elütötték.
– Jól van hölgyem?
– Igen, persze – mondta és megpróbált felállni, de visszaesett, mert a lába nem engedte.
– A lábam fáj és nem tudok ráállni, kérem segítsen – szólt a férfihoz, aki elütötte.
– Nem, maradjon. Hívom a mentőket.
Améliát kórházba szállították, darabos törése lett a lábszárának és azonnal meg kellett műteni. Még volt annyi ideje, hogy telefonált Nancynak a balesetről. Ők rögtön bementek hozzá, de a gye-rekeket nem engedték be. Nancy felhívta Garyt, hogy mi történt és megkérte menjen oda. Így fel-váltva tudtak bemenni Améliához.
A műtét után még nem tért magához és éppen Gary volt bent nála. Az ágya mellett ült egy széken, miközben fogta a kezét és könnyeivel áztatva csókolgatta.
– Drága Améliám, ha tudnád, hogy én mennyire szeretlek téged.
Ekkor, megszorította Gary kezét és a könny végig gördült az arcán. Majd lassan kinyitotta a sze-mét, felé fordult és annyit mondott;
– Bocsáss meg nekem.
– Nagyon szeretlek és amíg élek vigyázni fogok rátok szerelmem, ha te is így akarod, kellesz ne-kem – válaszolta.
– Igen, drága Gary – válaszolta kedves mosollyal az arcán, majd boldog csókban forrt össze ajkuk.
Nancy és a gyerekek a folyosó üvegjén keresztül látták őket és boldogok voltak, hogy végre egy-másra találtak.
Később Amélia elmesélte Nancynak a történteket Paullal. Egy hét múlva hazaengedték, de még fekvő gipsszel. Gary végig ott volt vele és segítette a gyógyulásban. Paul, még egy darabig hívo-gatta, mert szerette volna kimagyarázni magát, de Amélia nem adott neki lehetőséget és fel sem vette a telefont. Amélia, ahogy lábra állt, összeházasodtak Garyvel. Egy igazi boldog család lettek.

Db. 2022.

“A NAGY DILEMMA” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Drága Marika! Köszönöm szépen, hogy olvastad a novellámat és örülök, hogy elnyerte tetszésedet! Szeretettel Edit

  2. Drága Editke! Erre szokták volt mondani, Minden jó, ha a vége jó.
    Olvastató, remek írásodnál szívesen voltam olvasó.

    Mária

  3. Kedves Gyöngyi! Azért ismerős, mert a fészen volt fent és ott olvastad! 🙂 Köszönöm szépen! Nagyon boldogságos új évet kívánok neked! Szeretettel Edit

  4. kedves Edit, lehetséges, hogy már olvastam ezt itt a HM-en? Ismerős a történet, talán már korábban is felraktad… Fgy

Szólj hozzá!