Az élelmes asszony

Összes megtekintés: 417 

Laskáné Gombóc Terka egész életében arra törekszik, hogy nevéhez méltó maradjon, annak ellenére, hogy foglalkozása főzőasszony, a szolgáltatásait már egyre kevésbé veszik igénybe. Hivatalosan háztartásbeli, aki gondos háziasszonyként neveli tucatnyi gyermekét, biztosítja férje kényelmét, elvégre ő a családfő, és amellett, hogy gondozza a házikertet, ellátja a jószágokat is, vagy félszáz baromfit.

Régen nagy becsülete volt a jó főzőasszonynak, hívták lakodalomba, keresztelőre, névnapokra, halotti torra, nem telt el úgy egy hét sem, hogy ne lett volna munkája. Szerencsére a legkisebb kivételével kirepültek a gyerekei, kevesebből is ki tud jönni, de a munka, meg a kukta asszonyok pletykálkodása egyre jobban hiányzik neki, főleg azóta, hogy a férje nyugdíjas lett és egész nap kerülgetnie kell, mert állandóan belebotlik, bármit tesz, ott találja maga mellett.

Nehezen oszlik a reggeli köd, semmi kedve kimenni a csűrbe, megduggatni a hat kacsát, amit Márton napra akar a gyerekeinek adni, meg marad nekik is. Szépen híznak, akár hatkilós is akad köztük. Egyszerre pucolja fel, majd szól Jankának, hogy segítsen. Jön az, ha szólnak neki, egy véka almáért is elvállal bármilyen házimunkát. Csak ne lenne akkora szája! Bárkit képes kibeszélni. Legutóbb a postamester asszonyon köszörülte a nyelvét, hogy nem képes belenyúlni a mosogatólébe, flancos mosogatógépet vett a megyeszékhelyen és addig tartogatja benne a szennyes edényeket, míg az meg nem telik. Akár három napba is beletelik, mire beindítja, hiszen csak ketten vannak az urával, addig ott pállik a mosatlan. Spórol a lelkem, jegyzi meg száját biggyesztve és mohó tekintettel figyeli beszélgető partnerét, vajon egyetért-e vele az illető.

Megnézi, tojtak-e a tyúkok, jó lenne néhány tojás, tésztát akar gyúrni, laskának, metéltnek, jól megszáradnak és akkor veszi elő, ha jönnek az unokák, akik nagyon szeretik a mákos meg túrós tésztát, Pista fia meg a káposztásnak nem tud ellenállni. A metéltből ad a lányainak meg a menyeinek, hogy ne azt a boltit vegyék, amit tojásporból készítenek.

Kötényében nyolc tojással, iparkodik a házba, amikor csaholni kezd Vakarcs és faldos a szomszéd kerítése felé. Úgy tűnik, itt vannak a nyaralók, igazi városi emberek, akik – számára értehetetlen okok miatt -, megvették a szomszéd házat. No hiszen, itt csak pihenni lehet, nincs semmi látnivaló. Igaz, a városi embernek ez a kikapcsolódás, a csend, a béke, a napsütés, télen a szűz fehér hó, meg a befagyott patak, melynek jegén lehet fakutyázni. Nem valószínű, hogy a mai fiatalok fakutyáznának, legutóbb is, nagy dorongokat hoztak a szomszédok, azzal ütötték a kis labdát és kesztyűben kellett elkapnia a másiknak, meg futkároztak a gyepen, mint a bolondok. A harmadik szomszéd gondozza a kertjüket, nyírja füvet, kap érte havi tízezer forintot. Hiába mondta az urának, vállalja el, jól jön a kis pénz is, de ez a habókos ember nem érti a szót, nem egy élelmes ember, mert neki célkitűzései vannak, melyeket nyugdíjasként akar megvalósítani, de hogy mik azok, arról azóta sem szólt egy szót sem.

A konyhában nagy a meleg, férje megint máglyát rakott a sparheltben, mert a fa olcsóbb, mint a gáz,meg az étel is jobb ízű, ha azon fő, mondogatja, és nem tudja eldönteni, hogy őt vagy saját magát akarja erről meggyőzni.
– Terka, süthetnél egy tepsi kőtt kalácsot! – szól rá, amint belép a konyhába. – Tudod, mennyire szeretem a mákos hajtottat.

Jól van, akkor becsinált levest főz, másodiknak meg ott lesz a mákos hajtott.
– Eredj, vigyél vizet a jószágoknak, ne lábatlankodj itt mellettem!

Zsörtölődik kicsit, ennyi neki is jár, majd serényen elkezdi az ebédfőzést. Másfél kiló lisztből készíti a kalácstésztát, jusson is, maradjon is. Majd visz a szomszédoknak, hátha kapnak az alkalmon és némi készpénz ellenében kap tőlük megbízást, az már mindegy, hogy annak mi a mibenléte.

Terka sohasem volt pénzéhes és már nem is lesz, ám azt pontosan érzékeli, hogy az utóbbi egy évben egyre több pénzt hagy a boltban, pedig mindig ugyanazokat veszi, meg a jószágok eledele is sokba kerül, a nyugdíj meg alig változik. Soha eszébe sem jutna, hogy elfogadjon egy fillért is a gyerekeitől, amíg emelni tudja a kezét, addig meglesz mindenük az öreggel. Nem akarja, hogy vénségére leszokjon az ura a dohányzásról, vagy ünnepen ne ihasson meg egy pohár bort a barátaival, vagy ne mehessen le a tóra hallgatni a békák kuruttyolását, mert hiába lógatja kukacát a vízbe, arra már a halak sem harapnak, ellenben jól kibeszélgetik magukat a komájával, politizálnak, mintha fiatalok lennének és a világ végre hagyná magát általuk megváltani.

Mire felforr a leves, addigra megkel a tészta és lehet vele dolgozni. Két mákos, két diós hajtottat tesz a sütőbe, a maradék tésztából meg túrós és lekváros bukta lesz. Meglátja az ura, mennyit süt az asszony, s mielőtt szóvá tenné, megelőzi Terka:
– Úgy látom, csak a fiatalok jöttek le a szomszédba, viszek nekik kóstolót, ilyet otthon úgysem esznek!
– Te tudod, Terka – hagyja rá az ura és fát tesz a tűzre, hadd süljenek a sütemények. – Átszaladok Janihoz, megkérdem, mikor vág birkát. Ennék már egy jó birkapaprikást!

Ennél, persze hogy ennél, dohog magában az asszony, de előtte jól meglocsolnád a torkod Jani ötvenkét fokos szilvapálinkájával.
– Vigyél pénzt magaddal, ne ingyen igyál!
– Viszek, viszek, nyugodj meg, meg veszek egy litert, hátha jönnek a gyerekek és legyen mivel megkínálni őket.

Ez a mese, mindketten tudják, hiszen nem isznak sem a fiaik, sem a vejeik, helyettük helyt áll a papa, szépen lassan napi fel decinként megiszogatja a víztiszta erős italt, melyet ha megráznak az üvegben, gyönyörű gömbölyű buborékokat produkál, ezzel bizonyítandó az erőssége és a tisztasága.
– Hanem azt kérdd meg Janitól, mennyiért ad egy egész birkát. Jobban járnánk, ha vennénk egyet, betennénk a hűtőbe és rájárnánk.

Fél tizenkettőkor a sütemények ott párállnak a tisztaszobában, a leves is készen van, csak teríteni kell, amely egy percet igényel.

Terka telemer levessel egy kétliteres fazekat, majd becsomagol egy diós hajtottat négy túrós és ugyanannyi lekváros bukta társaságában, szatyorba teszi és elindul a szomszédba. Szerencsére nem kell bezárni a kaput, mert a sarkon már befordult az ura.

Déli harangszóra már a levest meri férje tányérjába.
– Mit mondott a komád, mennyiért adja a birkát?

Gyorsan oszt és szoroz, tempósan kanalazza levesét, mert ha gyorsan jár a keze, akkor forog igazán az esze kereke.
– Tudod, apjuk, – szólal meg végül – jól sejtettem, hogy a szomszédban csak a gyerekek vannak, mind a kettő egyetemista, és velük jöttek a barátaik is. Hanem holnap lesz a szüleik huszonötödik házassági évfordulója, és meglepetés ebéddel várják őket. Bográcsban főtt vörösboros birkapörköltre gondoltak, de nem tudják, hogyan kell megfőzni, meg honnan vegyék meg a hozzávalókat. Mit gondolsz, jól tettem, hogy elvállaltam a főzést? Úgy, hogy az alapanyagot is mi adjuk. Tizenkét adagot kértek, meg süssek egy gesztenyés tiramisu tortát. Olyat még nem csináltam, de ideadták a receptjét. Azt még ma meg kell csinálnom. Szóval eredj el Janihoz, vágja le azt a birkát, és nyúzza is meg. Ne nézz így rám, megéri a fáradságot, annyit fizetnek nekünk a gyerekek, hogy nekünk ingyen lesz egy fél birkánk. Azt is kérdd meg a komádtól, kommendálhatjuk-e a borát és a pálinkáját?

Nehezen mozdul az ura, mert úgy belakott, hogy legszívesebben lefeküdne egy órácskára, de nem lehet. Még világosban kell megnyúzni a birkát és hamar sötétedik.

Terka magára maradván gyorsan elmosogat, mert rend a lelke mindennek, majd leül, hogy áttanulmányozza a sütemény receptet.

Gesztenye tiramisu recept
 4 dl feketekávé (lehet instant is)
 20 dkg cukor
 2 dl tej
 1 ek zselatin
 2 db tojássárgája
 4 dl habtejszín
 40 dkg mascarpone
 50 dkg gesztenyemassza
 40 db babapiskóta (2 csomag)
 2 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
1. Lefőzzük a kávét, teszünk bele egy evőkanál cukrot, hagyjuk kihűlni. A tejet a maradék cukorral, a zselatinnal és a tojássárgájával összemelegítjük, de nem forraljuk fel, majd ezt is félrerakjuk. A hideg tejszínből habot verünk.
2. A mascarponét összekeverjük a gesztenyemasszával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
3. A langyos tejes keverékhez adunk egy-két evőkanálnyi mascarponés gesztenyét, majd simára keverjük. Majd ezt a csomómentes sima krémet visszaöntjük a gesztenyés mascarponéhoz, jól eldolgozzuk.
4. Előveszünk egy üvegedényt, majd elkezdjük a babapiskótákat egyesével a kávéba mártani, ezután egymásmellé lefektetjük az üvegedény aljába. Felezett babapiskótákkal kirakjuk az oldalát is. Majd a kávés babapiskótákat leszórjuk kakaóporral, és erre öntjük a krém felét. Ezután megint jön egy sor kávés babapiskóta és kakaószórás, majd a maradék krém.
5. A tetejét meghintjük kakaóporral, és hűtőben egy fél napig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A zöldségesnél látott gesztenyét, ha nem kap gesztenyemasszát, hát majd maga csinál. De mi a csuda az a mascarpone?
De nagyon flancolnak a mai fiatalok! Már piskótát sem sütnek, hanem babapiskótával helyettesítik.
Jobb, ha felhívja a legidősebb lányát, Lujzát, aki nagy szakács és emellett bármelyik cukrász megirigyelné, amilyen szép tortákat készít. Majd azt is megmondja, ha nem kap olyat a boltban, akkor mivel helyettesítheti.

Mozdulj Terka, biztatja magát, ha nem akarod elszalasztani kedvenc sorozatodat, akkor ideje elkezdeni a munkát!

“Az élelmes asszony” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kedves Jolán!
    Tetszik a nyugdíjas házaspár életének minden napi mozzanatai. Nagyon jól, élethűen írod le. Írásaidat olvasva, úgy vélem, nagyon szeretsz főzni, és köszönet ezért a különleges receptért. Kíváncsiságból megnéztem, valójában mit takar a mascarpone szó. Tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz friss sajt (krémsajt). Fiatal koromban nagyon sokat sütöttem, ma már kevesebbszer.
    Történeted valóban egy "élelmes asszonyról" szól.
    Sok szeretettel: Magdi

Szólj hozzá!