SZAVATOSSÁGI IDŐ

– Nem fogod elhinni Bálint, mi történt ma velem a bevásárlóközpontban!
– Ingyen adtak mindent, vagy még fizettek is azért, hogy elvidd?
– Á! Sokkal prózaibb a dolog, de ha meghallod, el fogod hagyni az agyadat!
– Akkor hallgatlak, ne tartsd vissza magad!
– Tehát, mint már említettem, beugrottam a multiba. Nem akartam sok mindent venni, csupán tejfölt és túrót, mivel otthon volt még egy kis szalonnám, tésztám meg zacskószám… Gondoltam, összedobok egy gyors túrós csuszát… Szóval, nézem a tejfölöket, hogy 20%-os zsírtartalmút vegyek, (ne azt, a 10 %-os, tejsavóval és kániszmergával homogenizált vacakot), hát látom, hogy mellettem egy középkorú nő pakolja ki a gondolát. Egyik pakkot tette a másikra, aztán beljebb nyúlt, és a hátsó sort előre húzva azt kezdte egymásra halmozni… Meg voltam róla győződve, hogy a polcszerviz egyik dolgozója, aki leellenőrzi a tejfölök szavatossági idejét. Aztán, rájöttem, hogy ruhája csupán hasonlít az itteni dolgozók munkaruhájához, ezért hajtott a kíváncsiság, hogy megtudjam, mi célból pakolászik oly szorgalmasan?
– És, miért?
– Képzeld! Kérdésemre elmondta, hogy elől vannak a lejáró szavatosságú árúk, és hátul a frissek. Tehát, minél hátrább kotorászik az ember, annál később lejáró szavatosságú árura bukkan. Szavait leellenőrizendő, be is nyúltam a tejfölök leghátuljára, és valóban: az ottani tejfölös poharak a jövő hónap végéig voltak fogyaszthatóak. Na, gondoltam, megnézem a csokoládés tejeket! Tudod, azok elég hamar elromlanak, tehát a rajtuk lévő dátum nem sokat mond: nem egyszer vettem savanyú csokis tejet, noha még 2-3 napig élvezhetőnek kellett volna lenniük! Szépen feltornyoztam az egész mennyiséget a legfelső sorba, aztán a háta mögött lévő stószt a középső fakkba, amíg meg nem láttam, nincs több anyag. Legalábbis a gondola alsó részében. Viszont onnan beláthattam a kivilágított, hűtött raktárba: raklap számra állt belőlük, talán egy kamionnyi is fel volt pakolva egymás tetejére. (Na, jó, csak egy kisteher autónyi, de az sem kevés!). Körülnéztem, s mivel nem láttam dolgozót se közel, se távol, becsúsztam az alsó polcról a raktárhelyiségébe. És láss csodát: az ott tárolt csokoládés tejek szavatossági ideje csak fél év múlva járt volna le… Azért átlagosan, mert a kerekes kocsin lévő raklap felső részén lévők négy, az alsó régióban leledzők pedig nyolc hónapos jótállási idővel rendelkeztek, tehát már a raklapra is a lejárati idejüket figyelembe véve pakolták fel. Vagy csak a gyárban nyomtattak minden x – ezredik után más határidőt, talán még ez is benne lehet a pakliban. Tudod, eddig is fenntartással viseltettem eme italok iránt, hiszen csak a hülye hiszi el, hogy friss tejből, és valódi csokoládéból készülnek, de ez most nem számított. Csak az, hogy szuper-hosszú szavatosságú tejitalra tegyek szert! Magamhoz vettem a fél literes dobozkát, óvatosan kikémleltem, majd kicsúsztam a gondola alsó polcáról a vevő–térbe. Helyükre raktam az ott lévő dolgokat, és vettem még fél kilónyi túrót a leghátsó karton legalsó sorából. Ugyanígy jártam el a tejföllel is, majd fizetés után hazaballagtam.
– Aztán, mi lett ezzel a finomsággal? Hűtőbe tetted, hogy leellenőrizd, valóban eltartható-e a csokis tej fél évig?
– Meg vagy te buggyanva? Ki a csudát érdekel ilyen marhaság? A túrót, és a tejfölt természetesen, betettem a hűtőbe.
– És a csokis tejjel mi lett?
– Mi lett volna azzal a pár decivel? Azt már hazafelé menet megittam!

Winczheim Tibor novellás kötetei megrendelhetők a szerzőnél:
WINCZHEIM TIBOR profilja a Holnap Magazinon és elérhetősége:
WINCZHEIM TIBOR

E-könyv formátumban 490.-ft-os áron megvásárolhatóak a Holnap Magazin web áruházában:
http://webaruhaz.holnapmagazin.hu/index.php?route=product/category&path=73&page=2

“SZAVATOSSÁGI IDŐ” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Tibor
  egy létező, a fogyasztói társadalmat egyszerre kiszolgáló és felhasználó kereskedelmi gyakorlatra hívtad fel a figyelmet: nagyon szórakoztató módon.
  (Annak idején a Tudatos Vásárló fórumon kérték az embereket, hogyha már tisztába jöttek a jelenséggel, de nincs szükségük NAGYON hosszú lejárati időre, vigyék el legyenek szívesek a régebbi dátumú árut.)
  A történet csattanója szinte erre referál, egyszerre megmosolyogtató és elgondolkodtató módon.
  Jól megírt, feszesen szerkesztett, érdekesen alakított történetedhez gratulálok. (f)

 2. Kedves Tibor!

  Talán mi magunk is így járnánk el. Előbbre tennénk a rövidebb lejárati határidejű árut, és hátrébb a hosszabb lejárati határidejűt, hiszen nem mindegy, hogy melyik fogy el előbb. A rövid lejáratit aztán le is árazzák, majd ha úgy se kell el, akkor megsemmisítésre kerül. Ezt a nagyon is prózai és hétköznapi dolgot, élményszerűvé tetted az írásodban. "Kevesen tudják", de a kakaót otthon is lehet készíteni. Kell hozzá tej, kakaópor és cukor. Sohasem vettem kész kakaót a gyerekeimnek, unokáimnak, semmiből se tart elkészíteni.

  Szeretettel: Rita:]

Szólj hozzá!