Hófehér csoda

Nehéz léptekkel jár a tél. Az ódon szürkeség beborította a tájat, lehangoló ezt látni ablakon keresztül. Amíg falun éltem, legalább láthattam a hófehér csodát, – noha nem havazott -ahogy a sejtelmes köd leszállt, s ráfagyott a fákra. Míg tartotta magát a hideg, addig gyönyörű zúzmarát öltöttek a fák. A fenyők ilyenkor a legszebbek, ahogy az örökzöldre rárakódik az ünnepélyes fehérség. A táj ilyenkor szemet gyönyörködtető, s megnyugtató. Lelkemet öröm járta át, amikor hazaértem az egyhangú szürkés szomorú városból. Kedvem a látványtól is jobb lett, zöld kerítésünk is teljes zúzmarába burkolódzott. Azon a télen elneveztem házunkat Mikulásháznak.
Nekem a tél örömöt jelentett mindig, hiába jártam nehezen. Örökké kint voltam, nem is lehetett volna bent tartani.
Imádtam szánkózni még tizenéves koromban is édesanyám vasszánkóján. Jó párszor örömmel lecsúsztam a dombtetőről. Valahányszor még most is elképzelem, milyen jó lenne, ha lenne egy lovam. Legalább hegyeken és völgyeken szánkóznék, s közben a hófehér tájban gyönyörködnék. Elnézném a jégbezárt pataknak szaladó folyását.
S egyszer, az éj csendjében, lovasszánon, a csillagok és hold fényében, az erdő legmélyére mennék, s megnézném merre, hol telelnek a vadak.
2020. január 19.

“Hófehér csoda” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyon szép ez a kép a lovasszánról Henriett! Már maga az elképzelés is jól esik. A zúzmarás örökzöldek látványa is épp oly pazar, hiszen legalább két szín megmutatkozik a sivár szürkeségben. Ez a mostani nem is tél. Olyan minek nevezzelek évszakká vált, ami semmire sem hasonlít igazán. Jó volt olvasni a gondolataidat. (f)
    Szeretettel
    Kit

Szólj hozzá!