ALPINI A GRADISCA

AZ ISONZO D’ GRADISCA-I HEGYI VADÁSZOK

A Honvédség Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete 2001. október elején kegyeleti emléktúrát Szervezett Olaszországba., Az első világháborúban az olasz fronton, Isonzo, Doberdo környékén nagy csaták dúltak az Osztrák-Magyar Monarchia és az olasz hadsereg csapatai között. A csoportunk felkereste azokat a helyeket, amelyeken még mindig meg vannak az egykori lövészárkok, a parancsnoki állások. A sziklás hegységbe ásták be magukat a katonák, véres csaták dúltak itt hónapokon keresztül. Igazából patt helyzet alakult ki a harcoló felek között, nem győzött senki sem.
Felkerestük az osztrák-magyar katonai temetőt, amely Fogliani községtől pár száz méterre, a Redipugliai Sacrari-tól a főútvonal mellett található. Csaknem tízezer katona végső nyughelye van itt. Ezután a székesfehérvári küldöttség a szomszédos Redipugliában felkereste Olaszország legnagyobb emlékművét, amely egyben százezer, fronton elesett olasz katona végső nyugvóhelye,
Az A.N.A, az olaszországi hagyományőrző szervezet aktivistái felújítják folyamatosan a magyar emlékműveket.
Az olasz hadsereg elit alakulata, a hegyi vadászok is alaposan kiveszik a részüket ebből a munkából. Újabb és újabb katonasírokat fedeznek fel Gorizia környékén.
A nyugdíjas alpinisták (hegyi vadászok) áldozatos tevékenysége jóvoltából egyre több elesett magyar katona sírját találják meg.
A jellegzetes zöld, tollas kalapot viselő katonák jelentős társadalmi tevékenységet végeznek.
Rosario Visintin, a gradiskai alpinisták vezetője elmondta, hogy az Isonzó Baráti Kör tagjai nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki magyar barátaikkal.
Bennünket is nagy barátsággal fogadtak, és attól kezdve jó kapcsolat alakult ki a székesfehérváriakkal. Később Warvasovszky Tihamér fehérvári polgármester is fogadta a gradiscai küldöttséget és újabb fehérvári küldöttség is megfordult Itáliában.
Meghívtak bennünket a hegyi vadászok pincéjébe is, ahol vendégül láttak bennünket. Megkóstolhattuk a kiváló fehér és olasz borokat. Az olasz-magyar barátságra koccintottunk és ürítettük ki poharainkat.
Olasz barátaimtól kaptam egy könyvet: ALPINI GRADISCA 1948-1998., 50 ANNI DI STORIA – címmel,amelyik a gradiscai hegyi vadászok ötven éves történetéről szól.
A kötet bemutatja a gradiscai alpinisták (GRUPPO ALPINI GRADISCA D’ ISONZO) sokrétű tevékenységét az 1948-as megalakulástól kezdve, egészen 1998-ig. A 192 oldalas könyv, fekete-fehér és színes képekkel gazdag tájékoztatást ad a fél évszázad eseményeiről.
Göncz Árpád köztársasági elnök is járt 1994-ben az említett helyszíneken. A könyvben található levele, amelyben megköszöni az olasz hagyományőrző szervezetnek, a hegyi vadászoknak fontos és áldozatos tevékenységüket.
Rosario Visintin köztársasági emlékérem kitüntetésben részesült munkájáért.
Első olaszországi látogatásom során is számos barátot szereztem, szereztünk. Ezek az élmények, események minden bizonnyal hozzájárultak, ahhoz, hogy később még számos alkalommal ellátogassak Itáliába.
2001-ben nyílt lehetőségem először arra, hogy ismerkedjem Velence nevezetességeivel.
Meg kell emlékeznem az azóta sajnos már az égi ösvényeken járó barátaimról, Pap László ny.középiskolai tanárról, a TIT ügyvezető igazgatójáról, Forster Pálról, a Székesfehérvári Járási Tanács V.B. ny. pénzügyi osztályvezetőjéről, és dr. Kiss Dezső nyugállományú honvéd ezredesről (évekig Olaszországban szolgált diplomataként), akik akkor még velünk lehettek.

Szólj hozzá!