Az ŐsfAlköz bemutatkozása Budapesten, a Zila Kávéházban

Az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) tagjai szeptember 17-én Budapestre látogattak Sipos Mari vezetésével, a Krúdy Gyula Irodalmi kör meghívásának tettek eleget a Zila Kávéházban megtartott rendezvényen.
Újvári Ferenc költő köszöntötte a fehérvári vendégeket, a résztvevőket. Ezt követően Király Lajos, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke mondott köszöntőt a székesfehérváriaknak, majd saját verses kötetéből olvasott fel verseket a jelenlévőknek.
Az ŐsfAlköz bemutatkozó programján elsőként Lovag Tóth Tibor Tibiton előadóművész énekelt. Egy népszerű slágert adott elő, mely nagy sikert aratott „Az életképek az ŐsfAlban” című ünnepi, zenés, verses irodalmi esten.
Sipos Mari bemutatta Tóth Tibor Tibiton előadóművészt, majd a festőművészeket: Kanalovics Lászlót és Egry Gábort, Horváth Kati kézműves alkotót, énekest, lovag Mudrony Alojziát, az ŐsfAl-Cserhát énekes pacsirtáját, rímfaragó mesterét, valamint az ŐsfAl-Cserhát krónikását Lovag Csató József újságírót, írót és Lovag Gyárfás Tamás költőt.
Lovag Sipos Mari bevezetőjében elmondta, hogy kezdeményezésére szóbeli megállapodás alapján kölcsönösen mutatkoznak be költők, írók, képzőművészek, kézműves alkotóik egy-egy eseményen Székesfehérváron az ŐsfAlköz rendezvényein, valamint a Krúdy Kör programjain Budapesten előzetes egyeztetések alapján. Most a Krúdy Kör meghívására Budapesten mutatkoztak be az ŐsfAlköz tehetséges alkotói ének-zenével, kiállítással egybekötött irodalmi programmal.
Sipos Mari elmondta: – Májusban múlt öt éve annak, hogy az Ősfehérvár Alkotóközösségnek elkezdtem szervezni az irodalmi programokat, a festmény, fotó és egyéb kiállításokat. Ennek az öt évnek a gazdag élményeit, a sikeres programok emlékeit, szerkesztem egy igényes színes Emlékalbumba, hogy remek alkotásaink, írásaink könyv formájában is megmaradjanak az utókornak. Bőven van miről írni, hisz nagyon sikeres, termékeny éveket élhettünk meg együtt. Néhány évvel ezelőtt támadt az az ötletem hogy meghívom a Krúdy Kör vezetőit, tagjait a királyok városába Székesfehérvárra, egy bemutatkozó programra. Vendégem voltak Király Lajos , Kanizsa József költők, akikkel azóta is fenn áll a jó kapcsolat, de Újvári Ferenc és Németh Nyiba Sándor is meghívott vendégem volt, és még jó néhányan Kanizsa Józsi barátunk ajánlására. Ennek a kapcsolattartásnak eredményeképpen vagyunk mi itt a Zila Kávéház kiállítótermében az ŐsfAlköz alkotóival, tagjaival bemutatkozni. Természetesen néhány alkotó társammal már voltam meghívott vendég a Krúdy Gyula Irodalmi Kör rendezvényein.
A két említett festőművész mellett Sipos Mari is bemutatkozott az ünnepi tárlatmegnyitón Életképek című sorozatának olajjal festett alkotásaival a Zila Kávéházban.
Németh Nyiba Sándor, a kör titkára is örömének adott hangot, hogy a koronavírusos helyzet dacára eljöttek az ŐsfAlköz tagjai az eseményre.
Sipos Mari bemutatta Csató József most megjelent „Az én Itáliám (Io in Italia ho)” című könyvét, amely már a nyolcadik kötete az írónak. Újvári Ferenc költő a szerző „Ötven esztendő az ősi koronázó-városban” című könyvéből olvasta fel „A fehérvárinak lenni” című fejezetet.
Mudrony Alojzia népdalokat adott elő és elénekelte a Honfoglalás című nagysikerű film betétdalát is.
Sipos Mari költő is bemutatkozott, elmondta néhány versét, köztük a Kezemben ecset című verset is, amely nagy sikert aratott a hallgatóság körében. Ugyancsak nagy tetszést aratott Gyárfás Tamás, alias Stamler Toncsi két verse, a szerző tolmácsolásában, aki első alkalommal mutatkozott be az ŐsfAlköz színeiben.
Tóth Tibor Tibiton újabb két slágerével örvendeztette meg a hallgatóságot, majd Sipos Mari megnyitotta a kiállítást, amely október 12-éig látható a Zila Kávéház emeleti galériájában.
A jól sikerült rendezvény baráti beszélgetéssel, közös fotózással, Tibiton videófelvételével, ajándékok, ajándékkönyvek átadásával folytatódott. A helyszínen élő adásban tudósított a programról Stein Gábor Bora, melyet ezúton is köszönünk.
A Krúdy Kör egykori titkára lovag Kanizsa József író, költő is tiszteletét tette a rendezvény előtti percekben, és megajándékozta Sipos Marit legújabb kötetével. Sipos Mari ünnepi beszédében köszönte meg a több éven at tartó korrekt együttműködést, a precíz, pontos egyeztető és végrehajtó munkát, a bölcs útmutatásokat, amelyek a siker felé vezető utat mutatták Kanizsa József barátunk bölcs útmutatásai, segítő együttműködése kapcsán.
Köszönetét fejezte ki Király Lajos elnöknek is az elmúlt évek közösen elért sikeres programjainak hozzájárulásáért, remélve, hogy a csereprogramok a jövőben is megkoronázhatják a két alkotókör együttműködését, és nem a vírus által maszkabálos, távolságtartó programokkal kell majd találkoznunk.
Az emlékeztető írást Sipos Mari forgatókönyve alapján írta Csató József újságíró az ŐsfAlköz krónikása.

Szólj hozzá!