Két anya

Élt egy házaspár, egy kis faluban, több évi házasság, után sem jött a baba, pedig nagyon szerették volna, ha bővül a család legalább egy utóddal, de a gyermek utáni vágyakozás nem teljesült be. Akkor még nem volt lehetőség arra, hogy az orvostudomány segítségével hozzanak össze kisbabát.
Örökbefogadásra nem gondoltak, saját gyereket akartak, nem láttak más kiutat úgy döntöttek, ha együtt nem megy akkor a házastársi hűség megszegésével talán megoldódik, hogy nem távoznak e világból örökös hatra hagyása nélkül, elhatározták először a férj áldozza fel magát, ha nem lesz eredmény, kiderül, hogy vele van gond, akkor a feleségen a sor, hogy megoldja a baba problémát, mert az idő rohamosan haladt, egyre kisebb lett az esélye annak, hogy kívánságuk teljesüljön, legyen saját közös gyerekük.
Az asszony lehet, hogy fájószívvel, de tudomásul vette, ha ő nem, akkor szülje meg más a gyereküket látszólagos örömmel fogadta, legalább a férje gyerekét neveli , nem idegent. Nem sokára meg is fogant a várva várt baba, egyedülálló hölgy volt aki vállalta, hogy megszüli a gyermeket. Az anya hajlandó volt lemondani róla, igy a kórházból már a házaspár vitte haza az újszülött kislányt, nagy titokban amit persze mindenki tudott, csak a holtak nem.
Pár évig működött a dolog, a kislánynak jó anyukája volt, szerette, kényeztette, már iskolás volt, mikor valaki felvilágosította, hogy ki az édesanyja, el akarták mondani neki, majd ha úgy gondolják eljön az ideje, de megelőzték őket. Nagyon megviselte a hír, teljesen összetört lelkileg, az édesanyját akarta, vele akart élni, de az anyjának hitt anyukáját is szerette. Nagyon sajnálta mind a három szülő, úgy gondolták, hogy a gyerek érdekét nézik, nem törődnek semmi mással, azzal főleg nem, hogy mit szólnak az emberek a faluban. Az anya egy kis házban nagyon szegényesen élt, ezért a pár felajánlotta, hogy költözzön hozzájuk, igy lett teljes a család, apa két anya és a kislány. A faluban beindult a pletykagépezet, mivel nagyon zárkózott életet éltek , így csak találgatni tudták hogy telnek napjaik, főleg az éjszakák, senki nem tudott semmit, csak a saját fantáziájukra hagyatkozhattak.
A kislány jól el volt, örült, hogy neki két anyukája van, mindenki tette a dolgát, az apa dolgozni járt, a lány iskolába, a két asszony meg a házkörüli teendőket végezte gondozták a kertet, szőlőt, állatokat neveltek, élték a dolgos szorgalmas emberek életét. Örökös is volt, gazdaság is működött, úgy érezték minden tökéletes, mig egyszer az apa nem jött haza a munkából, csak a hír: szívinfarktus, már nem lehetett megmenteni!
Ott maradt a két " özvegy " a gyerekkel. Nem volt mit tenni, dolgoztak, együtt birkóztak meg a rájuk nehezedő feladattal, nem törődve a szóbeszéddel. A lány már tinédzser korú volt mikor a nevelő anya egy reggel rosszul érezte magát, mentő vitte a kórházba kiderült, hogy nagy a baj, műtét, hosszú betegeskedés után elment. Betegségében a másik asszony végig, kitartott mellette, ő volt az egyetlen felnőtt hozzátartozója, mindenben segítette, ápolta, mint egy jó testvér.
Már csak ketten maradtak egymásnak, anya és lánya, együtt gyászolták az apát és nevelőanyát.

Betegségében egyetlen támasza és segítője a másik anya volt, aki végig kitartott mellette, mint egy jó testvér gondoskodott róla.
Ketten maradtak anya és lánya, már csak az emlékeikben élt az apa és a másik anya. A faluban még sokáig téma volt ez az érdekes családmodell, nem értették hogy élhetett békességben éveken át egy férfi két asszonnyal közös háztartásban?

“Két anya” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Kedved Rita!

  Örömmel láttam, hogy olvastad írásomat, régi történet, valószínű én sem lettem volna képes rá, de a gyerek utáni vágy, és a szeretet erősebb volt minden előitéletnél.
  Sok szeretettel köszönöm kedves szavaidat.
  Magdi

 2. Érdekes történet volt. Valóban nem mindenki képes ilyesmire, mondjuk én magam se. Olyan kolléganőm volt – nem is egy – aki a férjével együtt örökbe fogadott gyermeket, de ők megmondták neki, így a "jóindulatú" emberek nem tudtak ártani. Minden esetben legjobb az őszinteség. Azt is lehet szépen csinálni.

  Szeretettel: Rita(f)

 3. Kedves Kitti!
  Köszönöm figyelmedet amit írásom olvasására szenteltél, örömmel fogadtam észreveteledet, a hibával kapcsolatban és kedves elismerő szavaidat.
  Sok szeretettel
  Magdi

 4. Kedves Magdi! Érdekes és meleg-hangú történetet hoztál egy ritka eseményről. Valóban furcsa, de végtelenül emberi és szép. Az emberek gonoszkodásai pedig törvényszerűek. Nagyon tetszett!
  A végén mintha ismétlések lennének a szövegben. Nem kéne töröltetni?
  (f)

 5. Kedves Magdi!
  Egy kicsit meglepődve olvastam, nem mindennapi történetedet. A hozzászólásodban írtad, hogy van alapja. Úgy gondolom, abban a "régi" világban sok hasonló történhetett meg. Falun, meg mindig akadt jóakaró, sajnos még manapság is lehet hallani róluk.
  Szeretettel gratulálok írásodhoz(f)Kata

 6. Kedves Babu, Viola és Kata!
  Kõszönöm, hogy olvastatok, örülök kedves soraitoknak.
  Sok szeretettel
  Magdi

 7. Kedves Magdi!

  Érdekes volt történeted. Szinte elképzelhetetlen, hgoy emberek ennyire félre tudják tenni önös érdekeiket, és hogy egy kapcsolat is ki tud bírni ennyi mindent.

  Szeretettel olvastalak: (f)

  Kata

 8. Kedves Magdi!
  Nagy érdeklődéssel olvastam történetedet és tetszett. Ilyen bizony van, nem is egy eset. Jó, hogy megírtad.
  Szeretettel gratulálok és Boldog Újévet kívánok, s hozzá jó egészséget: Viola (f)(l)(f)

 9. Kedves Magdi !
  Nagyon erdekes tortenetedet szeretettel olvastam !
  Szép alkotasodhoz gratulalok !
  Biztos vannak ilyen esetek ,csak nem tudjuk !
  Szeretettel….Babu(l)

 10. Kedves Klári!
  Köszönöm, hogy olvastál, a történetnek van valóság alapja.
  Sok szeretettel kívánok
  Békés, Boldog új évet
  Magdi

 11. Kedves Magdi!
  Érdeklődve olvastam történetedet erről a különös "családi modellről". A befejezés különösen tetszett: anya és lánya ketten együtt. Elgondolkodtató történet.
  Köszönöm, hogy olvashattam, szeretettel gratulálok: Klári(f)

Szólj hozzá!