Egy nyáron át 2. rész

Egy alkalommal, amikor nagybácsi rátámadt, összeszedte minden erejét és futott, futott nem nézte hova vagy merre. A házaktól jó messze az erdőbe, tért magához. Feje lüktetett, szeme tele könnyel, leroskadt a vadkörtefa törzséhez. Zokogott, azon gondolkodott hogyan vethet véget életének. Leoldozta kötényét összecsavarta, faágra kötötte az egyik végét, majd felmászott a fára, a kötény másik felét a nyakára tekerte. Kis idő múlva leugrott. Fel sem fogta mit cselekszik. Meg akart halni.
Favágók hazafelé tartottak a munkából amikor meglátták a lányt, levágták a kötény kötőjét, óvatosan a lányt is leemelték, megfogták, elfektették a fűre.
– Még él – mondta az egyik favágó.
Idejében érkeztek.
– Milyen szép. Vajon miért csinált ilyen ostobaságot? – kérdezték egymástól.
Életet leheltek a lányba, aki köhögve levegő után kapkodott. Hála Istennek, magához tért. Egyikük felismerte, hogy a lány a nagygazda mostoha lánya. Feltették a kocsira és hazavitték.
A gazda meg akarta verni a lányt, mert, hogy szégyent hozott a családra, de felesége nem engedte. Így hát, amikor elmentek a favágók, asszony kapott.

Másnap reggel a lány tiltakozott, hogy nem megy a nagybácsival dolgozni. Itthon akar maradni, nem érzi jól magát. A férfi dühösen szitkozódva ott hagyta a lányt. Anna egész nap szorgalmasan dolgozott, szorongott az estétől, arra gondolt gyorsan elvégzi dolgát az istállóban és megy a nagynénjéhez a lakásba segíteni.
Anna tehenet fejt, nem tudta abbahagyni. Megérkezett a gazda, aki minden szó nélkül odament hozzá, behúzta a takarmány tárolóba és nekiesett. Nem hallotta a férj, hogy felesége megjelent, akinek kezében egy sarló volt. Az asszony odalépett, és a sarlót teljes erőből férje hátába vágta. Majd még kétszer megismételte. Férjét félrehúzta, az asszonynak szikrát szórtak a szemei.
– Mit csináltál te szerencsétlen?
A lány elmutogatta, hogy mit művelt vele a nagybácsi.
– Mióta bántott téged?
– Egy nyáron át, minden nap! – mutatta a lány lesütött szemmel.
A nagybácsi még élt, de amikor ki akarták vinni a tárolóból, visszahanyatlott, nagyot sóhajtott, és elhagyta a földi életet.
A nagynéni ordított segítségért, a szomszédok meghallották, és rohantak az istálló felé. Amikor meglátták a kaszával megsértett szomszédot, hüledezve kérdezték, mi történt. A nagynéni elmondta, hogy Anna kacérkodott férjével, dulakodtak, és bosszúból mert, hogy a férje tiltakozott, megszúrta a férfit. Amikor ő odaért a férje már halott volt.
Szomszéd a fiát csendőrségre küldte, hogy gyilkosság történt, jöjjenek. Anna nem értette mit mond nagynénje, keservesen sírt. Örült, hogy megszabadult a nagybácsitól. Bár ő nem akarta megölni.
A csendőrök megérkeztek a nagynénit, és Annát bevitték kihallgatásra. Nagynénje elmondta az ő verzióját, a csendőrök hazaengedték, hogy a halottat elvitesse a házból. A gyanú Annára terelődött. Mivel nem tudott beszélni, nem hallotta mit mondott a nagynéni, várta, hogy őt is hazaengedik. Csalódottság megrémisztette. Egész éjszakán át vallatták, hozattak tolmácsot, aki fordította Anna vallomását. A lányt őrizetben tartották, aki azon az éjszakán tudta meg, hogy nagynénje, ellene vallott.
Anna tagadta bűnösségét, az első és második tárgyaláson. Őszintén jelbeszéddel elmutatta, hogyan történt az eset. Az első tárgyalás után a bíró vizsgálatot indított el a körülmények tisztázására. A második tárgyaláson a bíró már tudta, hogy nem Anna tette a gyilkosságot.

Ma ítélethirdetés lesz, a nagynéni sehol. Anna reszketett a félelemtől. A védőügyvéd elmondta beszédét, és tudatta a bíróval a szakértői véleményt.
A nagybácsit nem ölhette meg Anna, mivel a lányt fellökte és erőszakoskodott vele, tehát a lány nem tudta a hátába döfni a sarlót
A bírák kivonultak megbeszélésre, majd amikor visszatértek, a bíró kérdésére, azt felelték, Anna nem bűnös. Az ügyvéd és Anna boldog volt, sikerült a lányt megmenteni a börtöntől.
Anna még most sem tudta felfogni, hol van nagynénje, már itt kellene lennie. Aztán beszólították a nagynénit, akit bilincsben kísértek be a terembe. A bíró ítélkezett, a néni két év börtönt kapott, mert hirtelen felindulásból követte el tettét.
Az ügyvédnek nagyon megtetszett Anna, bája, őszintesége, kedvessége, a lány gyönyörű. Szegény árva, mennyi mindenen ment keresztül. Nem mehet vissza nagynénje házába. Nem engedhetem! Az ügyvéd kérte Annát, hogy gondolkodjon a válaszon, szeretné ha házvezetőnek hozzá költözne…

“Egy nyáron át 2. rész” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves pepa!
  Köszönöm, hogy olvastál megtisztelsz.
  Szeretettel.Rózsa(l)(f)

 2. Kedves Rózsa
  jó, hogy többé nincs a "nagybácsi". Azt viszont nehezen tudom elhinni, hogy a szegény lány ezek után képes lenne bárkiben megbízni, legalábbis egy ideig biztosan nem, még akkor se, ha az ügyvédjéről van szó. Követni fogom a történetedet. (f)

 3. Kedves Rózsa! Nem várt fordulatod meglepett.

  Még a 3. részét is el fogom olvasni.

  Mária(l)(f)

 4. Szia Rózsa!

  Sok szeretettel gratulálok, szépen megírt töténetedhez.
  Örülök, hogy folytatod!
  Ölel,
  Magdi

 5. Szia Marika!
  Nem terveztem folytatást, de mivel Babu is szóba hozta, ám legyen. Talán csütörtökre kész lesz. Örömmel láttalak nálam.
  Szeretettel Rózsa(l)(f)

 6. Szia Kitti!
  Köszönöm szépen, hogy olvastál. Vélemeényed örömmel tölt el. Szeretettel Rózsa(l)(f)

 7. Drága Rózsa! Remek vonalvezetése van a novelládnak, nagyon tetszik a történet is! (f)

 8. Kedves Margit!
  Köszönöm, hogy olvastál.
  Szeretettel Rózsa(f)(l)

 9. Tetszik ez a fordult, kedves Rózsa!
  Lehetett volna rossz vége is, börtönbe kerülhetett volna Anna.
  Nem tudom, lesz-e folytatás, de nekem így is kerek a történet.

  Szeretettel olvastalak: Margit (l)(f)

 10. Kedves Babu, és Kata!
  Fogyatékkal élni nagyon nehéz lehet, a bácsi kihasználta szőrnyű dolgot művelt. Az élet nem volt vele elnéző.
  Szeretettel. Rózsa (f)

 11. Szia Rózsám! Nagyon remélem Anna élete végre jó útra tér. Megérdemelné a sok rossz után. Szeretettel(f)Kata

 12. Kedves Rózsa!
  Egy kicsit megnyugtattál,bár fel voltam készülve a legrosszabbra!
  Nagyon örvendek,hogy így sikerült szegény lánykának megszabadulni két átoktól.
  Várom a következő részét. Szeretettel…Babu(l)

Szólj hozzá!