Könyvespolc

Tanácstalanul állok a könyvespolcom előtt, könyvtár zárva, nem tudok kölcsönözni.
Kedvenc könyveim között válogattam, melyiket is olvassam el még egyszer. Sok emlékezetes olvasmány közül nagyon nehéz választani.
Nem szeretnék vidám történetet. Válogatásom során kezemben került John Steinbeck Egerek és emberek című könyve. Ez az, amit keresek, nagyon szívesen olvasom.
A történet az 1930-as évek elején játszódik. A nagy gazdasági válság idején. Vándormunkások járják az országot. Közöttünk, a jó képességű George és a szellemileg visszamaradt bivalyerős társa Lenni. Jártak tanyáról, tanyára. Georgnak minden álma egy saját tanya, ahol kis és nagy állatokat tarthat. Nagyon szeretne nyulakat is tartani. Lenni a barátja imádja a kis házi állatokat, de az egereket is.
Hosszú utat tettek meg mire, találtak állást, egy farmon. Több munkás Lennit kezdte utánozni, szórakoztatónak tartották viselkedését. Georg nem engedte bántani Lennit, ezért nem mindig vitték magukkal dolgozni. Ami az embereknek egy egér, Lenninek egy egész világ, amihez kötődik, megsimogatja, megszereti, de olyan erővel, hogy bármi legyen is az agyonszereti, agyonsimogatja. A világ nagyon veszélyes számára, ahogy ő is veszélyt jelent a világra. Georg próbálja megóvni Lennit, mert tudja, hogy az ő szeretete egyet jelent azzal, hogy megöli azt, akit szeret.
Lenninek az emberi erőnél sokkal nagyobb ereje van, és mindenkivel barátkozni szeretne. George emiatt az emberektől távol akarja tartani. A tulajdonos, csinos barátságos felesége különösen kedves Lenninek. Barátja hiába óvja és tiltja az asszonytól, Lenni nem érti miért. Egy alkalommal amikor ketten maradtak a tanyán, az asszony megkereste a mamlasz férfit. Lenni örült a látogatónak és megsimogatta úgy, mint a sok kacsát, nyulat, egeret ahogy megszerette. Szorítása erős volt, az asszonyt megfogta és nem tudta elengedni. A főnök felesége belehalt a szorításba. Lenninek és Georgnak menekülni kellett, a karhatalom elől. Amikor nem látott más lehetőséget, feláldozta saját magát Lenniért.
A történet röviden erről szól. Akkora hatással van rám, hogy éjszaka aludni sem tudtam.
Mekkora hatalmas szeretet volt Georgban, barátja iránt. Mekkora együttérzés, kiállás, megértés. Majd feláldozta saját magát, azért, hogy Lennit megvédje letartóztassák, mert tudta, hogy barátja sokkal többet szenvedne a börtönben, mint ő. Megkínoznák, kigúnyolnák, Lenni mindezt nem tudná elviselni, ember társai életére törne.
Az író világhírű regényéről a határtalan szeretet jut eszembe, milyen jó is lenne, ha minden ember lelkében ott lenne a segítőkészség, a tisztelet, a mások iránti megbecsülés, a testvérek, és barátok közti szeretet, egymás segítése, anélkül, hogy feláldoznák magunkat.

“Könyvespolc” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Szia Kitti!
  Nagyon köszönöm . hogy olvastál.
  Ölellek szeretettel Rózsa(f)

 2. Drága Rózsa!
  Te most önmagad is hozzáadtad a kérdéses műhöz. Ott lüktet a szavak mögött az azonosulás vágya, az igazi szeretet megélésének örök kérdése. Én, vagy a másik a fontosabb bizonyos helyzetekben?
  Érezhető az elkötelezett véleményed erről a könyvről és bárkinek nagy kedvet élesztesz az újraolvasáshoz is! (f)

 3. Szia Ági!
  Köszönöm szépen, hogy olvastál.
  Örömmel láttalak.
  Szeretettel Rózsa(l)(f)

 4. Ahogy Rita irta, a gyilkos marad életben… Viszont az áldozat szép… Vitatkozni lehet rajta. Az a jó mű, ami gondolatokat vált ki maga mögött.
  A védés szép benne. Hiszen igaz az a dolog, hogy a bosszú Istené. Nem az ember dolga az igazságszolgáltatás: az ítélkezés. Hanem az Istené.

 5. Szia Babu!
  Nagyon örülük, hogy kedvenceid közé tartozik a könyv, amit nagyon szeretek. Láttam színházba, moziba, ám nekem a könyv nyújtotta a legnagyobb élményt. Érdemes még egyszer elolvasni..
  Szeretettel Rózsa(f)

 6. Drága Rózsa!
  Szeretettel olvastam kis novelládat a regényről .amit én is olvastam valamikor.
  Jo volt visszaemlékezni a történtekre.
  Köszönöm ,hogy felidézted…….Babu:]

 7. Drága Pepa!
  Könnyezve olvasom kedves szavaid. Örömmel láttalak nálam.
  Szeretettel Rózsa(l)(f)

 8. Kedves Rózsa
  ez a prózád több mint tartalmi kivonatolása egy irodalmi műnek.
  Irodalmi mű ez is, mert átsüt rajta S. alkotásának szeretete, és az emberszeretet is, ami a Te személyiségedből is ered. (f)

 9. Köszönöm Magdika!
  Nem fogod megbánni, örömmel veszem. Rózsa(f)

 10. Kedves Rózsa!

  Köszönim, hogy fehívtad figyelmemet a könyvre, elfogom olvasni.
  Sok sgeretettel gratulálok.
  Magdi

 11. Kedves Szabolcs!
  Örülök, hogy ellátogattál hozzám, a telepátiának még sokkal jobban. Szeretettel Rózsa(l(f)

 12. Kedves Rózsa! (f)
  Ilyen a telepátia! Az este leveszem a polcról a Steinbeck kötetet és ma reggel, mikor megnyitom az oldaladat, mit látok? Az Egerek és emberek ismertetését!
  Köszönöm, köszönöm!

  Szeretettel: Szabolcs B)

 13. Kedves Rita!
  Szándékosan nem írtam le a regény végét. Miért is írtam, hogy George feládozta magát . Ha érdekel ez a fantasztikus könyv, ajánlom figyelmedbe. Köszönöm hogy nálam jártál, szeretettel Rózsa(l)(f)

 14. Kedves Rózsa!

  Bár nem értek egyet a könyvbeli szereplő áldozatával, az írásod érdeklődéssel olvastam. Szerintem ugyanis az áldozat akkor értékes, ha jó cél érdekében tesszük. Az, hogy egy gyilkos marad életben – még ha nem is tehet róla – nem jó áldozat.

  Szeretettel: Rita(f)

Szólj hozzá!