Húsvét karantén idején

Ez a Húsvét; várhatóan; más lett, mint minden eddigi volt.
Húsvét előtti csütörtökön, amikor is;" … a harangok Rómába mentek…;, már épp egy hónapja töltöttem; a korom okán; a család által elrendelt önkéntes karanténban az életem, betöltött 70 évemmel.
Mivel az utóbbi hetekben, a három gyerekemmel napi kapcsolatban voltam, és minden kényelmemről gondoskodtak is, elviselhetők voltak a napjaim. Hisz nappal a középső gyerekem személyesen és rendszeresen eljött, 10 km-re lévő falujából, el is intézte a dolgaimat, és be is vásárolt. A nagyobbik lányom és fiam meg telefonon, vagy a Facebook-on tartotta velem a kapcsolatot, mivel a nagylányom vidékről, szigorú orvosi szolgálatra bejáró nővérke, a fiam meg messzi EU-s országban dolgozik.
Igazából a hat unokám és a hét dédunokám hiányzott nagyon, és első sorban az ölelésük, a puszijuk, és főként a dédunokák csicsergése.
Persze róluk is tudtam mindent, és minden rokonomról, családtagomról, mert a Facebook-on a levelezésben megalakítottuk a ;ROKONOK; csoportunkat, ahol mindenki értesült mindenkiről, ha bármit megtudtunk valamelyik családtagunkról. Még az EU-ban dolgozni mentekről is.
Mégis remegve vártam a húsvétot, hisz most ez az ünnep nekem is csak a bezártságomról, és nem a népes családom általi;lerohanásomról; szólt. Amit korábban mindig megelőzött részemről a sonka- és a több kiló darált húsból készített töltött káposzta főzése, a több sós-, és a sok féle-fajta édes sütemény készítése.
Most semmit sem sütöttem, és még sonkát sem akartam főzni, de a kislányom, csütörtökön úgy hozta a megvásárolt dolgaim, hogy még egy kis kötözött sonkával is meglepett. Persze, a lelkemre kötötte, hogy csak módjával, óvatosan egyem, nehogy valami bajom essen, mivel még diétán vagyok. A diétás kosztról a Szociális Otthon gondoskodik hétköznap, ünnepnapokon pedig én készítem el a finom ebédem.
Most nem nagyon esett jól a főzőcskézés, így szerény ebédet készítettem, azt is kicsi mennyiségben. A kamrámban sorakozó több literes fazékokra, lábosokra még pillantást se vetettem.
Hosszú három nap elé néztem. Nagyon meg is lepődtem, mikor csöngettek húsvét hétfőn. A család férfi tagjai álltak a kapumban, kiöltözve, kölnis üveggel a kezükben.
Gábor és Gergő dédunokáim, Péter unokám és a vejem, komoly arccal álltak két méterre a kaputól, mert tudták, hogy az a kapu, még locsolkodni vágyók előtt se nyílhat ki. A nagylányom meg egy tálat tartott kezében, megpakolva minden földi jóval. Péter unokám a kicsi Dominik dédunokámat el sem hozta, mert csak ötszemélyes a kocsi, így nem volt teljes a létszám…
Én meg ott álltam, könnybe lábadt szemmel, hallgatva a fiúk verseit, akik a versek elmondása után csak félreálltak, hogy a többiek is a járdán állhassanak és ne a bokor takarásában.
Azóta is nevetünk, mert bezártság ide, vagy oda, azért az öt éves Gergő csak rákérdezett:

– A locsolásért most hogy; is ádd csokitojást a mami??

Nehéz volt ez a húsvéti ünnep, de mi mindent megteszünk, hogy jövőre minden másképpen legyen és úgy igazi erdélyiesen, ahogy a Madéfalváról elszármazott édesanyámtól tanultam, és adtam tovább gyermekeimnek a Húsvét dicséretét, hogy méltán ragyogjon ez az ünnepünk is.
Szeretettel és minden kedves, a MARADJ OTTHON szabályt betartó társamra gondolva, jegyeztem le húsvéti gondolataim.
Jártó Róza 2020.04.17

“Húsvét karantén idején” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Drága Máriám HS!

  Bár úgy lenne. Reménykedem én is, de azt is gondolom, hogy a mi szépséges májusunk még nem lesz a miénk. De ne legyük türelmetlenek. Ahogy a jó is a rossznak is mindig vége szakad egyszer. (f)…és nekünk lesz még annyi májusunk…

  Szeretettel gondolok Rád!

  Róza

 2. Kedves Rita!

  Igazából én leblokkoltam. És nem idén hanem még tavaly mikor olyan beteg voltam. Már az is meglepi volt, hogy túléltem és nem csak nekem, hanem az orvosoknak is… és épp csak helyre jövögettem jön ez a kis mocsok koronavírus. Nem tagadom aggódom és nem magamért hanem népes családomért. A legkisebbek a családból épp csak elkezdtek járni… Mert ez a "karantén" nem is olyan szörnyű. Egész nap beszélgetek a neten, meg írok, meg zenét komponálunk a zeneszerző barátommal, … Annyi az elfoglaltságom, hogy lassan a nap 24 órája is kevés erre… Ritám! Köszönöm kedves szavaid!

  Ölellek: Róza

 3. Igen más volt a Húsvét s más a mindennapi élet, írásodat olvasva, abban reménykedem, hogy Anyák napjára enyhül a járvány: MariaHS

 4. Kedves Róza!

  Örültem, hogy írtál. Gyakorta nézek az oldaladra, de nem látok újat. Igen, más volt ez a húsvét. Én se vettem sonkát és nem főztem tojást, valamint nem is sütöttem, hiszen nem vártunk senkit, ahogy nem is jött senki. Lányommal ketten voltunk, mivel ő velem él egy háztartásban. Viszont lett volna sok születésnap, és esküvő is, illetve azok voltak, csak épp ünnepelni nem tudtunk. Talán nem lesz már ilyen az életünkben, ahogy eddig se volt.

  Szeretettel: Rita(f)

 5. Kedves Kitti! (l)

  Kedves Tibor (l)

  Köszönöm kedves soraitok. Sok ölelés, és sok szerető gondolat találjon rátok!

  /mami/

 6. Meghatódtam az írásodon mami! Rendkívüli Húsvét volt valóban. (l)

 7. A nagy család mindig fontos volt, régen is, most is az, mert az összetartozás semmivel sem felérő boldogságát és biztonságát adja. Szeretem a stílusodat! Tibor (l)

Szólj hozzá!