Hogy szóljak…

Levél egy kedves barátomnak…

Hogy szóljak, üzenjek, kedveset, bátorítót, amikor elvesztettem magamat.
Fáradtan lefeküdtem délután, csaknem így ébredtem. Az utóbbi hetek készülődései, izgalmai, az új könyvem a \”Lelkednek üzengető\” sok energiát kivettek belőlem. Belső izzással, bizonytalanságban teltek napjaim. Közben a vírus-körüli aggodalmak, szabályok, a hiányzó élelem, gyógyszer vásárlása, amiben fiam segített, egy hónap alatt kétszer. Többször rám szólt, ne menjetek sehova, mindent hozok. Ha önállósítottuk magunkat vásárlásban, mert szükség volt rá, megszidott. Szép napok, hetek voltak, s tudtam kettő hét szabin van. Kérdeztem, ha ráérsz, cserélsz az autómon téli gumikat?
-Apu, te hol élsz? Nem figyeled a híreket? Ma nyolcan haltak meg.
-Ez szomorú, de nem a kerékcserék miatt – mondtam.
Tudom, sokan járnak dolgozni, de hogy ekkora félelmet, indulatot váltott ki benne, ezt nem sejtettem. A korábban intézett gyógyszert felhozta az ajtónkig.
-Most már mindent intézzetek magatoknak, én nem segítek!
Lefele menet a lépcsőfordulóban félhalkan mondta, boltba megyek, de nem kérdezte, nekünk mit hozzon.
Több, mint ötven évig vitánk, követelésem nem volt. Állapotom miatt jó érzés volt, amikor segített, együtt voltunk. Éreztem, hogy most megváltozott a világ. Keserűségemben, mert gondunkban magamra hagyott, ez mélyen fájt. Előbújtak a múlt emlékei. Amikor bányász voltam, bennünket olyan tábla fogadott leszálláskor, \”Fokozott, tűz és robbanásveszély!\”, s odalenn még hány szorongás az omlásveszély, sújtólég, bányavizek miatt. Azokat mi vállaltuk, s azt is, hogy nem jöhetett haza mindenki. Az akkor az én életem volt. Nem vártam köszönetet érte.
Üzentem fiamnak, nyugodjon meg, vigyázzon magára, hogy nyugodtak lehessünk. Nem kérek tőle semmit. Harag nem lehet bennem.
Egy hete bezáródott lelkem, és most nem tudok másoknak bátorító üzeneteket írni, legalább neked szeretnék.

“Hogy szóljak…” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Kedves Laci!

  Örülök neki. További jó egészséget az egész családnak!

  Szerettel: Rita:]

 2. Kedves Rita!

  Köszönöm figyelmedet, jó szándékodat.

  Üzentem fiamnak, nyugodjon meg, vigyázzon magára, hogy nyugodtak lehessünk. Nem kérek tőle semmit. Harag nem lehet bennem. Ezt, ma is így gondolom.

  Szeretettel:Laci (f)

 3. Kedves Laci!

  Nehéz másoknak tanácsot adni és nem is szeretek kéretlenül, de mivel mégiscsak beavattál bennünket ebbe a családi konfliktusba megírom, hogy én mit tennék. Megírnám – emailben, vagy csak neki címezve a facen – hogy: köszönöm az eddigi segítséged, igazán rendes volt tőled és igazad van, mert valóban meg tudjuk oldani a vásárlást, hiszen van saját időnk, fel tudunk venni maszkot, hazaérve levesszük a cipőt, ruhát, kezet mosunk és bízunk abban, hogy nem lesz semmi baj. Vigyázz magadra Te is, mert a fiatalok is elkapják/elkaphatják éppúgy, mint az idősek és ha nem elég erős az immunrendszered, Te is nehezen gyógyulhatnál ki belőle. Még fiatal vagy, fontos az egészséged. Egyszer végetér, addig is nagyon sok szeretettel gondolunk Rád.

  Szeretettel: Rita:]

 4. Kedves Rita!

  "a hiányzó élelem, gyógyszer vásárlása, amiben fiam segített, egy hónap alatt kétszer történt. Többször rám szólt, ne menjetek sehova, mindent hozok. Ha önállósítottuk magunkat vásárlásban, mert szükség volt rá, megszidott. Szép napok, hetek voltak, s tudtam kettő hét szabin van. Kérdeztem, ha ráérsz, cserélsz az autómon téli gumikat?
  -Apu, te hol élsz? Nem figyeled a híreket? Ma nyolcan haltak meg.
  -Ez szomorú, de nem a kerékcserék miatt – mondtam.
  Tudom, sokan járnak dolgozni, de hogy ekkora félelmet, indulatot váltott ki benne, ezt nem sejtettem. A korábban intézett gyógyszert felhozta az ajtónkig.
  -Most már mindent intézzetek magatoknak, én nem segítek! Ennyi volt a feszültség alapja s magam is de-t vásárolok. Ígéretét eddig betartotta neten is elzárkózik.

  Szeretettel:Laci (f)

 5. Kedves Laci!

  Többször is elolvastam néhány sorodat, de így se sikerült megértenem, mi volt az, ami miatt a korábban felajánlott segítséget visszavonta a fiad. Persze, ez a tényeken nem változtat semmit. Szomorú. Van időnk – mármint a napi vásárláshoz a kilenc és tizenkettő közötti – szívesen megyek, mert legalább látom, hogy mit érdemes megvennem. Lehet, hogy hiba, de nem félek. Ez nem azt jelenti, hogy közösségbe megyek, vagy szándékosan teszem ki magam a veszélynek, hanem csak azt, hogy nincs bennem egy görcsös félelem. Nem szeretnék beteg lenni, de félni se szeretnék.

  Szeretettel: Rita:]

 6. Kedves Kitti!

  Az olajcsere és meg az idő bosszantó kellemtelenség. A téligumi csere kérelmem s annak mellőzése hivatkozással a járványra érthető. Az is, hogy előtte velneszezni volt a családjával félelem nélkül az is. A kijelentés, hogy nem fog segíteni semmiben ez kérem lehet cserbenhagyás, elfordulás Ezt el kell fogadnom. Talán sajnálom, majd, ha a hagyatékot sem veszi át. nem táplálok haragot magamban. Öleléssel Laci (f)

 7. Kedves Tibor!

  Egyetértek véleményeddel, s a megoldás érintettjeivel is.
  A nem fogok segíteni, okozta félélemen túl nem ellenségeskedek. Régi tapasztalatom, az idő mindent megold.

  Üdv:Laci

 8. Édes vagy ezzel a verssel. Tényleg. De ha már a gyerekeknél vagyunk, hát én két hónapja kértem a fiam, hogy cseréljen olajat a kocsiba. ( Gyorsabb, mint egy kerék csere) És az óta is csak a kérésem lebeg a levegőben. Kénytelen leszek megtanulni…
  Ne kedvetlenedj el Laci, és szeresd úgy a fiad, mintha cserélt volna kereket is! (f)

 9. Sosem jó. ha apa és gyermeke nem egyeznek. De ezt nektek, kettőtöknek kell lerendezni, én csak drukkolni tudok a sikeretekhez! Tibor B)

 10. Kedves Kitti!

  Tisztelettel este gondoltam rád. Lám itt vagy. Sajnos egyedül nem tudom megoldani a gumicserét s ebben semmi elvárás nem volt. A nem segítek semmit, ijesztett meg. Írtam 1x boltba, 1x gyógyszertárban volt egy hónap alatt, ezért kellett vásárolnunk. Írtam egy verset abban megnyugvásom van, lett. Hamarosan kiteszem. Neked azonnal.Puszi:

  Köszönöm!

  Hálásan köszönöm nektek,
  lelkemnek húgai, nővérei,
  hogy a tegnap írt kesergőm
  nektek nem volt közömbös.
  Megvallottam félelmem, aggályom,
  s ti azokat szeretettel fogadtátok.
  Tudjátok, hogy féltésem mindig tiétek,
  a bizalom íratta soraimat felétek.
  Hálásan köszönöm nektek,
  lelkemnek húgai, nővérei,
  mert szerető jóságotok által
  megnyugvást kaptam,
  s kinyíltak lelkem kapui.
  Tíz éjszaka és nappal néma voltam,
  sorokban nem tudtam üzenni,
  féltő jóságotokat köszönve,
  szolgálni készek lelkemnek szavai.

  Léleköleléssel:
  Adamecz László

 11. Kedves Laci! Szomorúság van a sorok mögött és ez teljesen érthető. A féltés megfogalmazása talán nem jött ki jól a fiú és az apa kapcsolatában, hiszen a gumicsere magában hordozza azt a szándékot is, hogy az autó használva lesz… Én sem szeretném, ha a szüleim kimozdulnának. Hetekig jártam naponta és vittem gyógyszert és élelmiszereket, és akkor az egyik napon, mikor hazaértem tőlük, felhívtam őket, hogy megnyugodjanak, itthon vagyok épségben. Na, pont az Auchan hangosbemondóját hallottam. Azóta én sem járok hozzájuk naponta.
  Minden mögött a féltés van és persze az idő hiánya is szerepet játszhat mindenki életében. Ne szomorkodj Laci, és nyisd ki újra a lélek kapuidat, hiszen a nyitott lélekkel való segítség számít igazán. :]

Szólj hozzá!