Halálos játék

Összes megtekintés: 147 

Szemjon Zinovjevics a kórházi ágyon feküdt. Állapota ma reggelre válságosra fordult, már nem tudta megkülönböztetni az álmot a valóságtól. Egy kisfiúval sakkozott. A gyerek hét vagy nyolcéves lehetett, rövidnadrág volt rajta, kócos mézszínű haja a szemébe lógott. A fiú nagyon hasonlított gyerekkori önmagára, amikor még nem volt nagymester, csak nagyapja tanítgatta hátul az udvarban, az öreg diófa árnyékában.
A fiú játszott a világossal: gyalog e4, e5 után, huszár e2-re lépett. Igen, ő is szerette ezt a megnyitást, nagyon sokszor alkalmazta később. Huszár c6 a megfelelő folytatás. Világos folytatta: futó b5 erre sötét huszár d4 következett. Huszár üti d4, e üti d4, határozottan nem rossz, itt egy pillanatra megállt és a fiúra pillantott. Most mintha idősebbnek nézne ki, talán tizenkét éves, haja is rövidebb arca komolyabb. Szemük összetalálkozott, a fiú szeme lelkesen csillogott. Újra a játékra koncentráltak, nincs idő sokat gondolkozni a figurákkal fejlődni kell.
Egy ismeretlen nővér jelent meg az ágya mellett, kicserélte az infúziós oldatot, megigazította a takarót majd távozott.
Világos sáncol, válasz gyalog h5. A suhanc őt nézi meredten.
– Nagyon jó a fiú, tizennyolc évesen én is ezt léptem volna – villan át rajta a gondolat.
Hatalmas küzdelem, a tapasztalat csap össze a fiatalos lendülettel. Gyalog c3 futó c5. C üti d4, futó üti d4. Huszár c3 gyalog c6. Talán egy minőségáldozat, segítene. Futó c4, huszár f6. Gyerünk, gyerünk! Hisz ez a fiú már legalább huszonöt éves, tapasztalt róka, nem lesz könnyű dolgom. Koncentráljunk a királyszárnyi gyalogokra!
Újra a nővér hoz valamit, de nem tudja kivenni micsoda, elméje zavaros. Vissza a sakkpartihoz.
Ahogy nézi ellenfelét rájön, hogy már egy felnőtt férfival sakkozik, talán harmincas évei közepén járhat. Bástya üti f3, bástya h8. Aha erre nem számított, látszik ahogy szemei összeszűkülnek, arca picit megremeg. Szemjon Zinovjevics hátradől, most feladtam neki a leckét gondolja. Ám már jön is a válasz, g4 a folytatás, jó akkor legyen bástya c7! Ez már nem gyerek ezt a variációt évekig elemzik és a legnagyobb mesterek se szeretik versenyen bevállalni. Rápillant ellenfelére. Negyvenes kopasz férfi, kis kecskeszakállal. Rá se ismerni az előbbi férfira, tokás, pocakos, csak szeme ugyanolyan, az a csillogó kék szempár. Mint a sajátja, mintha tükörbe nézne. Rutinosan lép, már megfontolt, a harc kiegyenlített. A végjátékra tartogatja az erejét.
Feszülten koncentrál mindkettő. Negyvenötödik lépés gyalog f7 bástya g8, majd vezér e8 sakk, mire bástya üti a vezért. Bástya üti e8 és újra sakk. Nem lehet! Szemjon Zinovjevics homlokáról verejtékcseppek indulnak, belecsorognak a szemébe. Vagy ezek már könnyek? Ellenfelére néz. Öreg vénember néz vissza rá kaján mosollyal. Mintha a tükörképe lenne egymásnak a két játékos. A mester tudja, hogy ez a lépés sorsfordító volt, fel kéne adni. De ez a csökönyös ragaszkodás, ez viszi tovább. – Gondolkozz! – kiáltja csak úgy befelé magának.
Futó b4, talán, hátha nem veszi észre! De mi történik? Ellenfele arcán és testén a bőr elkezd megrepedezni, a darabok felkunkorodnak, megfeketednek, majd mint virágszirmok lehullanak. Döbbenetes jelenség. Pár pillanat múlva egy csontvázzal néz farkaszemet. A csontkéz megfogja a huszárt és felemeli a levegőbe, egy darabig győzedelmesen tartja, majd, c6 sakk és matt. A király meghalt, a játék véget ért.

*
Orvosok és nővérek szaladtak kiabálva a folyosón, de Szemjon Zinovjevics már nem hallotta őket. Arca kisimult, vak tekintetével a mennyezetet bámulta.

“Halálos játék” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. "Futó b4, talán, hátha nem veszi észre! De mi történik? Ellenfele arcán és testén a bőr elkezd megrepedezni, a darabok felkunkorodnak, megfeketednek, majd mint virágszirmok lehullanak. Döbbenetes jelenség."- Remek írás, gratulálok: MariaHS

  2. Kiváló írás, az élet párhuzama egy sakk játszmában.
    Ezt a sort érdemes lenne kijavítani, kis elütés történt:
    "látszik ahogy szemei összeszülnek,"

Szólj hozzá!