Újabb ŐsfAlköz-tag lett Magyar Rekorder

Szőcs Sarolta gyöngyökből készült Szent István Koronája

Az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) június 13-án, csütörtökön tartotta legutóbbi összejövetelét a Vörösmarty Mihály Könyvtár Oskola utca 7. szám alatti olvasótermében.
Ezúttal egy különleges esemény szemtanúi lehettünk, ugyanis eljött a rendezvényre a Magyar Rekord Egyesület elnöke, regisztrátora Sebestyén István, hogy hitelesítse Szőcs Saroltának, az ŐsfAlköz Cserhát Art-díjas, Magyar Örökség-díjas képzőművészének színes, guruló gyöngyökből készített munkáját, alkotását Szent István királyunk koronájának másolatát ( az országalmával és a jogarral.)
Sipos Mari, az ŐsfAlköz vezetője köszöntötte az alkotót, a Magyar Rekord Egyesület elnökét és az egybegyűlteket.
Elmondta:Több alkalommal is volt szerencsém megcsodálni Szent István királyunk gyöngyökből készült koronájának másolatát, melyet az Ősfehérvár Alkotóközösség tagja a Cserhát Art-díjasalkotó Szőcs Sarolta készített. Néhány nappal ezelőtt a Turai Szeretet Nap alkalmával aranyoztuk be a napot Tura város polgármesterével és sok kedves baráttal, alkotótárssal, ahol ünnepélyes ceremónián láthattuk a gyöngy koronát, de Magyarország fővárosában, Budapesten, a Cserhát gálán két alkalommal is az ünnepi asztal dísze, éke lehetett. Karácsony előtt, december 13-án itt az ősi koronázó városban, a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében csodálhattuk meg.
Tóth Tibor Tibiton, az ŐsfAlköz legújabb művész tagja ebből az alkalomból egy immár klasszikusnak számító dalt énekelt el a Honfoglalás című filmből.
Sipos Mari nagy szeretettel köszöntötte tagságunk soraiban Tóth Tibor Tibiton zenészt, előadóművészt, aki ezután rendszeresen szerepel majd az összejöveteleken.
Együtt örülhetünk a sikernek, annak, hogy a törékeny guruló színes gyöngyszemekből készült, talán minden bizonnyal egyedülálló alkotást megálmodta, összerendezte, egységbe szerkesztette az alkotója, Szőcs Sarolta. Tudatta mindenkivel, hogy neki mennyire fontos a magyarsága, hogy maradandót alkosson mindannyiunk örömére.
Sipos Mari költeményét Lovag Dabóczy Gergely, az ŐsfAlköz Art-díjas festőművésze, költője kiváló versmondója szavalta el.
Szőcs Sarolta Erdélyben, Olaszliszkán született Sarolta napján. A középiskolát Baróton végezte, majd Sepsiszentgyörgyön tett érettségi vizsgát. Ugyanott végezte el a hároméves rajz, festészet, kézimunka, képzőművészeti szakot.
Ők, mint Erdélyi születésű emberek erősen kötődtek, kötődnek a magyarságukhoz. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy erdélyi magyarnak, Saroltának jutott az eszébe, hogy a Magyar Királyi Korona másolatát gyöngyszemekből megalkossa, ami egyben az ŐsfAlköz programját is megkoronázza, ezen az ünnepi ceremónián. A Szent Korona a magyarság egyik legfontosabb szimbóluma.
A korona több mint hat hónapon át készült napi nyolc-tíz órai munkával. Természetesen dr.Szőcs Károly támogatása, megértése is szükséges volt ahhoz, hogy Sarolta elkészíthesse alkotását. Sarolta párja, dr.Szőcs Károly orvos is eljött a hitelesítési ceremóniára, aki aktív korában emberei testeket gyógyított háziorvosként, most pedig iskolaorvosként lát el fontos szolgálatot.
Sipos Mari arról is szólt: Elhatározta, hogy az ŐsfAlköz képzőművész tagjának, Lovag Vajda Ferenc Gézának a példáját követve, aki Magyar Rekorder lett a Kócos 120 című alkotásával, Szőcs Saroltának is lehetőséget nyújt erre. Ezért megkereste a Magyar Rekorder Egyesület elnökét, regisztrátorát, hogy nézze meg Szőcs Sarolta alkotását.
Sebestyén Istvánt nagy szeretettel köszöntötte az eseményen a tagság nevében.
Ő szívesen eleget tett a kérésnek és eljött a királyok városába szemrevételezni a gyöngyökből készített Szent István Koronáját.
Méréssel megállapította, hogy ez hiteles másolata a Magyar Szent Koronának. Az elnök jegyzőkönyvben rögzítette a vizsgálat eredményét, amelyet 39-en tanúsítottak, közülük hárman bizonyították, hogy az alkotást Szőcs Sarolta a saját kezével készítette el.
Sebestyén István a vizsgálat után örömmel közölte, hogy az egyedi alkotás megfelel a Magyar Rekorder Egyesület feltételeinek. Ezért új Magyar Rekordnak minősítette azt. Szőcs Sarolta neve és alkotása bele kerül a különleges rekordok könyvébe. Erről majd tanúsítványt és díszes Oklevelet állítanak ki a közeljövőben.
A résztvevők nagy tapssal jutalmazták a bejelentést és köszöntötték az új Magyar Rekordert, Szőcs Saroltát!
Szőcs Sarolta elmondta a Magyar honban című saját költeményét, majd Tóth Tibor Tibiton egy újabb klasszikus énekszámával,( Boldogasszony anyánk) örvendeztette meg a résztvevő közönséget.
Lászlóné Lakner Lilla, a Vörösmarty Mihály Könyvtár könyvtárosa átnyújtotta Szőcs Saroltának az ŐsfAlköz és a könyvtár díszes oklevelét.
Sipos Mari elmondta, hogy az est meglepetés vendégét nagy szeretettel köszönti, aki nem más mint lovagtársa, a Római Sas Birodalma és Rend quaestora, az ŐsfAlköz énekes dívája, a többszörösen díjazott Aranypáva Nagydíjas Iglice Népdalkör tagja, Lovag Mudrony Alojzia.
A tagság nevében Sipos Mari sok szeretettel, virággal és az ŐsfAlköz ajándékával (Csikós Julika kosarával és Igaz Gyöngyi gravírozott poharával) köszöntötte Lujzit, aki most töltötte be nyolcvanadik születésnapját. Sipos Mari ebből az alkalomból átnyújtotta az ünnepeltnek az ŐsfAlköz és a Vörösmarty Mihály Könyvtár díszes oklevelét. Ő nagy örömmel megköszönte a megemlékezést és elmondta saját születésnapi költeményét.
Még egy örömteli eseménynek lehettünk a részesei: Pásztor Judit, az ŐsfAlköz Cserhát Art-díjas alkotója elkészítette mandaláját, a Krajczáros Alapítvány színes emblémáját,amelyet átadott Németh István nyugállományú honvéd ezredesnek, a Kraczáros Alapítvány elnökének, aki virágcsokorral köszönte meg azt az alkotónak.
Sipos Mari elmondta, hogy a legközelebbi rendezvény június 17-én lesz a Fő utcai Európa Klubban.

Csató József

Szólj hozzá!