Színek és fények

Az ŐsfAlköz kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban

Az Ősfehérvár (ŐsfAlköz) Alkotóközösség vezetője Sipos Mari és az Országos Cserhát Művész Kör Art Ezüst Díjjal kitüntetett tagja, dr. Tóth Katalin „Színek és fények” című kiállítására került sor a napokban Székesfehérváron, a Kisfaludi Közösségi Házban.
Horváth Zoltán, a közösségi ház vezetője köszöntötte a kiállító művészeket és a szép számban összegyűlt kultúrát kedvelő közönséget.
Ezután Lovag Sipos Mari költő, író, festő üdvözölte a megjelenteket.
Elmondta: – Lélek simogató zenével, virtuóz gitár muzsikával kezdtük a mai ünnepi kiállítást, mert a zene, az irodalom, a festészet jól megfér egymás mellett és örömöt okoz a hallgatóságnak. A művészet az irodalom, a festészet , a zene mindig nekünk embereknek, emberekről szól, az emberközpontú valóságról, amely valóság elrepíthet bennünket a másik dimenzióba, a látványban gazdag finom selyem, vagy olajképek világába.
Aki nem első alkalommal zenél nekünk az Ősfehérvár Alkotóközösség programjain, Horváth Sándor gitárművész. Évtizedes barátság köt össze bennünket, és persze tőlem sem áll távol a zene, még ha jómagam nem is muzsikálok, de próbálom megörökíteni a híres zeneszerzőket, több-kevesebb sikerrel. A zene iránti szeretetünk kapcsán ismertük meg egymást Sanyival, a HiFi hangszerboltban.
Egy igen színes, változó technikákkal készült alkotásokkal szeretett volna bemutatkozni mai kiállító alkotónk, az Ősfehérvár Alkotóközösség tagja, akit ezúton is megkülönböztetett tisztelettel köszöntök és mutatok be dr.Tóth Katalin személyében. Ő nem csak fest, hanem mint kiderült (sokan nem tudták) verseket is ír.
– Meglepetés vendégünk, az Ősfehérvár Alkotóközösség énekes pacsirtája, dívája, a többszörösen kitüntetett Aranypáva Díjas dinnyési Iglice Népdalkör tagja, a Cserhát Művész Kör Népi Írói Díjjal is kitüntetett rímfaragója, a Római Sas Birodalma és Rendje lovagja, quaestora, Mudrony Alojzia.
Horváth Sándor gitárművész kíséretével Mudrony Alojzia több népdalt is megszólaltatott. hatalmas sikerrel.
Sipos Mari ezután hangsúlyozta: – Nagyon büszke vagyok arra a barátságra, amely egy orvosi rendelőben kezdődött évekkel, évtizedekkel ezelőtt, amikor is dr. Tóth Katalin háziorvos betegeként még nem gondoltam arra, hogy ma itt fogunk állni mindketten a kultúra, a művészet színpadán és örömművészetünkkel gyógyítjuk a lelkeket az ünnepi kiállítás megnyitóján.

Egy színekben gazdag kiállítás részesei lehetünk az Ősfehérvár Alkotóközösség programján itt a Kisfaludi Közösségi Házban, ahol az első alkalommal mutatkozhatunk be alkotásainkkal. Azonban reményeink szerint, nem utoljára. Ezúton is köszönöm a lehetőséget Kis Dorottya igazgató asszonynak és Horváth Zoltán úrnak, akik lehetővé tették számunkra ezt az örömteli napot.
Így folytatta:-A mai kiállítónk az ŐsfAlköz tagja dr. Tóth Katalin, Cserhát Art Ezüst Okleveles, valamint képzőművészeti díjas festő Tatabányán nevelkedett, aki már gimnazista korában részt vett a Bányász Művészkör munkájában, hogy megmutassa tehetségét. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetemen végezte. Orvosi diplomájával a zsebében háziorvosként dolgozott, dolgozik ma is, hisz az ŐsfAlköz programjain,a kulisszák mögött, most is ellát bennünket, szakmai tapasztalatait megosztja velünk, mi pedig örülünk az orvosi pályán szerzett tudásának is!
Dr.Tóth Katalin szereti a virágokat, a csendéletet, a körülötte lévő tárgyakat megörökíteni. Kipróbál új technikákat, és a selyemfestés is a kedvencei közé tartozik. Alkotásait az ŐsfAlköz szervezésében a budapesti Zila Kávézóban, a Sashalmi Könyvtárban bemutathatta a nagyérdemű közönségének. Itt a Kisfaludi Közösségi Házban első alkalommal láthatja a közönség dr.Tóth Katalin alkotásait. Évtizedeken át tudásával az emberi testeket, most pedig az emberi lelkeket gyógyítja szemet gyönyörködtető alkotásival.
Dr. Tóth Katalin saját versét mondta el.
Sipos Mari pedig A kezemben az ecset című költeményével köszöntötte a kiállító alkotóművészt.
Sipos Mari kérdéseire válaszolva a kiállító szólt eddigi munkásságáról és terveiről egyaránt.
A tárlaton bemutatkozott festményeivel Lovag Sipos Mari, a Római Sas Birodalma és Rendje Tribunusa, a Cserhát Művész Kör Art Arany Díjas festője, Aranytoll Díja írója költője, a Kulturális Bizottság tagja, Fejér megye kulturális referense. Az Ősfehérvár Művészeti Alkotóközösség megálmodója, öt éve vezetője, aki rendszeresen szervezi az ŐsfAlköz kulturális programjait, nagy sikerrel. Az országos Cserhát Művész Kör elnöke. Lovag Bornemisza Attila 2018-ban Az év embere díjat adományozta Sipos Marinak, áldozatos munkája elismeréseképpen.
Sipos Mari verseket ír, A szeretet ajándéka címmel jelent meg verseskötete. Kipróbálja az ecsetet, a színek és formák világát. Így születtek meg az Életképek című alkotásai, amelyeket kizárólag olajjal festett meg. Többnyire a saját életéből meríti témáit, de természetesen más témák is megjelennek képein. Külön sorozatot szentelt a nagy zeneszerzőknek. Megörökítette szeretett édesanyját is, amint éppen lovasberényi házuk falát tapasztja.
Sipos Mari nagy szeretettel köszöntötte egykori osztálytársát, Szabó Lajosnét, akinek tiszteletére elmondta a Haza felé című versét.
A kisfaludi tárlat egy hónapig látható.
Az eseményen Sipos Mari ismertette az ŐsfAlköz következő programját, február 29-én, szombaton 15 órakor a székesfehérvári Civil Központban nyílik meg az Ajtók mögött címmel Lovag Szintai Kati, többszörösen díjazott festőművész kiállítása.
A résztvevők beírhattak a művészek emlékkönyvébe. Majd a fehér asztal mellett, sós és édes sütemények, szendvicsek, üdítő italok elfogyasztásával, baráti beszélgetéssel ért véget a program.

(Sipos Mari forgatókönyve alapján)

Csató József

Szólj hozzá!