Búzaföld pipacsokkal

A gazda elégedetten szemlélte ősszel elvetett búzáját. Szépen áttelelt, már kezd szárba szökkenni. Egyenlőre nincs más teendő vele, mint időnként ránézni, és ha kell a kártevő rovarok ellen lepermetezni. 
Arra nem gondolt, hogy  a vadvirágok királynője a pipacs, pont az ő búzatáblájában fogja felépíteni szépséges birodalmát. Szinte észrevétlenül növekedett a szárba szökkent búzaszálak között. Sőt, egy kiadós eső után olyan gyorsan növekedett, hogy már a búza fölé magasodott. A pipacs szárakon szépen növekedtek a bimbók, melyek a tűző napsütésben egymás után bontották ki tűzpiros szirmaikat. Pár nap elteltével hatalmas pipacs tengerré változott a búzaföld.
Az országút mellett virító pipacsokat megörökítette egy éppen arra járó fotós, és a jól sikerült fényképet elküldte a megyei újság szerkesztőségébe. Az újságban hamarosan megjelent a pipacsos kép. Pontos leírással, hogy melyik falu határában található ez a csodálatos pipacsmező. A megjelenés napján, már a délutáni órákban megjelentek a látvány turisták, akik először csak gyönyörködtek a szemük elé táruló szépséges pipacsokban. Majd egyre többen úgy gondolták, ha már itt vagyunk, miért ne csinálnánk egy közös fotót, vagy selfit a virágokkal. A pipacsos képek hamarosan felkerültek az internetre, ahol futótűzként terjedt a hír…
A látvány turisták, csak jöttek és jöttek. A meseszép pipacsmezőn egyre több fénykép készült. Nem törődtek a letaposott búzával és a pipacsokkal, mindig beljebb és beljebb mentek a szép és látványos fotó kedvéért. Autók hosszú sora parkolt a poros úton, de a kerékpárosokat is vonzotta a látvány. Volt, hogy több tucat kerékpár pihent az árokparton.
A gazda fülébe is eljutott a hír, hogy milyen híres lett a pipacsos búzaföldje. Amikor kiment megnézni, szomorúan tapasztalta, hogy mekkora kárt tettek a búzájában. Keresztül, kasul összetaposták. Hiába kérte az éppen ott tartózkodó embereket, hogy menjenek ki a búzájából, – kérésének nem volt foganatja.
Gondterhelten töprengett, hogy mit tegyen. Békés ember volt, nem akarta kihívni a rendőröket, nem hiányzott neki a pereskedés. A búzája már úgy is tönkre ment, csak egy valamit tehet, lekaszálja.
Másnap kora reggel, amikor a Nap még álmosan nyújtózkodott, már kint volt traktorjával a búzaföldön. A megmaradt pipacsok összehúzott szirmokkal várták a meleg napsugarakat, amikor a traktorra szerelt fűkasza pörögni kezdett…
A déli órákban érkező látvány turisták csalódottan nézték a frissen lekaszált búzaföldön hervadó pipacsokat, és bosszankodva  haza indultak.

“Búzaföld pipacsokkal” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Szia Rózsám!
  Sok mindentől függ a gondatlanság. Elég, ha nem megfelelő szerrel végzik a gyomtalanítást, és már megtörténik a baj. A pipacsföld gazdájának az emberekkel is meggyűlt a baja.
  Köszönöm véleményedet, szeretettel(l)Kata

 2. Kedves Kata!
  Úgy szól a mondás, hogy akinek a búzájában sok, pipacs és búzavirág van, gondatlan gazda!
  De hagyjuk meg olyan szép! Tetszéssel olvastam írásod, Gartulálok Rózsa(l)(f)

 3. Kedves Kitti, tökéletesen egyet értek veled, de a gazda a kaszálással mentette amit még lehetett menteni. Zöld takarmányként feletette állataival, helyét pedig bevetette kukoricával.:)

 4. A történeted több oldalról is elgondolkodtatott. A fő igazság a gazda oldalán áll és a hírek, a média felelőssége itt igen erős. Azt gondolom, mindenért ők a felelősek. A másik fele pedig a sok lúzer barangoló, aki néhány piros virág miatt a nyakába szedi a világot, mert úgy nem halhat meg, hogy ezt nem látta volna. A harmadik dolog pedig maga a veszteség, ami már tény, és a gazda mégis kaszál, mintha nem lenne már úgyis mindegy….
  Jó kis történet!

 5. Kedves Kata! Én is szeretem egyébként a pipacsot, és az önkormányzati képeslaphoz -Tatárszentgyörgyön- mikor kísértem a fényképészt a faluban éppen nyár volt. A hatalmas pipacsmezőt a képeslap háttér illusztrációjához fényképeztettem le, nagyon szép lett.

 6. Kedves Kata!

  Írásodat mikor megjelent olvastam és irtam hozza,, de most látom nem ment át, elügyetlenkedtem.
  Egy pipacs tábla a nézőnek nagyon szép látvány, több ilyen képem van, mert ha elmentünk mellette fényképeztem, persze az útról , eszembe sem jutott volna, hogy bele menjek. A gazdának úgy is bosszantó, hogy a gabona közé nőtt, még akkor önző, emberek letapossák.
  Sok szeretettel gratulálok.
  Magdi

 7. Kedves Szabolcs! Bosszantó dologról írtam, és ez pár hete történt. Elismerem, nagyon szép a fényképet lehet készíteni a pipacsok közt, de amikor a gazda közel negyven embert számolt meg búzatáblájában, akkor betelt nála az a bizonyos pohár.
  Köszönöm az olvasást és hozzászólásodat.:)Kata

 8. Kedves Rita, én is így gondolom, ahogy írtad. Nem szeretem az ilyen embereket akik mások munkáját és remélt jövedelmét össze tapossák. Lelketlenek! Köszönöm az olvasást és hozzászólásodat.
  Szeretettel(l)Kata

 9. Kedves Kata!

  Az emberi hülyeség határtalan. Nekem nincs humorérzéken ezekhez az emberekhez, akiknek mindig csak az a fontos, hogy ők meg legyenek örökítve, ők jól érezzék magukat és fel se merül bennük, hogy másoknak milyen károkat okoznak, bár az ilyenben, ha fel is merül, akkor se törődik vele. Viszont a boltban morog, hogy milyen drágaság van.

  Szeretettel: Rita(f)

 10. Kedves Éva! Bizony bosszúság, ha sok pipacs nő a búzában. Tudom mert valamikor gazdálkodtunk. Az emberek károkozása még ennél is nagyobb bosszúság. Igaz történetet írtam, szülőfalum szomszédságában volt az a gyönyörű pipacsmező. Köszönöm, hogy olvastál. Szeretettel(l)Kata

 11. Kedves Kata! Bizony, nem is gondolják az emberek, hogy a gyönyörű pipacsmező micsoda bosszúság a gazdának! Én is szeretem és csodálattal nézem a természet eme varázslatos alkotását. Szeretettel olvastalak: Éva

Szólj hozzá!