FERENCZY KÁROLY: OKTÓBER CÍMŰ FESTMÉNYE IHLETTE ÍRÁS, ESSZÉ

OKTÓBER TE CSODÁS!

Nézem Ferenczy Károly: Október című csodálatos festményét. A magyar festészet kiemelkedő alakjának, a nagybányai iskola megteremtőjének képe gyermekkoromat idézi elém.
A balatonszárszói októbereket, amikor a siófoki Perczel Mór Gimnáziumból haza érkezve, a vasútállomásról egyből a szárszói strandra mentünk, hogy megmártózzunk a magyar tenger, a Balaton kellemes vízében. Ugyanis abban az időben nagyon jó volt az őszi időjárás és még javában tudtunk fürdeni a tóban. Néztük a Naplementét, a gyönyörű aranyhidat, a csodálatos visszatükröződést a kristálytiszta víz felületén.
Aztán családi házunk kertjében a fáról leszedve ehettünk finom almát, körtét, szilvát, szőlőt. Akkoriban meg sem kellett mosni ezeket a gyümölcsöket, nyugodtan elfogyaszthattunk, nem lett semmi bajunk!
Csodálatos hónap az október! Az ember egész évi munkájának megérik a gyümölcse, jöhet a betakarítás . Rengeteg élmény fűződik ezekhez az októberekhez, amelyek sajnos már sohasem jönnek vissza.
De emlékezetemben máig is kristálytisztán látom szeretett Édesanyámat, Édesapámat, amint nap mint nap tüsténkednek a kertben, az udvarban. És két bátyámmal egyetemben természetesen mi is segédkezünk nekik a napi feladatok megoldásában.
Szinte filmszerűen peregnek le előttem a régmúlt eseményei.
A szüret a kerti lugasban, majd pedig az öreghegyi szőlőnkben: a hordómosás, készülődés a nagy eseményre. A szőlőben már megérettek a gyönyörű fürtök, az őszi barack is hívogatóan várta, hogy végre kosárba kerülhessen. Megkóstoltuk természetesen ezeket a gyümölcsöket, a diófáról lehullott friss diót , amelyet megtörve kenyérrel elfogyasztottunk. Nincs is ennél csodálatosabb uzsonna a földkerekségen!
Miután haza szállítottuk a szőlőt, hozzáláttunk a ledarálásához, aztán a présbe került. A prést jól meghúzva a csatornán megindult a must, amelyet szintén azonnal megkóstoltunk néhány pohárral. A mézédes nedű ízét máig itt érzem a számban. Hordókba került a must, hogy azután megforrva fehér és vörös borrá váljék.
Csodálatos hónap az október. Mily véletlensége a sorsnak, Géza bátyám és én is októberben születtünk. Lehet, hogy talán ezért még jobban szeretjük, mint mások.
A kukorica betakarítását, a káposzta savanyítását sem lehet elfelejteni. Októberben még lehet paprikát és paradicsomot, uborkát is szedni. A föld megannyi kincsét mondhatjuk magunkénak, amelyet Édesanyám és Nagymamám szakszerűen feldolgozva eltett a téli hónapokra, hogy akkor is legyen majd mit tenni a családi asztalra.
Csodálatos hónap az október, mint láthatjuk Ferenczy Károly festményén is. A kertben még nyílnak a virágok, pompázik a sokszínű őszi rózsa.
Október végén pedig sárga és barna színben pompáznak az erdők. Ilyenkor nagyon jó kirándulni. Az 1970-es 80-as években feleségemmel, dr.Varga Zsuzsannával, aztán később Katalin lányunkkal és József fiúnkkal többször is üdültünk szeptember végén október elején és közepén a Mátrában és a Bakonyban. Felejthetetlenek ezek az októberi kirándulások, erdőjárások. Mátrafüredről és Mátraházáról kiindulva bebarangoltuk a környéket, felmentünk gyalogosan egészen a Galyatetőig.
Ugyanezt megtettük a Bakonyban, Vinye környékén is.
Azokban az időkben az október általában nagyon verőfényes hónap volt. Persze a Nap sugarai már nem perzselték az ember bőrét. Mostanában is szükségünk lenne ilyen szép októberi hónapokra.
Életem első munkahelyén, a Somogy Megyei Állami Földmérési és Térképészeti Hivatal (ÁFTH) siófoki irodájánál is októberben végeztük a zártkert rendezéseket, földméréséket. Az 1966-os esztendő októberi különösen csodálatos volt. Öröm volt dolgozni a terepen, majd pedig Balatonszárszóra érkezve újból megmártózni a magyar tenger hűs hullámaiban.
Ferenczy Károly az Október című festményében az erdők, a hegyek monumentális környezetéből az otthon szelídebb, meghittebb részletei közé helyezi alakját. Az Október színtere a nagybányai családi otthon kertje.
Ezért is érzem magaménak a festő e képét, alkotását. Háttal állva egy újságot olvasó alakot láthatunk. Bizony mi is szoktunk a szárszói udvarban, kertben újságot és könyvet olvasni- Az érettségi vizsgákra készülve különösen. Sokkal jobb volt kint a madárcsicsergést hallgatva tanulni a magyart, a latint, az orosz nyelvet, a történelmet és a matematikát tanulni, mint bent a szobában.
Amikor a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára jártam, bizony a vizsgaidőszakokban szintén szívesen tanultam kint a szabadban. Meg is lett az eredménye, a jeles diploma!
A nyár végével lassan újból közeleg az október. Október Te csodás! Várunk, vágyunk rád és szeretünk mindhalálig.

CSATÓ JÓZSEF

“FERENCZY KÁROLY: OKTÓBER CÍMŰ FESTMÉNYE IHLETTE ÍRÁS, ESSZÉ” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nagyon hangulatosan írsz az októberről,a hegyről,a szüretről, a színekről szinte oda vágyik az ember,én így a szeptemberrel vagyok!

Szólj hozzá!