Ay Carmela

https://youtu.be/…\’ target=\’_blank\’>https://youtu.be/…
A spanyol polgárháború emlékére

Filmet vetítettek a spanyolok. Rumbala, rumbala, rumbala! Hátizsákunkkal elindultunk. Utolsónak szöktünk fel a vonatra. Rumbala, rumbala, rumbala! A brooklyniak felsegítenek és kalapjukat az égbe hajítva kiáltják: AyCarmela! AyCarmela!
Madrid a világ fővárosa lett. Rumbala, rumbala, rumbala! Azt hittük Franco nem érkezik meg. De repülők suhannak el fejünk felett halálként. Rumbala, rumbala, rumbala! Puskáinkból szavunk ropog: utat törünk! AyCarmela! AyCarmela!
Golyólyukak a falakon. Rumbala, rumbala, rumbala! Pereg a töltény, mint dal fürge ajkunkon. Lelőtték a lovat, fedezéknek használjuk! Rumbala, rumbala, rumbala! Homok helyett végzettel töltjük az állásokhoz a zsákot. AyCarmela! AyCarmela!
A gyerekek nem bírják a fegyvert tartani. Rumbala, rumbala, rumbala!A száraz kenyér ropog éhes fogaink között.Tisztelegünk a szabadság előtt!Rumbala, rumbala, rumbala! Az elhunytak szentek, akár a víz a földben. AyCarmela! AyCarmela!
Bombazápor közepette anyák gyermekeiket szoptatják. Rumbala, rumbala, rumbala! Fejünknek egy cigarettacsiknyi nyugta lehet. Háztetőkön lövöldözünk. Rumbala, rumbala, rumbala! A szabadság nyomán pusztulás jár. AyCarmela! AyCarmela!
Füttyszó és kurjantás zászlóink. Rumbala, rumbala, rumbala! Holtakból kirakóst rakunk Madrid terein. Elfoglalták az állásaink! Rumbala, rumbala, rumbala! De a megperzselt tollú, törött szárnyú madarak még énekelnek. AyCarmela! AyCa
rmela!
Haza, haza, haza jutni! Rumbala, rumbala, rumbala! Üres töltényekkel kenyérért harcolni. Három gallyra tüzet csiholni. Rumbala, rumbala, rumbala! Véres kezünkből a szabadságot kiengedni. AyCarmela! AyCarmela!
Az eszményeknek lejárt az ideje. Rumbala, rumbala, rumbala! A puskaropogásnál most szívünk sem ver hangosabban. Nem bírunk a könnyeinkkel, hogy mindez hiábavalóság volt. Rumbala, rumbala, rumbala! Zokogásba torkollik kiáltásunk: AyCarmela! AyCarmela!

“Ay Carmela” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!