Egy régi melódia

Bárhol volt a család nagy tömegben tornán, edzésen, kiállításon, ha nem látták egymást egy dallamot kezdtek el fütyülni. Azt jelentette, hogy itt vagyok, ha keresel. Figyeltek egymásra. Testvérek voltak. Aztán egy szép napon Emma felfigyelt a csodálatos olasz dallamra, és ment a hang után. Egy kisportolt, magas fiúhoz érkezett, aki edzett. Értetlenül ránézett és kérdezte miért használja a jelzésüket, hiszen ez már gyerekkorukban is hívó dallam volt.
Tamás mérgesen figyelmeztette a lányt, hogy nem használja dallamot, mert megtéveszti vele a testvéreit. Tamás volt a legidősebb testvér, ő felelt a családért. Édesanyja, aki szülés közben halt meg, rábízta két kis testvérét és az újszülött babát. Később úgy tudták a kisbaba is meghalt.
Emma árva lány, otthonban nevelkedett, nevelőszülőknél nem találta a helyét. Minden esetben visszament az otthonba. Senki nem értette miért? Magányos farkas volt. Úgy érezte, hogy neki van családja. Egy ideig kereste őket, aztán később a kudarcok miatt feladta a keresést.
Elmúlt Tizennyolc éves Fodrásznak tanult. Szorgalmas volt, minden álma, hogy saját üzletet nyisson. Kapott egy kicsi Önkormányzati lakást, felvették egy közeli fodrászüzletbe dolgozni, ügyes kezekkel volt megáldva. Férfi, női frizurákat is csinált. A vendégek elégedetten távoztak a fodrászüzletből. A hír szárnyakon járt, kiváló fodrász lett, sok vendége volt alig bírta teljesíteni, amit bevállalt. Így elment betegekhez a kórházba, vagy a lakásukra. Már összejött a pénze egy kis üzlet megvásárlásához. Kereste kutatta azt a helyet, ami élet célja volt. A fodrászüzlet, minden álma.
Az olasz sláger nem ment ki a fejéből. Sokat dúdolta.
Egy vendége azzal kereste meg, hogy a szomszéd lépcsőházban van eladó lakás, a földszinten, amit kis befektetéssel meg lehetne csinálni fodrászatnak. ha van kedve nézze meg.
Emma munka után elment a megadott címre. Valóban a lakás felújítva, világos, közel van a lakásához nagyon tetszik Emmának. Az ár is elfogadható. Rövid gondolkodás után megvette. Azután elkezdődött az átalakítás, lakásból fodrászüzletet varázsolni. Emmának jó ízlése volt, Alig várta, hogy berendezze a kis üzletet.
Éppen a szemetet vitte le, amikor találkozott egy ismerős fiúval, úgy érezte, hogy nagyon régóta ismer. A szimpátia kölcsönös volt, Tamás segítségére sietett Emmának, tetszett neki a lány. Később a fiúk hozzá jártak hajat vágatni, ha Emma szabad volt, szívesen ment velük moziba, vagy kirándulni. Csodálta Tamást, hogy mekkora szeretettel viseli gondjukat a testvéreknek. Mint egy családfő. Szigorú, ám igazságos mondták róla a többiek.

Tamás egyre több időt töltött a fodrászüzletben. Emma igent mondott a segítségre, mert nagyon szimpatikus volt a fiú. Egyébként meg nem volt senki, aki segített volna.
Takarítás közben a lány elkezdte az olasz dallamot dúdolni.
– Még mindig nem szabad a kisajátított dallamot dúdolnom?
– Nem, ez a miénk! A családomé, édesanyánk kedvenc dala volt, ugyanis ő Olasz volt! Tartsuk tiszteletbe.
– Nekem ez a dallam mindig is a fülembe csengett – mondta a lány. Nem tudtam tőle szabadulni.
Emma szemei kikerekedtek.
– Az én édesanyám is Olasz származású volt, belehalt a szülésbe. Nem volt hozzátartozó, csak a gyerekei, akiket nevelőotthonba irányítottak. Apám külföldön dolgozott nem tudták elérni, úgy döntöttek, hogy otthonba visznek, ott is nevelkedtem. Ezt a dalt sokszor énekeltem rendezvényeken. Talán azt akartam, hogy hallja meg a családom. Jöjjenek értem és vigyenek haza az igazi otthonomba.
Emma és Tamás reménykedve és örömmel fogták egymás kezét. A többieknek még nem szóltak.
Másnap felkeresték az illetékes hivatalt, és elindították a keresést. Végül megtalálták az iratokat, Emma a legkisebb gyermek.
Tamás és a fiú testvérek, nagyon örültek megszerették Emmát. A lány, mint a legfiatalabb testvér imádta a fiúkat, kényeztette őket. A szigetre kirándult a család, Emma már nem tudta szemével követni testvéreit ezért elkezdte fütyörészni a jelet, ami csak az övék volt. „Oh sole mió”
Tudta, érezte, hogy ebben a dalban benne van a születése és az élete.

“Egy régi melódia” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Kedves Rózsa! Egy dal mire nem képes.
  Érdeklődéssel olvastam e szép történetet.
  Ölelésem: M.(l)(f)

 2. Szia Rózsa,

  Sok szeretettel gratulálok,kedves történetedhez, tetszéssel ol astam.
  Magdi

 3. Kedves Magdika!
  Óriási örömmel olvastam hozzászólásod. Olyan ember vagy akinek hatalmas szíve van! A gyerekek öröme kísérjen utadon.
  Ölellek szeretettel. Rózsa(l)(f)

 4. Ilyen árva gyerekeket sikerült nekem összehozni, mint testvéreket. Nagy öröm volt kis Katinak, ő volt a legfiatalabb. Később így tudták tartani egymással a kapcsolatot és segíteni egymást. Magdolna

 5. Kedves Éva!
  Köszönöm, hogy nálam jártál.
  Ölellek Rózsa(l)(f)

 6. Drága Kata!
  Koszönöm szépen, hogy nálam jártál.
  Ölellek szeretettel. Rózsa(l)(f)

 7. Drága Rózsám!

  Megható történetet hoztál, amelyben egy kedves dal segítségével egymásra találtak a testvérek. Szívből gratulálok írásodhoz, szeretettel ölellek(f)Kata

 8. Szia Rita!
  Köszönöm szépen, hogy nálam jártál.
  Rózsa(f)(l)

Szólj hozzá!