A BÍRSALMASAJT

Az idén egyetlenegy szép birsalmát láttam. Kevés gyümölcs termett általában, kicsi, férges vagy lé nélküli, műtrágyázással tönkretett, rostos gyümölcsök, élvezhetetlenek. De birsalmasajtot minden évben szoktam csinálni. Jót csak jó gyümölcsből lehet, vagy fárasztó munkával kifaragni a használható részt a kemény, formátlan gyümölcsökből. Időt kell rá szánni. Nemcsak azért, mert mindenki szereti a családban és számít rá, hanem emlékezésként is. Ez volt Judit lányom kedvence. Mire elérkezett a születésnapja, már kellőképpen megszáradtak a sajtok és vihettünk neki belőlük. Mióta nincs köztünk, azóta csak kis darabkát viszünk magunkkal és a virágok mellé betesszük a földbe. A sírt kedvenc fehér rózsáival díszítjük, azokat a fiai hozzák. Bízom benne, hogy szünetel már a tengersok eső, ami az idén leesett és eljutunk a születésnapján az idén is a temetőbe.
Ezt már régen írtam. Terveim szerint ősszel most is fogok birsalmasajtot csinálni, de személyesen már nem tudom elvinni. Nem könnyelműsködök a lépcsőjárással, hazulról csak költséges segítséggel, tudok hosszabb útra menni. Az unokáim mindig igyekeznek segíteni abban, hogy az édesanyjuk megkapja ezt az apró ajándékot a születésnapjára kedvenc fehér rózsái mellett.

2020. július 22

“A BÍRSALMASAJT” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Zsuzsa! Most, tizedikén volt Judit születésnapja. Szomorú, de saját állapotom miatt már nem jutok el hozzá a debreceni temetőbe, majd csak ha mi is oda kerülünk. Nem sietünk nagyon. Magdolna

 2. Kedves Magdolna!

  Mint sorstárs meghatódva olvastam írásod, birsalmasajtot én is
  évente készítettem,
  Szomorú sors, de az unokáid megvígasztalnak, hála az égnek, hogy vannak.
  Szeretettel olvastam,
  Magdi

 3. Kedves Magdi!

  Meghatódva olvastam a kedves megemlékezésed.Nagyon nagy fájdalom lehetett temetni a saját gyermeked. Szomorú, ha egy szülőnek ezt meg kell élnie. Talán vígasztalnak az unokák, bár tudom, hogy minden ember egyszeri és megismételhetetlen és senki se képes pótolni a másikat.

  Szeretettel: Rita(f)

Szólj hozzá!