CIAO CAORLE

Az olasz  tengerparton az egyik  kedvenc helyem CAORLE. A székesfehérvári Grósz Utazási Iroda minden évben szervezett ide 8-10 napos üdüléseket. Rendszeres kapcsolatban állt a CIACO CAORLE üdülési program tulajdonosával,  TÓTH NÓRÁVAL, aki Olaszországba ment férjhez évekkel ezelőtt. Férje Andrea (Az olaszoknál az Andrea érdekes módon férfi keresztnév, nálunk pedig női). Andrea a Caorlei Csendőrkapitányság (Carabinieri) alezredese, parancsnok-helyettese. Nagyon jól beszél magyarul, tökéletes a kiejtése, az akcentusa.

Nóra apartmanokat működtet, közvetlenül a tengerpart mellett. Itt csak szállás van, az üdülőknek önellátóan kell megoldaniuk az étkezésüket. Én több alkalommal is részt vettem ebben a csoportos üdültetési módozatban. Általában júliusban és augusztusban indultunk útnak. Szlovénián, vagy Ausztrián keresztül autóbusszal jutottunk el a célállomásra. Reggel hatkor indultunk és  délután négy órakor már Caorléban is voltunk.

Nóránál kedvezményes napernyő, és kétszemélyes napozó bérletet is lehetett vásárolni. Erre nagy szükség  is volt a napsütötte hosszú homokos strandon, ugyanis fák azok itt  nem találhatóak.

Évekig együtt üdültem CSER JÁNOS barátommal, a Székesfehérvári Postai Feldolgozó  Üzem nyugalmazott igazgatójával és feleségével, Cserné dr.Sipos Anikó jogtanácsossal, a Székesfehérvári 1-es Postahivatal nyugalmazott vezetőjével. Általában egy apartmanban laktunk, jókat főzőcskéztünk, Persze nem mindig, mert elmentünk vacsorázni a környékbeli éttermekbe. Nórától kaptunk egy törzsvásárló kártyát, amelyikkel 10 százalékkal olcsóbban kaptuk a vacsorát az egyik közeli  vendéglőben. Ezt természetesen minden évben ki is használtuk.

Nagyon szép közös programokon, kirándulásokon vettünk részt János barátomékkal.

Az utazási iroda vezetője, GRÓSZ IMRÉNÉ Krisztina minden évben jó programokat állított össze. Velence mindig szerepelt a programban, de ellátogattunk Bolognába, Firenzébe, Padovába, Veronába, Jesolóba, Mantovába, Portegueróba és más helyekre is.

A nyári veronai játékok során, a római kori amfiteátrumban Giuseppe Verdi: Nabucco című operáját nézhettük, hallhattuk.

Az apartmanokban nyugodt helyünk volt, komplett konyhával légkondicionáléval felszerelve,

ha valami  netán elromlott, akkor jött Andrea és megjavította.

 

IGAZI OLASZOS HANGULAT

 

Caorle Bibione és Eraclea Mare között, a Livenza és Lemene folyók tölcsértorkolatánál elhelyezkedő 12 ezer lakosú észak-olaszországi, festői üdülőt település. Talán  a környék legszebb városa. Krisztus  után az 1. században a rómaiak alapították.

Bibionétól eltérően nem tipikus üdülőhelynek épült: olaszosabb, romantikus óvárosában történelmi emlékek, szűk sikátorok, színes házak, kis terecskék között lehet sétálgatni.

A város nappal üres, mindenki a strandon van, délután aztán a nagy meleg miatt jól esik egy kis sziesztázás. Azután megint a tengerpartra mennek az emberek. Este van nagy élet, a turisták, üdülővendégek sétálnak, vásárolnak, éttermekbe járnak.

Caorle az egyik kevés olaszországi nyaralóhely közül, mely máig olaszos,autentikus  tudott maradni. Caorlét csakúgy, mint Gradot „kis Velencének” is nevezik.

A város kisgyermekes családok számára  is ideális. Mediterrán hangulatú, atmoszferikus, családi nyaralóhely.

A strand homokos, a tenger nem hirtelen mélyül.

Caorlei szállásokat egy felületen, magyar  nyelven lehet keresni a web legnagyobb, legnépszerűbb szállásfoglaló oldalain. A hostelekről, az apartmanokon át a szállodákig. Több száz weboldal ajánlatai közül egyszerűen, gyorsan  látjuk a legkedvezőbbet. Így a legnagyobb választékot, garantáltan a legjobb árakat kapjuk, igényeinknek legmegfelelőbb szállások közül választhatunk. Ezzel rengeteg időt és pénzt spórolható meg, valamint olyan szállások is láthatók, amelyek csak egy oldalt nézve nem lennének megtalálhatóak.

STRANDOK

 

Az üdülőhely strandjai finomhomokosak, a tengervíz sekély. Caorle strandjai (Spiagga di Levante, Spiagga di Ponente, Duna Verde és Porto Santa Margarita) rendkívül szélesek, és tiszták, minden nap takarítják és átgereblyézik őket. A strandok 15 kilométer hosszan nyúlnak el.

Caorléban egy kis aquapark, az Aquafollie vizi vidámpark is található.Az Aquafollie mellett lévő Luna Park egy kis egyszerű, kisgyermekeknek élvezetet nyújtó vidámpark.

 

Caorle fő nevezetessége az 1038-ban épített Santo Stefano dóm. A katedrális 48 méter magas, messziről látható. A templom Caorle jelképének számító román stílusú harangtornya 1048-ban épült,

Egy másik templom a Madonna dell’ Angelo, a tengerpart egyik hegyfokán található. Mai formáját a 18. században érte el. A tengerparti sétány végén lévő templomhoz nagyon-nagyon hangulatos elsétálni, pláne esténként. Igazán romantikus, békés hely.

Ebben a templomban imádkoztak az asszonyok, hogy halász férjeik épségben visszatérjenek, gazdag zsákmányukkal  a kikötőbe. Sajnos sokszor nem láthatták viszont szeretteiket, mert elnyelte hajójukat a  viharos tenger.

Különleges látnivalók a Casoni, azaz az ősi halászházak a caorleni lagúna mentén. A karakteres házakat halászok és vadászok használták az elmúlt évszázadok folyamán. Ezek a caorlei lagúna egyetlen épületei, amelyek emberi tevékenységre utalnak. A kikötőből induló hajókirándulások során, vagy akár biciklivel is megnézhetőek a halászházak.

A régi kikötő, és halászflotta, a halpiac és a kirakodóvásár is igazi látványosságnak számít.

A belvárosból kisvonat  ( Panorámás kisbusz) is indul óránként, amely bejárja az egész várost, így  is megismerkedhetünk a  főbb  nevezetességekkel.

Caorléban nyaralva mindenképp érdemes megtekinteni a 60 kilométerre található VELENCE városát. A legszebb, és a legnagyobb kikapcsolódást, élményt nyújtó eljutás a vízi út: Caorle régi kikötőjéből minden nap indulnak hajójáratok Velencébe. A természet kedvelőinek a Laguna di Caorle-ba való kirándulás ajánlható – a táj ERNEST  HEMINGWAY Nobel-díjas amerikai írót is elvarázsolta – a FOLYÓN ÁT A FÁK KÖZÉ című regényében ír róla.

 

CAORLEI ÉTTERMEK, PIZZÉRIÁK

 

Válogatás a kiemelkedő, ajánlott, sokak által kedvelt caorlei éttermek és pizzériák közül:

  • A Dóm közelében elhelyezkedő Ristorante all’ Anguilla Caorle egyik legjobb halétterme. Szépen berendezett, stílusos, hangulatos étterem, elsőrangú fogásokkal és kiszolgálással, a halételek kedvelőinek mindenképpen érdemes ide elmenni. Az étterem címe: Calle Falconera 5. Nyitva áprilistól szeptemberig minden nap. 11.30-15.00 és 18.00-24.00) között.
  • Szintén remek véleményekkel vannak az odalátogatók a Ristorante da Buso nevű étteremről. A hangsúly a tésztákon és a friss tengeri herkentyűkön van. Cím: Via delle Orate 2. Nyitva: 11.00-14.30 és 18.00-23.00 ( pénteken, vasárnap 23.45-ig), szerdánként zárva.
  • Remek pizzákat és tenger gyümölcseit szolgálnak fel a nyaralóhely egyik legjobb konyhájával rendelkező Il Brignantinoban. A kiszolgálást, a személyzet kedvességét is nagyon sokan értékelik. Cím: Via Riva Dei Bragozzi 159. Nyitva: minden nap 10.30-14.30 és 18.00-23.45.
  • A hangulatos Pizzeria Ristorante Divina Costiera nevű helyen igazán jó pizzákat, tésztákat, hús- és halételeket kóstolhatunk, a minőséghez képest nem túl magas áron. Cím: Via Roma 32. Nyitva: hétfő kivételével minden nap 12.00-14.30 és 18.00-22.30.
  • Igazán kiváló, de nem magas árakkal dolgozó caorlei pizzéria a Pizzeria Venus is. Ha egy fantasztikus pizzát akarunk fogyasztani olaszországi nyaralásunk során, ide érdemes bejönni. A helyiek is előszeretettel látogatják. Cím: Corso Giovanni Chiggiato 28. Nyitva: hétfő és kedd kivételével minden nap 8.30-15.00 és 17.30-24.00.
  • Egy másik egyszerű, olcsó, de jó és kifejezetten kedvelt pizzéria a Pizza Pazza, ahol akár 7 Euróért választhatunk több mint 100 pizza közül. Cím: Viale Santa Margherita 92/A. Nyitva tartás: 8.30-14.30 és 17.30- 21.30.
  • A Piadina Dorina egyszerű gyorsétterem, ahol a legfinomabb olasz piadinát (lepénykenyér) kérhetünk elvitelre. A házi készítésű tésztát mindig a legfrissebb, legjobb minőségű összetevőkkel töltik meg. Olcsón, gyorsan különleges, autentikus, igazi olasz falatokat kaphatunk be, érdemes kipróbálni Cím: Vialele S. Margherita 30.

 

ÜZLETEK, BEVÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK

 

A központban, a parthoz közel Coop élelmiszerboltban vásárolhatunk be. Mi is minden alkalommal ide jöttünk vásárolni caorlei nyaralásunk során.  Nagy az a árukínálat, elfogadható  árakkal. Különösen jó a felvágott és  a  sajt és  a borválaszték. Grillcsirkét is lehet kapni minden nap.

Címe: Viale Santa Margherita 73.

Közel van hozzá a kis Despar (Spar) áruház, az utca másik oldalán. ( Itt is szoktunk vásárolni.) Címe: Viale Santa Margherita 73.

Szintén találunk Maxi szupermarketet, amelynek címe: Via delle Orate 47.

Kijjebb, Caorle keleti részén van ezeknél  sokkal nagyobb bolt: Familia Superstore hipermarket, óriási választékkal, a Via Traghete 8. címen, a Luna Parkhoz és az Aquafollie aquaparkhoz közel. ( Ide is elszoktunk jönni, amikor  Caorléban  vagyunk.)

Lidl áruház a parti résztől távolabb, a Viale Panama 47. szám  alatt van, Penny Market pedig a Via Largo Sardegna 8.  címen.

CAORLE PIACA minden szombaton 8.00-13.00-ig működik, a buszpályaudvar mellett, a Via Aldo Moro címen.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!