Összevonás

Összes megtekintés: 13 

Összevonás

Volt egyszer, hol nem volt Nekeresdváros Mostmármásképphívják Egyetemének ugyanabban az épületében két tanszék, egymás fölött. Az egyiket Madártani Tanszéknek hívták, másikat Emlőstani Tanszéknek.
A Madártani Tanszék vezetője Görény Gergely professzor volt, az Emlőstanié Keselyű Kelemen.
Még hallgató korukból utálták egymást valami leányzó dupla fekvése miatt. Szépen eléldegéltek egymás mellett. Hol Keselyű Kelemen hagyatta nyitva a vízcsapot a háromnapos ünnepre a trópusi madarak kiállítása fölött, hol Görény Gergely kért a bogarász kollégáktól egy kiló szőrzabáló atkát, és szórta velük tele a kitömött emlősök termét.
Igen ám, de jött a kormányváltás, s a két prof megbukott a miniszterrel együtt. Az új miniszter kinevezte két keresztfiát a megüresedett állásokba. Történetesen – micsoda véletlen – mindketten jogászok voltak és címertannal foglalkoztak. Első dolga mind a kettőnek az volt, hogy a tanszékük logóját kicseréljék kétfejű sasra illetve két hátsó lábán álló elágazó farkú oroszlánra. Egyébként minden úgy ment tovább, mint az előző vezetés idején – azonos okból és eszközökkel.
Telt-múlt az idő, csökkent az egyetem költségvetése, szorult a nadrágszíj a két tanszék körül. Elérkezett a miniszterváltás és összevonás ideje. Egy éves tanszékrekedés(*) következett. Az ideiglenes miniszteri biztos a helyzetre jellemzően a dodót választotta a tanszék címerállatául.
A minisztériumi harakiri lezárult. Kinevezték a miniszter – középkori szóhasználattal élve – természetes fiát. Neki is gond volt a diplomájával, de a parlamenti többség megszavazta, hogy a miniszterek természetes fiai 8 általánossal is vezethetnek tanszéket. (Az ellenzék ágált egy darabig az írott és elektronikus sajtóban a „Zabigyerek-törvény” ellen, de aztán rájöttek, hogy jól fog nekik is jönni, ha netalántán hatalomra kerülnek. Gyorsan meg is szavazták.)
Az új miniszter kibékítette a két régi gárda maradékát. Az új Melegvérű Intézet logójául hidegvérrel a kacsacsőrű emlőst választotta.
——
(*) A tanszékrekedés az a hónapokig vagy egy évnél is tovább tartó állapot, amikor a felsőbb hatóságok még nem döntöttek a határozatlan időre kinevezendő tanszékvezető személyéről. Ez alatt az idő alatt egy belső helyettes irányítja a tanszéket. A szót apám alkotta.

“Összevonás” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nagyszerű történet! Szépen megformázott, jól kitalált nevekkel. Görény Gergely gonoszkodása mindent visz!
    Az egyetem neve is tetszik, a dupla fekvés kifejezés is sokat elárul.

Szólj hozzá!