Két templomtorony egy faluban

Nemrég hallottam kollégámtól, baranya megyei kanyargós Szederkényről a történetet, amit anyai nagyanyja és édesanyja meséltek neki. Nagyszülei át is élték, amikor még Szederkény és Nyomja két falu volt. A két falut a Karasica-patakja választotta el. Ez a kis patak gyakran kiönt, nagy esőzések alkalmával. 2010 pünkösdjén hatalmas eső zúdult le az égből. Erre pontosan emlékszem, mert akkor mentem haza a mohácsi kórházból, s láttam, hogy kiöntött a Karasica-patakja.
Számomra érdekes, hogy a faluknak két temploma, s két temetője, valamint két iskolája is volt. A távolság alig volt észrevehető, mégis két különálló faluként működött.
1948-ban egyesítették a két falut Szederkénnyé. A régi öregek, akik akkoriban lehettek fiatalok és Nyomján laktak, még ma is ragaszkodnak templomukhoz. Sőt, kollegám édesanyja, aki az ötvenes évek végén kezdhette meg az általános iskolát, még ő is a nyomjai iskola padjaiban tanult.
Azt hiszem, ez a történet örökké fent fog maradni. Amíg a törzsgyökeres lakosok elmesélik gyerekeiknek, unokáiknak, s dédunokáiknak a két falu történelmi történetét.
2020. október 4.

“Két templomtorony egy faluban” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!