Gesztenye

Összes megtekintés: 50 

Hajdanában, danában, – de talán nem is olyan nagyon régen, hiszen még a gyermekeim idejében is – gyűjteni kellett a tanulóknak a gesztenyét.

Az iskola udvarán felállításra került egy mázsáló és azon mérték, hogy ki mennyivel járult hozzá a közöshöz. Biciklivel, talicskával, szatyrokban, dobozokban, háti táskában vitték a gyerekek. Egyéni és csoportjutalomban is részesültek azok, akik a legtöbbet gyűjtötték. Gyakorta besegítettek a szülők is, akik akár zsáknyi mennyiséggel is megbirkóztak.

A Templom téren – ahol az iskola és a templom is állt – rengeteg volt a gesztenyefa, így azok, akik tehették ott kezdték vagy fejezték is be a gyűjtést, így nem kellett messzire vinniük.

Egyik nap, mikor a munkahelyemről hazaértem, a fiacskám panaszosan mesélte, hogy bizony már nincs gesztenye, pedig holnap neki is vinnie kell, de a nagyobbak mind összeszedték, ami a Templom téren lepotyogott.

Mit volt mit tenni, úgy döntöttem, hogy akkor bizony elmegyünk a temetőbe, mert ott is számtalan vadgesztenyefa található.

Vittünk néhány szatyrot és siettünk, nehogy ránk sötétedjen. Felszedtünk annyit, amennyit haza tudtunk cipelni és másnap reggel felvittük az iskolába leadni.

A minap kinn voltam a temetőben. Mindent beborított a gesztenye. Az eső leverte a fákról a levelekkel, kisebb ágakkal együtt.

Úgy adódott, hogy egyik nap a Templom téren volt dolgom, ott is hasonló a helyzet.

Felmerült bennem a kérdés, hogy már nem kell a gesztenye? Akkortájt miért gyűjtötték? Ha hasznos volt, most miért hever mindenhol haszontalanul?

Igaz, annak idején a vasat, a fémet és a papírt is gyűjteni kellett. Egy ilyen mondás is volt, hogy „Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!”

Most már vannak szelektív gyűjtési lehetőségek, az más kérdés, hogy mennyire hatékonyak, de hogy a gesztenye gyűjtése miért maradt el azt továbbra se értem.

“Gesztenye” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves Babu!

  Örülök, hogy olvastad és a véleményednek is. Igen, egy-egy óvoda, iskola néhány db-ot felvesz, amivel aztán játszanak, de nálunk megszűnt az intézményes gyűjtése, pedig igazán rengeteg van belőle.

  Szeretettel: Rita🍁🍄🌾🌷

 2. Kedves Rita!
  Én is elolvastam a gesztenye történetét .A valóságban nagyon értékes
  kenőcsőt készítenek a a vérerek, köszvény, csontfájdalmak, csonttörések miatti
  fájdalmakra.Most nemrég,tehát 2020-ban olvastam egy magyarországi lapban:
  “Októberben a kisiskolások már javában gyűjtik a fákról lehullott, tüskés vadgesztenyét, amiből később az iskolában vagy otthon cuki állatfigurás díszeket készítenek. A közönséges vadgesztenye felhasználása azonban nem csak ebben merül ki: sokan talán nem is tudják, hogy kérge, levele és makktermése gyógyászati és szépészeti célokra is hasznosítható”.Tehát valahol gyűjtik mégis!
  Mi gyerekkorunkban csigákat gyűjtőttünk ,szinten egeszsegugyi es kozmetikai célokra!
  Gratulálok szeretettel…Babu😍😍😍

 3. Kedves Éva!

  Köszönöm, hogy olvastad. Azt mi nem tudtuk, hogy melyik iskolában mi történik és mi nem, hiszen itt, ahol élek és a gyerekeim is nevelkedtek csak egy iskola volt. Viszont nagyon sok gesztenyefa van a Templom-téren és a temetőben egyaránt. Már a gyerekeim is rég kikerültek az általános iskola padjaiból, az unokáim pedig más településen élnek. Hogy nincs gyűjtés, az valószínűsíthető, hiszen mindent beborít a gesztenye.

  Szeretettel: Rita🍃🍂🍁☔️

 4. Kedves Rita! Bizonyára ez a gesztenyegyűjtés iskolánként volt jellemző, mert nálunk sem volt ilyesmi. Papírt gyűjtöttünk, és szerintem még most is gyűjtenek az iskolások, csak a vírus miatt idén elmaradt, nálunk biztosan. Vasat meg már kimondottan vannak élelmes emberek, kik összeszedik. Jó volt visszagondolni. Szeretettel olvastalak! Éva🍁🍁🍁🍁

 5. Kedves Rita!
  Írásodat olvasva eszembe jutott, hogy iskolában mi is gyűjtöttünk papírt, vasat, rongyot. Verseny volt az osztályok között. Papírt most is gyűjtenek az iskolások, nekik kötegelem az újságokat. Felénk kevés a vadgesztenyefa, a szelídgesztenyefa annál több, és nagyon finom sütve.
  Örülök, hogy írtál a vadgesztenye gyűjtésről. 🌳🌷🌹
  Szeretettel: Kata

 6. Kedves Tibor!

  Köszönöm az olvasást. Hogy a vasból mi lett, azt nem tudom, de tény, hogy mióta a világon vagyok békében élek. Legalább összeszedtük mindazt, ami hasznavehetetlenné vált. A gesztenye most is szemétként végzi, pedig hasznos és nyilván azért gyűjtették velünk, mert tudtak vele mit kezdeni. Hogy most ezt miért nem szervezik meg, azt nem tudom. Szárazon például remekül ég, ahogy a dióhéj is, amit a tűzre dobtunk.

  Szeretettel: Rita🍁🌸🌼

 7. Kedves Rózsa!

  Köszönöm, hogy olvastad. Nem tudom, hogy ha ilyen hasznos, akkor miért nem gyűjtetik úgy, mint egykoron. Rengeteg van belőle szinte mindenhol megtalálható.

  Szeretettel: Rita🌸🌼🌷

 8. Szia Rita!
  Éppen ma olvastam, arról milyen hasznos a gesztenye, mennyi mindenre hasznosítható. Főleg a gyógyszeriparban. Nagyon fontos lenne, ha nem feledkeznénk meg róla.
  Szívesen olvastam kedves írásod Rózsa🌻🌹💐

 9. Kedves Kitti!

  Örülök, hogy nálam jártál. Pedig a fiacskám még “csak” ötven éves és mikor ő tizenéves volt, még gyűjteni kellett. Az iskola udvarán vették át tőlük. Felírták, hogy ki mennyit hozott. Valós eseményt írtam meg, nekünk tényleg a temetőbe kellett mennünk, mert a Templom-téren elfogyott. Játéknak is kiváló. Mikor óvodában dolgoztam – húszévesen, majd nyugdíjasként is viszonylag rövid ideig – ott is csináltunk belőle mindenféle bábút, a gyerekek nagyon kreatívan és ügyesen dolgoztak vele.

  Szeretettel: Rita🐿🐞🍄🍁🍃🍂

 10. Nahát! A gesztenye. A lányom a mai napig nem tud ellenállni neki, pedig elmúlt húsz esztendős. 😄 Tervezem, hogy kis unokámnak szobabútort gyártok belőle hurkapálcával és meglepem.
  A gesztenye gyűjtéséről még csak nem is hallottam soha, mármint nagy tételben való, leadásra való gyűjtésről. Hová kellett vinni?
  🤔 A papír és fém gyűjtése azért úgy látom még zajlik. Legalább is itt.
  Örömmel olvaslak mindig Rita!😍😘

 11. Kedves Vicus!

  Megőrvendeztettél a kommenteddel. Most is kaphatók gesztenye alapú krémek, nem is olcsók, tehát úgy tűnik, hogy használják a gyógyászatban, de nem fontos a gyűjtés senkinek se. Bizony így volt, ahogy írod, öröm volt a kapott kis pénzecskéből venni valami apróságot, de még nagyobb öröm volt a közös autóbuszos kirándulás.

  Szeretettel: Rita🍁🌸🚌❤️

 12. Kedves Rita, most is csak magamat tudom ismételni, melyhez megannyiszor visszatérünk mi itt a magazin oldalain..😌 .. mert szinte minden elmúlik, feledésbe merül és elértéktelenedik ami régen még fontos volt, értékes, és megbecsülendő..
  Még én is emlékszem ezekre a gesztenyeszedős időkre, úgy tudom gyógyászati célokra használták fel, a népi gyógyászaton túl azt hiszem visszérproblémákra készítettek belőle gyógyszert, de azt hiszem belsőleges használata mérgező, ezért gondolom, zsutty, máris ment a süllyesztőbe…
  De nekem nagy élmény volt anno a papírgyűjtés is, mennyit jártuk a házakat kiskulival, és milyen jó érzés volt helyezést elérni, kapott az osztály pénzt amiből kirándulni mehettünk..
  Én mindenestre annak örülök, hogy legalább mi, itt.. az online térben őrizzük a hagyományokat..szeretettel üdvözöl, Vicus🍄🍁🐞💕

Szólj hozzá!