A TOSZKÁN ÉLET ÁBÉCÉJE

BENCZE VIKTÓRIA kiváló pályázati munkájából kiemelek néhány részletet:
„ Mindenki fejében él egy kép Olaszország egyik legszebb és legismertebb régiójával kapcsolatosan. Azzal mindannyian egyetértünk, ha meghalljuk Toszkána, akkor a szemünk elé képzeljük a lankás dombokat, a pipacsos mezőket, az ódon macskaköves városkákat, Firenzét, Sienát, San Gimignanot, aztán eszünkbe jutnak a finomabbnál-finomabb és italok, ennek a régióbak a specialitásai. Az én OLASZ ABC-met már ismeritek. Bencze Viki, a Culinarium háziasszonya évek óta él a toszkán tengerparton, Viareggióban, ő osztja meg most veletek a toszkán élet ábécéjét

A, MINT ABETONE
SÍPÁLYÁK TÉLEN

A toszkán élet nem csak a tengerparton és a dombokon zajlik. Abetone az olasz csizmán végig húzódó Appenninek egyik síterepe. A varázslatos Toszkána nem csak csodás tengerpartot, finom borokat kínál a turistáknak, hisz a téli hónapokban a magasabb hegyek fehér ruhát öltenek, és innentől kezdetét veszi Toszkána sokak által kevésbé ismert arca, Az olasz tartomány legnagyobb síterepe Abetone. A több, mint ötven kilométeres pályarendszer négy völgyben terül el, így közepes mérete ellenére nagy síközpont hangulatát nyújtja. A sípályák részben erdők közt kanyagognak, azonban a magasabb részek, elsősorban a Val di Luce környékén már magashegységi a hangulat.

D, MINT DONDOLI

Sergio Dondoli. Ez a név szerintünk Toszkána sok szerelmesének ismerősen cseng. Toszkána egyik leghíresebb városában, San Gimignanoban, a Piazza della Cisternan készíti a világ állítólag legjobb fagyiját a mester. 1993-ban nyert először a csokoládé fagylaltok bajnokságán Rómában, majd itt 1996-ban újrázott. Sergio kedvenc téli íze az amadei kakaóból készült csokifagyi, de kihagyhatatlan még a Crema di Santa Fina, ami egy sáfrányos, fenyőmagos fagylalt.
E, MINT ELBA

Isola D’Elba, vagyis Elba szigete, a toszkán szigetvilág legismertebb darabja. A legtöbbünknek elsőre talán Napóleon jut róla eszébe. ( Ide száműzték annak idején császárt. A szerző).
Piombino kikötőjéből indulnak ide a kompok, az út csak egy óra. A sziget legnagyobb városa, Portoferrario, ami a ligur városokhoz hasonlít, a sok színes házaival. A sziget egy hegylánc valójában, ahol a part mentén vannak a nagyobb települések és bent, a hegyeket átszelő utak mentén a kisebbek. A legnagyobb csúcsa a kb. 1000 méter magas Monte Capanne. A szigeten az állandó lakosság csaknem 30 ezer fő, de ez természetesen nyáron ennek többszörösére duzzad a sok olasz és külföldi turista miatt.

O, MINT ORNELLAIA

A Tenute dell’Ornellaia borászat alapítása Lodovico Antinori márkihoz fűzödik, aki 1982-ben telepítette az első szőlőket, majd ezekből 1985-ben született meg és 1988-ban került forgalomba az Ornellaia első évjárata. Az Ornellaia borai folyamatosan szerepelnek Olaszország legjobb borainak listáján. Érdekesséág, hogy 0989-től Gál Tibor volt az Ornalleia borásza.
Q, MINT QUATTROCIOCCHI

A Quattrociocchi egy ökológiai gazdaság, mely az 1800-as évek közepén, Alatrioban, Róma és Nápoly között félúton született. Itt van a gazdálkodók nemzedékeinek egymást követő sorrendje az olajbogyó termesztésére, a zöld aranyra. Az elmúlt tíz évben a legfontosabb eredményeket és díjakat érték el Olaszországban és a világon, hisz egy csúcstechnológiai üzemet vezet Americo Quattrociocchi. Az olaj igaz nem toszkán, viszont az egyik legjobb a világon, Ha valaki szeretné megkóstolni, beszerezni, akkor Livornóba kell mennie egy olajkóstolásra. Barátunk, Alessandro Camici, a livornoi Oil Bar Caffe Del Mercato tulajdonosa segít nektek, ha igazán minőségi olivaolajat szeretnétek.”
Természetesen csak kiragadtam néhány részt Bencze Viktória munkájából, amelyek fontosak lehetnek a Toszkánába érkező magyar turistáknak, kirándulóknak, utazóknak. Az egész dolgozat ismertetésére, terjedelmi korlátok, miatt, sajnos nincs lehetőségem.

“A TOSZKÁN ÉLET ÁBÉCÉJE” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!