Így tanul a gyerek!

Ma születésnapokat ünnepeltünk, majd hazafelé jövet, az autóban dédunokáimnak meséltem. A szülők elől, mi pedig hátul ültünk. A kicsit sikeresen elaltattam, de a 7 éves uncsim nem aludt el, egyre újabb és újabb mesét kért. Egyszer végre elcsendesedett, na gondoltam ő is elaludt. Hirtelen megszólalt:
– Dédi, mi az az ökör?
A kérdés váratlanul ért, mert hiszen az én meséimben csak sárkány, tündér, bátor sárkányölő volt, még egy árva “bornyú” se!
Mindegy, a gyerek csak néz rám, és várja a választ. Valamit csak mondani kéne, de mégis mit? Végül rávágtam.
– Olyan bika aminek nincs farka.
– Dédi, minden bikának van farka – hitetlenkedik a gyerek.
Hú kezd meleg lenni a helyzet. Végül az unoka menyem jött a segítségemre. Hátra szót:
– Olyan bika, aminek nem lehet kis borja.
– Anyu, nem a bikáknak van borjúja, hanem a tehénnek.
Na tessék, jobban ismeri az állattant mint mi. Elcsendesedtünk, de a gyerek csak nem nyugodott. Erre az apuka szólalt meg.
– Fiam, az olyan bika amelyiknek nincs szarva.
A gyerek tovább kételkedett, én pedig egyre azon törtem a fejem, hogy miként is válaszoljam meg ezt a “nehéz” kérdést. Esküszöm a mesék kitalálása sokkal könnyebb volt. Amíg törtem a fejem, felrémlett egy régi kép, az amikor a kislányom tett fel nekem még ennél is kényesebb kérdést, és én képtelen voltam megválaszolni, csak hebegtem-habogtam. Akkor is tovább dobtam a labdát, és most is így tettem.
– Tudod mit Bercike? Kérdezd meg a tanító nénit.
Erre viszont felhördült az apuka.
– Nem kell senkit megkérdezni, tovább kell lépni!
Igaza van, elvégre így tanul a gyerek!

“Így tanul a gyerek!” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Magda!
  Nagyon tetszett ez a kedves-“ökrös” novella.
  Nehéz megmagyarázni néha dolgokat ,az unokáknak,amiket csak
  felnőttek tudnak! Ismerős a helyzet.
  Tetszett a történet ,gratulálok szeretettel…Babu
  😘😘😘

 2. Rita valóban bonyolult lett volna elmondani mert szegény ökörnek a heréit nem vágják le, úgy tudom bent csorbítanak…de ez se biztos. Na ezt miként részletezzem a gépkocsiban? Elkezdhetném “Ádámtól”, vagy képletesen a régi viccel…anyád a tehén, a szomszéd a bika, apád az ökör. 🙂 Na az unokám adott volna nekem “nyelvelevest” mikor már 2 fia is van. 🙂

 3. Igen, valóban nem könnyű a gyermek számára is érthetően elmondani bizonyos “kényes” dolgot, de a hárítás se megoldás. Ráadásul nem is tudtam volna rá a választ, nos ez esetben azt mondtam volna -ami ráadásul igaz is – hogy nem tudom, de majd utána nézek és miután utána néztem már lett volna időm átgondolni, hogy hogyan is magyarázzam el.

  Szeretettel: Rita🌷

 4. Ökör a herélt szarvasmarha. Ez így egyszerű, de a gyerek következő kérdése az lett volna, mi az hogy herél? Na erre kicsit hosszabb választ kellett volna adnunk, és ezt abban a helyzetben senki nem merte bevállalni a részletezést. 🙂 Ez kisfiú most 7.osztályos és elsőtől kezdve kitűnő tanuló. Feltételezem, hogy erre a kérdésre is tudja már a választ. Ha nem hallja az apuka, majd megkérdezem tőle most majd én: Bercike mi az az ökör? Mit gondoltok elmondja?Drukkoljatok. 🙂 Köszönöm hogy olvastátok és készüljetek fel a hasonló kérdésre ti is.

Szólj hozzá!