HA ŐSZ, AKKOR IS TOSCANA

Összes megtekintés: 111 

A napsütötte Toscanaba ( Toscana soleggiato) nem csak nyáron érdemes ellátogatni, hanem szeptemberben is. Ilyenkor nagyon szép kiránduló idő van. Ráadásul ez a szüret ideje is. Ha valaki szereti a toszkán borokat, akkor érdemes útnak indulnia. Ha már jártunk Toszkánában, akkor minden bizonnyal visszavágyunk oda. Így vagyok ezzel jómagam. Ha pedig még nem voltál ott, akkor mindenképpen keresd fel ősszel is Olaszország talán legikonikusabb régióját!
A kulturális kincsekkel teli Firenze, a ferde tornyáról híres Pisa, a középkor hangulatát megtarto Siena, vagy a Chianti borvidék nagyon szép látnivalókat és maradandó kulináris élményeket is rejt magába.
FIRENZE, A TÖRTÉNELEM SZERELMESEINEK

Firenze Itália egyik nagyvárosa, egyben Toscana fővárosa és kulturális központja. Az Arno folyó két partján, annak gyönyörű völgyében elterülő város nagyon régi múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici-család uralta, így ma is számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A várost a” reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik, szóval az ide látogatókat vonzza a történelem, rengeteg kulturális élmény vár rájuk. A Palazzo Pitti képtárban Raffaello, Bartolomeo, Tiziano, Dürer és más itáliai mesterek műveit lehet megnézni, de ha valaki már látta ezeket vagy éppen máshoz van kedve, akkor számos más érdekes kiállítás is megtekinthető, mint például az ezüstmúzeum, kocsimúzeum, ruhamúzeum, porcelánmúzeum és a királyi lakosztályok is a komplexum részét képezik. A Palazzo Pitti mögött fekvő Boboli-kert az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája, Olaszország egyik leghíresebb kertje. A tavak, lépcsők, amfiteátrumok, lugasok, ciprusfák, mesterséges barlangok környezetében remekül lehet kikapcsolódni. A Santa Crose a legnagyobb ferences rendi templom a világon, amely Firenze történelmi központjában, a Piazza di Santa Croce téren áll. A templom falai között nyugodnak a város jeles szülöttei, köztük Michelangelo, Macchiavelli, Galileo, Bardi
VIAREGGIO, A VIBRÁLÓ TENGERPARTI VÁROS

Viareggio ( itt él családjával a már említett székesfehérvári Bencze Viktória is) az olasz riviérán elterülő tengerparti város, pálmás sétányaival és a tenger közelségével elbűvöli az odatátogatókat. Különleges hangulat, zsibongó élet jellemzi a települést, a part menti kikötőkben jachtok sorakoznak, a turisták pedig számtalan üzlet kirakatából választhatnak.
A Firenzétől egy órára található városban sokan élnek halászatból, ami meghatározza a helyi piac kínálatát. A történelmi helyszínek tovább emelik a nyugati riviéra legfelkapottabb helyének fényét.
EGY ÉRDEKESSÉG

A híres francia írót, Stendhalt a templom meglátogatása után különleges szédülő érzés döntötte le a lábáról. Azóta Stendhal-szindrómának nevezik a fojtogató érzést, amit évente átlagosan egy tucat látogatón diagnosztizálnak.

A CSODÁK TERE PISÁBAN

Pisáról, amely a Toscana-tartomány és érsekség székhelye, az egyik legrégibb olasz város- legtöbbünknek a ferde torony jut az eszébe, ugyanis az megkerülhetetlen látnivalója a városnak. Pedig ez csak az egyik épület a fantasztikus ’Piazza dei Miracoli’, azaz a Csodák tere építményei közül. A tér különlegessége, hogy nem a belvárosban van, hanem a város szálén, várfallal körülvéve. A pisai Dóm teret nem véletlenül hívják a Csodák terének, ugyanis kevés olyan hely van Európában, ahol a középkori emlékek ilyen koncentrációban találhatók meg, így ez a világ egyik legismertebb turistacélpontja! A nagyrészt fűvel borított területen áll a Dóm, a hozzá tartozó keresztelőkápolna, a ferdeségéről elhíresült harangtorony, illetve egy temető, ahol szintén érdemes egy rövid sétát tenni.

LIVORNO
A TENGER PIACA

Az olasz csizma bal oldalán fekvő kikötőváros sajátos hangulattal és érdekes történelmi múlttal rendelkezik. Nem sokkal Pisa alatt helyezkedik el és az évszázadok során előfordult, hogy el is bitorolta Pisától a vezető szerepet tengeri kereskedelemben. Ez volt az alapja a két város évszázados ellenségeskedésének. Livornó arról is híres, hogy itt található Olaszország második legnagyobb fedett piaca, amely bővelkedik a tengeri finomságokban és jellegzetes ízei, illatai azonnal magával ragadják a látogatókat, ráadásul a közvetlen eladók bármikor szívesen mesélnek a helyi érdekességekről. munkájukról.

SIENA
EGY DARABKA KÖZÉPKOR

Sienát a hagyomány szerint Senus, Romulus unokaöccse alapította. A gótikus város óvárosa a világörökség része, ma is a középkori városmagvat és épületeket láthatjuk itt. Valódi klassz kis időutazás itt sétálgatni, hiszen tényleg olyan érzésünk támad, mintha visszamennénk a középkorba, és egy középkori városban járnánk. A város ma is ápol középkori hagyományokat, mint például a Palio lovas verseny.
Rengeteg olasz városhoz hasonlóan itt is a dóm az egyik fő látnivaló. A sienait pedig különösen érdemes megnézni, ugyanis Olaszország, sőt a világ legszebb templomai közé sorolják.
BOLGHERI
A ZWACK CSALÁD EGYIK OTTHONA

A csupán 27 hivatalos lakóból álló olasz falucska igazán különleges ékköve Toszkánának. Ha nincs tele turistákkal, itt igazi nyugalomra lelhetnek a látogatók. Egyik oldalról a tenger határolja, a másik irányban pedig a mesés erdőkben és hegyekben lehet gyönyörködni. A faluban magyar vonatkozás is felfedezhető, hiszen a Zwack gyerekek itt nőttek fel és a Zwack család tulajdonában lévő kávézóban a családi képek is megtekinthetők. További érdekesség, hogy a világ legdrágább borai közül több is a Bolgheri borászatból kerül ki, nem érdemes kihagyni a szupertoszkán fajtákat. A város környékén lévő olajfa-ültetvények csodáit pedig mindenképpen látni kell.

A földi harmónia szülőhelye, az olasz reneszánsz bölcsője egy helyszín, ahol időgép nélkül utazhatunk a történelemben. No meg persze a napfényes tenger, zöld lankák, magasba törő hegygerincek, szőlő- és olívaligetek, narancsfák. Hosszan sorolhatnám, mi minden, de mégis mennyivel több ennél Toszkána. AZ ÉN TOSZKÁNÁM! ( LA I DI TOSCANA!). AZ ÉN ITÁLIÁM! (IO IN ITALIA HO!).

A HÍRES TOSZKÁN GASZTRONÓMIA

A toszkán nagyvárosokhoz, így Firenzéhez is köthető az olasz gasztronómia születése. Ha belekóstolnál Itália ízeibe, nagyszerű kis éttermek közül választhatunk. Biztosan megtaláljuk a számításunkat akkor is, ha hagyományos ételt eszünk, de akkor is, ha valami különlegeset próbálnánk ki. Ez meg is látszik az ínyencek vagy házias ételekre vágyók számára nyitott éttermeken. A turisták általában a pizzát és a különféle tésztákat próbálják ki elsőként, de népszerű a bruschetta, azaz fokhagymával, paradicsommal, olivaolajjal ízesített pirítós. Ha kiadósabb ételre vágyunk, mindenképpen meg kell kóstolnunk a bistecca alla fiorentinát, ami nem más, mint vastag bélszínszelet olivaolajjal és fokhagymával ízesítve, faszénen grillezve. A toszkán ételeket Firenzében szigorúan, „folyékony arannyal”, vagyis helyi olivaolajjal készítik és testes Chiantit szolgálnak fel hozzá.

 

Szólj hozzá!