A Nagy csald egere

Egy nap szörnyű dolog történt a Remetén lakó Nagy családban.

Egy hétfői nap történt. Úgy kezdődött, hogy reggel Nagy bácsi el akart menni a tanácsházára, hogy befizesse az adóját. Kerek ezer lejt. Ennyi sok pénz!… Képzelhető, hogy Nagy bácsi milyen rosszkedvű volt! Ráadásul nem találta a pipáját. Pedig ahhoz, hogy az ember adót fizessen, előbb okvetlen pipára kell gyújtani. De a pipa nem került elő.

Ekkor kezdődött a baj. Nagy bácsi káromkodni akart. Azt óhajtotta mondani, hogy: a fene egye meg. Ezt egyébként is szívesen mondogatta, reggel is, délben is, este is egyszer-egyszer, s közben minden órában tízszer vagy százszor. De most elveszett az E betű, s nem tudta kimondani. A bajszát tépdeste, rémülten nézett feleségére, s csak annyit mondott, hogy: fö-fö-fö, gyö-gyö-gyö!

– Mi bajod? – kérdezte Mariska néni.

Nagy bácsi azt akarta felelni, hogy szörnyű baj van, mert elveszett az E betű. De minthogy elveszett, tehát ezt sem tudta kimondani. Csak nagyokat nyögött, aztán dühösen kiment a szobából, s bevágta az ajtót.

De Mariska néni is csakhamar észrevette, hogy valami szerencsétlenség történt.
Kisfiát, Palit el akarta küldeni a falu boltjába kenyérért.

– Pali – kiáltotta.

– S-s-s-s-s – felelte Laci, minthogy nem tudta kimondani, hogy: tessék!

Mariska néni azt válaszolta, hogy: kö-kö-kö, de tovább ő sem jutott.

Így hát egész nap kenyér nélkül maradtak. Levest E betű nélkül szintén nem lehet főzni, krumpli nem volt a kamrában, húsra nem futotta a pénzükből. Csak a nyálukat nyelték, mint valamikor a régi időben, amikor még királyok és kormányzók uralkodtak.

Egyébként is nagy felfordulás volt a házban. Annuska , a nagylány kiment az istállóba, hogy megfeji a tehenet. De a tehén E betű nélkül nem adott tejet, a kecske nem tudott mekegni, a juh nem tudott bégetni. Keservesen tátogatták a szájukat. – Kö-mö-mö – dadogta a kecske. Bö-bö-bö – dadogta a birka. A tehén ugyan egészen rendesen bőgött, mert az nem olyan együgyű állat, ahogy sokan gondolják, de mihez kezd az ember egy bőgő tehénnel, amely nem ad tejet?

Eső sem esett aznap Nagy bácsi udvarára, a kútból tehát kiapadt a víz. Este sem lett Nagyéknál aznap: körös-körül a faluban már mindenütt besötétedett, lámpát gyújtottak, s Mariska néni még mindig törölgette arcáról az izzadságot, olyan forrón sütött rá a nap.

A legnagyobb baj azonban abból származott, hogy beállított Sándor, Annuska vőlegénye. Ilyenkor ők ketten a kerítéshez állnak, a szép holdfényben, s beszélgetnek. Sándor azt mondja Annuskának: szeretlek. A lány ilyenkor azt mondja Sándornak: szeretlek. De most mind a ketten csak sziszegtek egymásra, sz-sz-sz, mint két dühös gúnár, s amikor megunták, akkor ijedten szétszaladtak. Az E betűvel együtt a szerelem is kiveszett Nagy bácsi házából.

Mi történt közben a tanácsházán? Nagy bácsi bekopogott az adóhivatalba.

A hivatalnok, akinél az ezer forintot le kellett volna fizetnie, nemrég került a faluba, nem ismerte Nagy bácsit.

– Hogy hívják? – kérdezte.

-Nagy Pál

– Mit akar? – kérdezte a hivatalnok.

– Adó! – mondta Nagy bácsi.

Aki adót akar fizetni, azt mindig szívesen látják. A hivatalnok jókedvűen megpödörte a bajszát.

– Mennyi? – kérdezte.

– Zzzz – zizegte Nagy bácsi, mivel nem tudta kimondani azt, hogy: ezer.

Nem boldogultak egymással. Nagy bácsi kiment a falu szélére, s ott szomorúan leült egy fa árnyékába. A pénzét nézegette, és búsult, mert nem tudott adót fizetni. Alkonyatkor felkerekedett, leverte a port ruhájáról, s hazaindult. Nagyon bánatos volt.

Amikor befordult udvarába, megpillantotta kis fekete cicájukat, szájában az elveszett E betűvel. A cica azért lopta el, mert meg akart tanulni káromkodni, úgy, mint Nagy bácsi. De amint keresztben átszaladt az udvaron, épp gazdája lába előtt, egy egeret pillantott meg. Nyomban kiejtette szájából az E betűt, s az egér után eredt. Benne duplája van annak, amit most a szájamban tartok, gondolta. Ez volt mindnyájuk szerencséje.

Ha nincs egér, másnap nem lett volna kedd Nagy bácsiéknál.
Vége.

“A Nagy csald egere” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Szia Babu! Én is olvastam ám, akkor amikor feltetted. Aranyos kis próza, mese-történet a javából. Tetszett. 🌼

 2. Az E betű hiányával a magyar nyelvben nem lehet boldogulni. Megérte rámutatni ezzel a kis mesével. Hogy őszinte legyek az utóbbi időben én is belekeveredek (na tessék, alig tudtam ezt is leírni) vagy elkeveredek az e betűk leírásában.

  Szeretetvel 🙂 Magda😰

 3. Drága Éva!
  Még néha felszabadul belőlem is egy kis humoros alkotás.
  Nem is tudtam ,hova tegyem a mesék közé vagy a prózákhoz?
  Az utóbbit választottam.
  Szeretettel ölellek….Babu😍😍😍

 4. Kedves Babu! Ez nagyon aranyosra sikeredett! Igazán jót mosolyogtam rajta, valódi népmesés sztori. Szeretettel gratulálok hozzá! Éva🐁🐁🐁🐁🐁🐁

 5. Drága Kati!
  Boldog vagyok hogy sikerült,hogy megnevetteselek!
  Utolsó percben jutott eszembe a kis hecc! Tréfáljam meg,az olvasókat jó hecc lesz belőle!
  Nagyon szépen köszönöm!
  Szeretettel…Babu😍😍😍

 6. Kedves Babu!
  Ez de aranyos volt! 🙂
  Az elején azt hittem, csak elírtad a címet, de végigolvasva a történetedet világossá vált, hogy nem elírás!
  Nagyon ötletes és szellemes írás, nagyon tetszett!
  Szeretettel gratulálok:
  Kata

Szólj hozzá!