Szimpátia

Összes megtekintés: 66 

Vannak emberek, akikre csupán ránézünk, és máris bizalommal vagyunk irántuk. Olyanok, mint ha lelkünk egy részéből jöttek volna elő. Önkéntelenül is mosolygunk, örülünk, ha egymással szót válthatunk. A kedvünk is jobb lesz.

Létezik ennek az ellenkezője is. Vannak, akiket legszívesebben kikerülnénk, ha tudnánk, hogy összefutunk vele, más időpontban indulnánk, irritálnak, bosszantanak, akkor is meg se szólalnak, hát még, ha kinyitják a szájukat.

Korábban nagyon hittem a megérzéseimben. Volt, hogy működött, de talán többször alakult úgy, hogy megcsalt.

Akadtak olyan emberek az életemben, akikért tűzbe mentem volna – ott is égek, ha ez lett volna a tét – annyira korrektnek, jónak, becsületesnek gondoltam őket és mekkorát kellett csalódnom!

A nem szimpatikus emberekkel azért könnyebb a helyzet, mert ha tehetjük, nem kerülünk kapcsolatba velük, ha netán mégis kénytelenek vagyunk akár csak egy munkahelyen is elviselni őket, nem velük osztjuk meg örömünk, gondunk, bajunk, bánatunk, nem válnak részeseié a magánéletünknek.

Sokáig nem gondoltam, hogy az ellenszenv megfordítható. A lakóépületben nem kívántam ellenséges viszonyban lenni senkivel, miközben nem járok össze egyik lakótársammal sem. Persze itt is bejött, hogy volt, aki rögtön szimpatikus volt és akadt antiszimpatikus is. Ez utóbbi ráadásul nem csak úgy első blikkre, hanem a ronda szája miatt, amiből, mint a szennyvízcsatornából áradt a gyűlölet és az ellenséges indulat.

Úgy döntöttem, hogy nem veszem fel a kesztyűt. Nem áll módomban évente költözködni – már néhányszor kénytelen voltam, de ezeknek soha sem a lakóközösség volt az oka – ezért aztán jobb a békesség, meg „az okos enged, szamár szenved” bölcsesség figyelembe vétele.

Akivel könnyű, ott nincs teendő, örülünk, ha összefutunk és néhány szót váltunk egymással, aki problémás, azt le kell szerelni. Sokszor kiálltam mellette, nem azt néztem hogy mondja, hanem azt, hogy van némi igazsága. Segítettem ezzel, azzal, pl. megkínáltam gyümölccsel, megkérdeztem, hogy elfogad-e tőlem olyan ruhákat, amelyek jó állapotban vannak, de már nem jönnek rám, stb. Igen, elfogadta, sőt elmondta, hogy rossz anyagi körülmények között él, mert kénytelen volt olyan helyen is munkát vállalni, ahol nem jelentették be, így nagyon kevés a nyugdíja, a lépcsőháztakarításból – melyet elvállalt – nem jön össze annyi, amivel pótolni tudná a kiesőt, így mindennek örül, akár csak egy tányér levesnek is.

Az utóbbi időben többször is kaptam nagyon szép holmikat. Több ismerősöm családjában is voltak elhunytak, a családtagok nem akarták csak úgy a lomtalanításba tenni a szeretteik jó állapotú ruháit, így az ismerősöknek ajándékozták. Ezekből én is bőven kaptam. Egy-két db nekem is jól jött, de a többit betettem egy táskába és a lakótárs ajtaja elé raktam. Boldog volt tőle. Mostanra normális a kapcsolatunk. Nem kell tartanom a szájától, attól se, ha összefutunk.

Van olyan is, akire csak rámosolygok, megkérdezem, hogy van, és árad belőle a szó. Nem hagyom ott, végig hallgatom. Legközelebb már őszinte a mosolyunk.

“Szimpátia” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Éva!

  Így igaz. Köszönöm a jelenléted. Sajnos valóban nem minden a szimpátia, hiszen nagyon sok bűnözőről derült már ki, hogy mennyire megnyerő és szimpatikus volt.

  Szeretettel: Rita🌷

 2. Kedves Rita! Bizony, senkire sincs ráírva milyen ember is valójában. Felénk mondják, ha valaki idegen beköltözik: messziről jött ember azt mond amit akar. Én is általában inkább igyekszem elfogadó lenni, de egy idő után úgyis kiismerszik milyen emberrel állunk szemben. Szeretettel olvastalak: Éva🤓🤓🤓🧐🧐🧐😇😇😇

 3. Kedves Kata!

  Köszönöm az olvasást és a hozzászólást. Bizony, ha első blikkre bejönne, hogy milyen a másik, akkor nem érne bennünket csalódás.

  Szeretettel: Rita🌷

 4. Kedves Rita!
  Örömmel olvastam írásodat, mert nagyon jól körbe írtad ezt a témát. Velem is előfordult, hogy valaki első alkalommal, “ránézésre” nagyon nem volt szimpatikus. Ráadásul nekem kellett egy munkára betanítanom. Mire véget ért a napi munkaidőnk, megváltozott a véleményem. Évtizedek óta jó barátságban vagyunk. Persze a fordítottjára is volt példa.
  Szeretettel: Kata
  🌹🌝

Szólj hozzá!