Kenjük be sárral!

Összes megtekintés: 132 

Nagyon szeretem a közmondásokat, mert lényeges dolgokat fogalmaznak meg röviden és tömören. Természetesen előfordul, hogy először nem értjük, mit is akarnak vele mondani, ilyenkor eligazításra szorulunk, ám ha már tisztában vagyunk a jelentésével és elnyerte a tetszésünk, a későbbiekben mi is bátran használjuk, amikor alkalmunk nyílik rá.

Nekem az egyik ilyen volt, a „Kenjük be sárral!” amit, amikor először hallottam – ahogy mondani szokás – csak néztem ki a fejemből. Tekintetemből az értelemnek még a szikrája se tükröződött, teljes homály lebegett szemeim előtt. Aztán felvilágosítottak, hogy arra vonatkozik, amikor valaki nem tudja, vagy nem akarja az igazságot felfedni, nyilvánosságra hozni, akkor úgy csinál, mint ha megtenné, de aki úgymond „átlát a szitán”, az tudja, hogy ez csak olyan kenjük be sárral megoldás volt.

Állítólag a mondás onnan ered, ha az omladozó vályogház falainak repedését sártapasszal tüntették el, vagyis rövidtávú, látszat megoldást alkalmaztak.

A másik akkortájt számomra ismeretlen mondás a „Zsindely van a háztetőn” volt, ami állítólag megegyezik „a falnak is füle van.” közmondással, illetve figyelmeztetés lehet, hogy fiatal vagy gyermek van jelen.

Én abban a vonatkozásban is hallottam, amikor a beszélőt figyelmeztető személy azt szerette volna tudatni, hogy „tégla” van a helyiségben, tehát jó lesz vigyázni, hogy milyen információt oszt meg.

Talán a tégla ma már ismertebb, persze, kinek a „pap, kinek a papné”.

“Kenjük be sárral!” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Köszönöm kedves Kata, bizony az is jó ezekben a mondásokban, hogy nem kell kimondani azt, amit nem akarunk, mert, aki érti, az tudja, hogy miről van szó. Nem minden tartozik a gyerekre.

  Szeretettel: Rita🌷

 2. Kedved Rita!

  Érdekesek ezek a népi bölcsességek, minden vidéknek van saját mondás.
  A “zsindelyt ” felénk is ismerjük de a sarat még nem hallottam.
  Szeretettel gratulálok.
  Magdi🌾🌷

 3. Kedves Rita!
  Felénk az a mondás járta, ” fáj a fejed, kend be sárral”, ha gyerek előtt nem akartak beszélni akkor meg” füle van a gyereknek”.
  Találékonyak voltak az emberek, mindenre tudtak valamit mondani.
  Örömmel olvastam az általad ismert mondásokat, mindig lehet újat tanulni, hallani.
  Szeretettel: Kata
  🥀🌝

 4. Kedves Rita!
  A közmondások ,akár a viccek emberi találmányok!
  Megjegyzem én sem tudtam mit jelent a “Kenjük be sárral,sem a zsindellyel kapcsolatban,de “a “a falnak is füle van” ennek nálunk más értelme van!
  Minden régionak megvan a maga közmondásai de nem mindig ugyanolyan értelemmel!
  Szeretettel olvastalak ! Gratulálok….Babu💟💟💟

 5. Kedves Rita!
  Nem hiába mondják, hogy a közmondás népi bölcselet. Nagyon sokat kitaláltak elődeink.
  Remekül sikerült az írásod!
  Szeretettel: Marika🌼

 6. Kedves Rita! Tetszettek az általad kiválasztott közmondások. Ez a zsindelyes nálam teljesen mást jelentett volna, nem is gondoltam, hogy valamiféle figyelmeztetés lehet. Szeretettel olvastalak: Éva🏠🏡🏘🏚

 7. Kedves Rita !
  Vannak közöttük mellyek visszavezetnek ős időkre.
  Mindíg mond amit érzel és tedd azt amit gondolsz.
  Szeretettel olvastalak
  Tibor

Szólj hozzá!