A süteményes

Az idős hölgy 10 éven keresztül hetente három alkalommal hajnalban felült a vonatra és leszállt a Keletibe. Két keze által készített sütiket árulta a placcon. Népszerű lett, törzsvásárlókkal is büszkélkedhetett. A gőzölgő meggyes piték, krumplis pogácsák illata csalogatta a járókelőket. Elengedhetetlen volt számára a plusz pénz, amiből tüzelőt vett. Senkinek nem szúrta a szemét, a bolti ár alá ment és mindenkihez volt egy kedves szava. 10 év után nyoma veszett. Egy cukrászda tulajdonosa jelentette fel. Kiderült, hogy a néni megfagyott, pár nappal a cukrászda kiégett. Idegenkezűség gyanúja nem merült fel. A nyomozást lezárták.

“A süteményes” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Kedves Mária!
    Igen, de, ahogy a történet végén próbáltam rá utalni: A milyen az adjon………, hiszen a feljelentő cukrászdája nini megsemmisült. Nem kívánnám neki, de……

  2. Kedves Rita!
    Annak idején, mikor a főiskola és a lakhelyem között a zötykölődő vonaton utaztam, sokan, leginkább idősebb nénik vitték a portékájukat a piacra árulni. Két kosarat szorongattak a lábuk között. Fizettek helydíjat, és beleszámítva az utazási időt, a hajnalba kelést szinte semmi nem maradt. Legtöbbjük a nyögdí kiegészítése miatt “kofáskodtak”. Ők biztos saját maguk termelték, nem úgy mint, tisztelet a kivételnek őstermelőknek adják ki magukat é töredék áron megveszik a valódi termelőktől, de ez egy másik történet. Szerintem sokan lennének, akik árulnának most is, de a bürokrácia malmai bedarálják őket.

  3. Szomorú történet. Tudom, hogy ma már nem lehetne az utcán süteményt árulni, de mikor lehetett, lelketlen dolog volt ettől a szegény asszonykától elvenni a jövedelmét kiegészítő kis pénzforrást, amiért ráadásul meg is dolgozott. Nálunk annak idején a virágokat, zöldségeket és gyümölcsöket árusították az utcán. Szívesen vásároltam tőlük. Már ők is eltüntek, bár nem feljelentés miatt, hanem mert kihalt az a korosztály, amely igyekezett megmenteni a termést, egy kis pénzt csinálni abból, amivel más is jól jár.

    Szeretettel: Rita🌷

Szólj hozzá!