Csak egy kis szuri?

Összes megtekintés: 98 

Kedves Olvasó!

Gondolom, Te is érezted már úgy, nem is egyszer, hogy szerettél volna már egy nappal, vagy akár csak pár órával idősebb lenni, ugye?
A vérvétel nálam egy ilyen mumus. Cukorbetegségem miatt, rendszeresen kell járnom laborba. Miért is félek tőle, amikor elvileg csak egy kis szuri az egész? Azért, mert kimondottan nehezen találnak nálam vénát. Amíg más pár perc alatt végez, nekem kínszenvedés az egész. Közben pedig el tudom képzelni a kint várakozó, többi, türelmetlen beteget. Csak amikor kilépek a váróba, láthatják, az összevissza ragasztott két karomat, tehát érzékelhetik, valami gond volt odabent.
– Iszol eleget? – kérdezgetik egyre-másra az ismerősök, barátok, sőt, a laborosok is.
– Persze, több pohárral is. Már annyira tele érzem magam vízzel, hogy béka nő a hasamban. Mégsem elég!
– A családban valakinél probléma még a vérvétel? – szoktak faggatni tovább.
– Szerencsére, a szüleimnek simán megy a dolog, azonban mindkét nagymamám szenved, mert nem találnak náluk vénát.
– Mindig ugyanoda jársz? – érdeklődtek ismerőseim.
– Több helyen is voltam már, előfordult, hogy pillanatok alatt levették a vért, de ez a ritkábbik eset. Egyik műtétem előtt még az infúziót is alig tudták bekötni!
– Ájultál már el a tű miatt? – kíváncsiskodtak mások.
– Nem, dehogyis! Ekkora félsz nincs bennem. Egyszer, azonban nagyon megijedtem, azóta csak rosszabbodott a helyzet. Régebben, a sürgősségire kellett vérvételre mennem, s persze, a vénám nem került elő! Az artériából vettek vért. Furcsa, bénító fájdalmat éreztem, a karomtól az ujjaim hegyéig, félelmetes volt. Több hétig zsibbadtak az ujjaim. A magnézium-pezsgőtablettának hála, rendbe jöttem.
– Kár görcsölni rajta; gondolj valami másra, miközben bent vagy! – ajánlották egyesek.
– Nem olyan egyszerű a dolog. Annyiból vagyok szerencsés, hogy nagyon türelmesek és készségesek a laborosok. Látszik rajtuk, hogy legjobb tudásuk szerint dolgoznak, nyugalmukkal igyekeznek bennem csökkenteni a szorongást.

Kedves Olvasó!
Ha bármi ötleted van, hogyan lehetne előcsalogatni, erősíteni a vénát, vagy arra, hogyan tudnám minél szorongásmentesebben átélni ezt a rendszeresen ismétlődő időszakot, kérlek, oszd meg velem! Köszönöm!
Csak remélni tudom, neked az egész rutinvizsgálat, tényleg, csak egy kis szuri!

“Csak egy kis szuri?” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Babu, nagyon köszönöm megértő szavaidat! Mi a végzettséged? Levelet akartam neked írni, de visszadobta a levelezőm, lehet hibás a cím?
  Köszönöm, hogy olvastál és empatikusan válaszoltál!

 2. Kedves Marika!
  Sajnos ismerem az ilyen vénákat a végzettségem miatt.
  Képzeld el, ha egy gyerekről van szó milyen borzalmas
  lehet ,többen is lefogjuk amíg sikerül fél adag vért leszívni!
  Ezen nem lehet segíteni,mert mindenkinek van vénája, de nem
  felszínesen,hanem mélyen vannak! Nagy gyakorlat kell hozzá!
  Sok fizikai munka hasznos lehet!
  Megértéssel és szeretettel olvastam történetedet!
  Gratulálok …….Babu💝💝💝

 3. Köszönöm a kedves szavakat! Ahova járok, mindig lelkiismeretesen tapogatóznak, türelmesek, de nehéz velem! 🙂
  Lehet, segíteni fog, ha lassan iszom vérvétel előtt. Eddig is ittam, de nem a lassú ivásról vagyok híres! 🙂
  Remélem, hamarosan jön majd egy rutinos dolgozó, aki érti is a dolgát!
  Köszönöm, hogy megértéssel olvastátok!

 4. Kedves Marika!
  Sajnos rendszeresen kell járni ellenőrzésre. Előző nap kb 1,5 liter, vérvétel előtt, lassan fél liter vizet megiszom, nekem ez segít. Póbáld ki, talán neked is bejön.
  Szeretettel Rózsa🌹

 5. Nekem tényleg csak egy kis szúri, ráadásul többszörös véradó vagyok, így aztán nagyobb tű is került a vénámba, ami nem volt éppen kellemes, de ki lehetett bírni.

  Kellemetlen lehet, ha nem találják a vénát. Édesanyámnak is gyakorta kék-zöld-lila bevérzéses volt a karja, ha vizsgálathoz vért vettek tőle. Ilyenkor védekezésképp elhangzott, hogy rossz a vénája. Igen ám, de a háziorvosunk mégis tudott venni problémamentesen ugyanabból a “rossz” vénából. Az ujjával kitapogatta és csak utána tette bele a tűt, nem pedig a tűvel próbálta keresni a vénát. Ennek alapján azt tudom mondani, hogy nyilván nehezebb és több türelmet igényel, de nem lehetetlen. Ha sikerül találni egy olyan személyt, aki jól veszi le a vért, akkor onnantól kezdve hozzá kell menni, ha van rá lehetőség.

  Szeretettel: Rita🌷

 6. Kedves Marika! Ötletem nincs, de tudom, hogy nagy mértékben a laboros rutinjától függ a vérvétel sikeressége. Minden embernek van mumusa, lehet, hogy a Tiéd ez. Szeretettel: Éva🏩🏩🏩

Szólj hozzá!