Öregek tánca

Összes megtekintés: 94 

Öregek tánca

„Erzsébet, Katalin bál lesz a művelődési házban, mondja barátnőm, el kellene menni. Mindig nagyon jó a hangulat”
Mióta egyedül vagyok, ritkán mozdulok ki. Beiratkoztam ugyan egy nyugdíjas clubba, de minek, ha soha nem veszek részt a programokon.
A garázsban pakoltam, s látom, négy idős hölgy szépen felöltözve igyekszik a művelődési ház felé. No, gondoltam: mennek a „Bözsi bálba”
Hogy mitől kaptam kedvet, most sem tudom, félbehagyva a „garázsbazárt” irány öltözködni. Tele szorongással, gátlásokkal, de elindulok. A művelődési házhoz érve, megtorpanok. Bemenjek? Hiszen, már legalább 35 éve nem voltam zenés szórakozóhelyen. Zavaromban megkérdezem: itt tarják a Bözsi bált? Buta tréfámat nem értik. Ez még jobban zavarba ejt. Jó a zene, fülbemászó, a korosztályomnak való. A rendezők helyet keresnek nekem. Még mindenki idegen, nem ismerek senkit.
Négy hölgy ül az asztalnál. Bemutatkozás után még sokáig magamban ismétlem nevüket. Kedvesek.
Sokáig ülök, meghatódva figyelem idős embertársaim milyen felszabadultan, gátlás nélkül, mozognak a parkettán. Táncolnak, s nem is akárhogy! Úgy ahogy kell! Talán kicsit lassabban, mint húsz éves korukban, de olyan örömmel. Nem sokan férjükkel, párjukkal, a többiek, a hölgyek egymással. Ki hinné, hogy elmúltak 65-75 évesek! Van aki 80!
Editke unszolására még én is hajlandó vagyok táncolni. Nem is tánc az, csak olyan „lötyögés”. A tánc soha nem volt erősségem.
8 óra után az Erzsébetek, Katalinok köszöntése következik. Clubtársak szép verssel, egy szál virággal lepik meg az ünnepelteket. A tánckar produkciója is nékik szól, őket köszönti.
Kedves Fiatalember, aki végig táncoltatta a sok idős hölgyet, köszönetet érdemel. Köszönetet érdemelnek a KPVDSZ dolgozói, akik megszervezték, türelemmel bonyolították le a rendezvényt.
Nem utolsó sorban, az úr, aki a zenét szolgáltatta, olyan hangulatot teremtett, hogy az agyonstrapált, beteg lábak is mozdultak a zene ritmusára. A fiatalok is megirigyelhetnék.

Így zajlott le a 20018-as Erzsébet, Katalin bál a KPVDSZ Művelődési Otthonban.

Tatabánya, 1918. november 25. Serfőző Marica

“Öregek tánca” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Legalább van mire visszaemlékezni. Bizony, érdemes elmenni mindenhová, ahová az embernek lehetősége és kedve van. Mondjuk én zenés szórakozó helyekre nem járok, de fürdőbe, uszodába szívesen megyek. Sajnos most nem lehet.

    Szeretettel: Rita🌷

Szólj hozzá!