Pályaudvaron

Késő éjszaka volt. A pályaudvar várótermében ültem. A másik sarokban idős nagymama korú asszony görnyedt a padon. Szűk kabátját csak imitt-amott tudta begombolni. Látszott, hogy nem az ő mérete. A viseltes kabát alól kikandikált egy foltozott, kopott barhét ruha. Nagyon fáradtnak, kimerültnek tűnt az asszony. Előredűlve elszunyókált, feje lehanyatlott. Mellette egy kopott, kissé rongyos táska, vagy inkább zsákból varrt szatyor féle.
Én elővettem egy újságot. Igyekeztem a várakozó időt olvasással tölteni.
Szemben egy fiatal kamasz ült. Néha-néha kilestem az újságból. Zsebéből elővette a pénztárcáját és számolgatni kezdte a pénzét. Volt nála egy ötezres, egy ezres, meg néhány apró. Úgy tűnt kevesli a vagyonát. Folyton az idős asszonyt nézte. Jaj, Istenem, mi lesz itt? Próbáltam az újság mögé álcázni arcomat, de szememet nem vettem le a fiúról. Ha odamegy a mamához, közbe kell lépnem. Végül is hárman vagyunk mindössze a váróteremben. És most… amire gondoltam….a fiú felállt, egyenesen az idős asszony felé tartott. Jobb keze ökölbe szorítva. Istenem, most mit tegyek? Közbe kell lépnem! Gyorsabban kezdett verni a szívem. A fiú odaért az öreg nénihez. Lassan az ökölbe szorított keze kinyílott és egy papírpénz hullott ki belőle. Pont az idős hölgy szatyrára. Nem apró pénz, nem ezres, hanem egy ötezres volt.
Én szégyenemben a föld alá süllyedtem volna, hogy rosszat feltételeztem a fiatalról. Még remegtem a várható közbelépés félelme miatt, de sikerült egy gyenge mosolyt küldeni a fiú felé.
Sohasem fogom elfelejteni azt a napot.

/By Grace Shults Davis nyomán/

“Pályaudvaron” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Kedves Marika! Ez nem is felejthető. Bár azoknak is nyílna kezük a szegények felé,
  akik vagyonukat csak úgy kapták. Nem akartam itt csúnyább szót használni.

  Szeretettel időztem.

  M.

 2. Kedves Kata!
  Örülök, ha tetszett a kis történet! Köszönöm soraidat!
  B Ú É K
  Szeretettel: Marika
  🍾️🥂️

 3. Kedves Marika!
  Tanulságos történetet hoztál nekünk. Köszönöm, hogy olvashattam.
  Szeretettel: Kata📖

 4. Kedves Margit és Rita!
  Köszönöm soraitokat és kívánok békés, boldog új esztendőt.
  Sok szeretettel: Marika🥂️

 5. Kedves Marika!
  Tetszett a történet, jó, hogy így fejeződött be!
  Szeretettel olvastam, szívből gratulálok!
  Margit

Szólj hozzá!