Az ellopott szivárvány

Összes megtekintés: 82 

Mózes első könyve 9,13-17 „szivárványívemet helyezem a felhőkre az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök. Amikor felhőt borítok a földre, és feltűnik az ív a felhőn, akkor visszaemlékezem a szövetségre, amelyet kötöttem veletek és minden élőlénnyel, amely testben él, és nem lesz többé a víz özönvízzé minden test pusztulására. Ha ott lesz az ív a felhőn, látni fogom és visszaemlékezem az örök szövetségre, amelyet Isten kötött minden előlénnyel, amely testben él a földön. Akkor ezt mondta Isten Noénak: Ez annak a szövetségnek a jele, amelyet minden földi élővel kötöttem.”

Mikor megismerkedtem ezzel az igerésszel és ennek előzményével az özönvízzel, örömmel töltött el, hogy a csodaszép szivárvány az Isten és az ember közötti szövetség jele. Biztosíték arra, hogy nem árasztja el többet a földet vízzel. Bármikor megláttam a szivárványt, mindig eszembe jutott ez a szövetség, ami jó érzéssel töltött el.

Nagyon szép jelkép, ahogy maga a szivárvány is az.

Mára viszont ellopták, eltulajdonították, ma nem ezt kell értenünk a szivárvány alatt, hanem az úgynevezett sokszínűséget a nemi identitásban.

Hogy ennek mi köze van a szivárványhoz, tennénk fel a kérdést? Nos, a válasz az, hogy semmi. Viszont divat ráhúzni egy régi ünnepre egy újat, átkeresztelni az ünnepeket, akkor már miért is csodálkoznánk azon, hogy egy ószövetségi jelképet is maguknak tulajdonítanak emberek, megváltoztatva azzal a lényeget, az igazit, az eredetit, annak a mondanivalóját, a lényegét.

Ma, ha a szivárványról ejtenék szót, netán a szépségéről, csodálatos voltáról tennék tanú bizonyságot talán senki se arra gondolna, hogy az isteni szövetségről szóltam, talán még a hívők se, mert annyira lejáratódott ez a szimbólum és az új tartalom olyan mértékben mosódott bele az emberek tudatába, hogy már csak ez utóbbira gondolhatna bárki is, nevezetesen, hogy híve vagyok a különböző szexuális beállítottsággal rendelkező emberek dicsőítésének, piedesztálra állításának. Bár őszintén szólva azt sem értem, hogy miért is kell valakit csupán a szexualitása miatt felemelni.

Azért az mégiscsak szánalmas, hogy akik ennyire kreatívak a szexben, nem tudtak valami más jelképet kitalálni maguknak. A minap hallottam, hogy most már kilencvennél is több nemi identitást tartanak számon és még ki tudja mennyi kreálnak.

Az égen megjelenő szivárványra azért én ezentúl is úgy tekintek, mint Isten szövetségére, még ha – a félreértések elkerülése végett – nem is adok hangot a szivárvány szépségének, ami egy csodás természeti jelenség.

“Az ellopott szivárvány” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Kedves Rita!
  Az emeber szíve fáj, ha rágondol, hogy miket nem akarnak egyesek a saját maguk védelmébe felhasználni.Aki az szívárványív igazi jelentését érti és magába szívja ,az nem használja erkölcstelen dolgokra. Igen fel kell ébreszteni az utánunk jövő generációt, hogy milyen helytelenül gondolkodnak.Tényleg meg kell védenünk a szívárvány igazi szinbólumát!
  Szeretettel: Karola.

 2. Kedves Tibor!

  Köszönöm az olvasást. Le kellett volna védetni ezt a jelképet, de nyilván nem gondolt arra senki, hogy majd szexuális alapon fogja egy csoport a sajátjaként használni. Maga a jelenség gyönyörű, de amit ráhúztak, az botrányos.

  Szeretettel: Rita🌷

 3. Kedves Tita !
  Jó téma ! MIndenki örömmel nézi a szivárványt ami csodálatos érzelemmel tölti el az emberiséget.
  A többi része gondolataidnak a sex ről arra utalnak,földünk népe megérett a bűnhődésre ami mutatkozik
  sokféke változatban. Földünk történetében számtalan civilizált élet volt előttünk amik mind túllépték a határokat
  és menniük kellett. Az útbaigazítás megvolt a kezdettöl fogva, amit felváltott a kapzsiság,irigység,gyúlölet.
  Köszönöm,hogy olvashattam tőled
  Szeretettel Tibor

Szólj hozzá!