AUTOMATA MOSÓGÉP

Összes megtekintés: 104 

– Nem akarsz valami fehér holmit mosni, amit ki is kell főzni? – kérdezte házigazdánk menye külföldi utunkon. – Én úgyis mosok most – tette hozzá, és békésen kötögetett egy pulóvert férje számára, míg féléves fia aludt a kertben.
– Unatkozom – magyarázta a kötést.
Nekem soha nem volt időn unatkozni, amíg a gyerekek kicsik voltak, gondoltam magamban, de nem illik semmin csodálkozni! Vártam, hogy mikor kezd már a mosáshoz, ruha főzéshez Hédi. Úristen, micsoda pancs lesz itt rövidesen! De ő csak kötögetett nyugodtan, lassan besötétedett.
– Kész a ruha, megyek teregetni. – indult kifelé egy idő után. Én is utána, hogy segítsek és akkor megoldódott a rejtély. Az automata mosógép kimosott.
Hirtelen megjelent előttem Mari néni alakja. A konyha ablak előtt, a mosóteknőre hajolt, sokszor két napig is egymás után, ha nagymosás volt. Ősz haja repkedett a gőz fölött, vastag ujja, ajka, mély hangja, ma már tudom, hogy nem természetes volt. Egy-kettőre meg lehetne gyógyítani, de akkoriban még nem volt erre sem gyógyszer.
Bizony, a nagymosás rémképe nem kismértékben befolyásolta életemet. Ha vizsgák előtt megjelentek előttem a fehér ruhahegyek, amiket fehéríteni, keményíteni kellett abban az időben, el sem tudtam képzelni, hogyan mehetnék férjhez? Hogy lehet mindezt albérletben elvégezni? Igen, elértük azt is, hogy nem rém többé a nagymosás. Kattog, centrifugál az automata mosógép, míg én írok. De hova lett közben a fiatalság?

 

“AUTOMATA MOSÓGÉP” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Saját tapasztalatom volt, hogy se mosógép, se centrifuga nem létezett, a pelenka mosás, csavarás után hónapokig volt gipszsínen a kezem, míg hajlandó volt megoperálni Csathó főorvos úr az ínhüvelygyulladást. Rendelésre sokszor kerültek hozzám kismamák hasonló panaszokkal, mikor kérdeztem tőlük, mennyidős a baba, csodálkozva kérdezték, honnan tetszik tudni róla? Hát ennyi hasznuk volt belőle, hogy nem kellett tovább keresni a magoldást, én már segíthettem. A baj csak az volt, ha felmerült a kérdés, vegyenek valami gépet, akkor kérdezték, hogy pénzt is adok-e rá? Hát az nem sikerült. Magdolna

  2. Kedved Magdolna!

    Tetszéssel olvastam írásodat, most már elképzelni is nehéz, mennyit kellett szenvedni a mosással. Mikor kiszedjük a tisztára mosott száraz ruhákat a gépből. Megváltozott a világ, ahogy mi is.
    Szeretettel,
    Magdi🌷

Szólj hozzá!