Gyümölcsfagyi

Összes megtekintés: 146 

Márti gyerekkorában még igazi telek voltak, nagy hóval, mely két-három hónapig kitartott. A mezőkön védte az őszi vetést a kifagyástól, az utcákon pedig remek szánkópályák vonzották a gyermekeket, sőt gyakorta a felnőtteket is.

Kedvezett a havas tél a síelőknek is, de az utcájukban levő gyerekek egyikének se volt sítalpa, így marad a szánkó, a befagyott vízen való csúszkálás, hógolyózás, hóember építés.

Akkortájt a legtöbb gyerek evett a hóból. Igaz, hogy a szülők mondták, hogy ne tegyék, de amilyen a gyerek, titokban mégiscsak megtette.

Nem csak a hó volt kedves „táplálék” számukra, hanem a jégcsapok is, azt is olyan örömmel nyalogatták, mint ha valami finom csemege lett volna.

A házi asszonyok minden évben eltettek télire gyümölcsöt, lekvár vagy befőtt formájában. Amikor már kevés volt az üveg alján, akkor a gyerekek kivitték, teletömték a frissen hullott kristályfehér hóval és azt kanalazták nagy élvezettel.

A különös talán csak az volt a dologban, hogy nem lettek betegek tőle, maximum egy kis torokfájással megúszták, de többnyire még az is elkerülte őket.

Az a mondás járta, hogy aki a márciusi hóban megmosdik, az szép lesz. A fiúk erre való hivatkozással lelkesen mosták meg a lányok arcát a kezükben összefogott és golyóvá formált márciusi hóval. Persze ez a csíntevés nem állt tőlük távol decemberben, januárban és februárban sem, de márciusban volt hozzá hivatkozási alapjuk is.

Ha nem is a márciusitól, de a hótól valóban megszépült mindenki. A hideg kicsípte az arcokat, a jókedv, nevetés, öröm pedig valóban jó hatással van a szépségre. Senkinek se volt „szobapenész” színe, a kipirult arcú, lelkes gyereksereg magán viselte az ifjúság soha vissza nem térő báját, üdeségét, szépségét.

“Gyümölcsfagyi” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Kedves Kitti!

  Köszönöm az olvasást. Nagyra értékelem az őszinteséged most is, mint mindig. Örülök, hogy szóva tetted az elírást is. Megpróbálom javíttatni.

  Szeretettel: Rita🌹

 2. No, hát nem kezdtem el irigykedni. Kicsi korom óta utálom a havat, csupa rossz és kellemetlen élményem van róla, de átérzem mekkora élmény lehet szeretni. 🙂
  Van egy elütés az elején, jó lenne javíttatni Ritu. Gondolom, a tavas inkább havas akar lenni. 🙂
  “Kedvezett a tavas tél a síelőknek”

 3. Kedves Ica!

  Nagyon szépen köszönöm az olvasást. Az volt benne jó, hogy nem volt szabad, hogy fiatalok voltunk és hogy nem lett tőle semmi bajunk. Feszegettük a korlátainkat.

  Szeretettel: Rita🌸

 4. Örülök, hogy visszavittél a gyermekkorba…nem is tudom mi volt a jó benne, mármint a hóevésben és a jégcsapban, amit ha elértük mindig levertünk, csak úgy csengett-bongott.👌✌️
  Szeretettel olvastam
  Ica

 5. Kedves.Rita!

  Valamikor amikor még télen sok hó esett, lógtak az ereszen a jégcsapok, hiába tiltották a felnőttek, minden gyerek megkóstolta, a gyümölcsfagyi nagyon ötletes
  Szeretettel gratulálok.
  Magdi💧❄️🥀

 6. Visszahoztad drága Rita, hacsak egy pár percre is, a gyerekkoromat. Szerintem minden gyerek ette a havat annak idején, sőt én is nyalogattam a jégcsapot, nagyon muris volt. Ma már nemhogy márciusban, decemberben és januárban sincs hó. Minden megváltozott.

  Nagy szeretettel és nosztalgiával időztem Nálad: Icu

 7. Kedves Zsuzsa!

  Jót derültem a soraidon, ezek szerint ti még kreatívabbak voltatok, mint mi. Köszönöm az olvasást és azt is, hogy megosztottad a saját élményeid is.

  Szeretettel: Rita🌨❄️🌨

 8. Kedves Rita! Mi pedig olyan húzást is csináltunk, hogy a nápojit, csokis kekszet szétszedtük, közé havat raktunk, és azt majszolgattuk, nyalogattuk. Lehet, mi találtuk fel a jégkrémet…😂De az is érdekes volt, amikor lefagyott fém tárgyakhoz érintettük a nyelvünket, és nagyban izgultunk, hogy ki bírja tovább, és el tudjuk-e majd idejében húzni. De nagy kedvencem a jégcsap nyalogatás volt, és amint írod, talán sohasem voltunk betegek, mert alaposan kiedztük magunkat, jóformán egész nap kint tartózkodtunk, csak enni, és aludni tértünk haza…Olyan jól esett olvasni soraidat, kicsit gyerek voltam ismét. 😅😋És képzeld el, tegnap a tv szobában kaptunk el egy poloskát, tehát tényleg van már télen is…
  Szeretettel gratulálok, Zsuzsa. 💐🌾

 9. Kedves Rita !
  Nem csak a gyerekek,felnőttek is élvezik a szép havas telet,
  Sielő voltam amíg tehettem,soha nem felejtem.
  Szép kis történetet írtál
  Szeretettel olvastalak
  Tibor

Szólj hozzá!