Életmentő kislány

Összes megtekintés: 84 

Felnőttek sokszor azt gondoljuk a gyerekek, önfeledten játszanak, nem figyelnek a vitáinkra, ha hallanak valamit, azt úgysem értik hogy is értenék, hiszen kicsik még ahhoz, hogy eligazodjanak a világ dolgaiban.
Ennek a hiedelemnek a cáfolata az alábbi eset. Az 1970 es évek elején történt, a kislány szüleivel tanyán lakott a nagyszülökkel. Az apa az Erdőgazdaságnál dolgozott egy fakitermelő brigád vezetőjeként. Gyakran fordultak elő balesetek, ezért kötelezővé tették fadöntéskor a sisak viselését, persze ez nem volt túl népszerű a dolgozók körében.
Az apa többször mondta otthon,
– Bosszantó, hogy kötelező viselni, olyan mint egy katonai rohamsisak, idáig sem hordtuk, de nem is fogjuk.
Felesége győzködte.
– Azért talán mégsem valamilyen divat hóbort miatt, rendelték el a viselését, ilyen beleset veszélyes munkakörben. Mi lesz ha ellenőrzik, hogy viselitek e?
– Már jöttek, de észrevettük a terepjárót közeledni, gyorsan felvettük, mire odaértek. Meg ís dicsértek, hogy a szabályokat betartva dolgozunk.
– Legközelebb talán elkapnak benneteket – mondta a felesége – és kívánom, hogy szigorú büntetést kapjatok, hogy megtanuljátok, nem a kényelem fontos, hanem a biztonság!
– Látogass el hozzánk munkaidőben és próbáld fel, akkor megváltozik a véleményed!
Közben a kislány a háttérben békésen játszott a babáival.
Reggel az apa indult a munkába, a lányka reggelizett, mikor az apukája elköszönt, a konyha ablak elött kellett elmenni, május volt az ablak nyitva, ő felpattant az ablakba kapaszkodva kiabált.
-Apu! Vigyázz tüttűvel ( ő mindent ami berregett így hívott ) sisakosan dönts ám!
Visszalépett apukája és mondta.
-Jól van sisakosan döntök.
-Megígéred? Biztos, hogy felveszed a sisakot?
-Igen!
Elment dolgozni, telt a nap a szokásos módon, ha anyukájának dolga volt nagymama vigyázott rá, nem járt oviba, mert messze volt a falu, nem is volt kötelező. Neki a természet volt az óvoda. Délután mikor a közeli rét apró virágait a színes lepkéket nézegette anyukájával egy kerékpáros közeledett, aki az egyik brigádtag volt és az apa kerékpárjával jött gyorsan tekerve.
-Ne ijedjen meg! A férjét baleset érte.
Ez máz bőven elég volt, a halálos rémülethez.
– Mi történt? Most hol van? Milyen az állapota?
-Kórházban van, be kellett vinni, de nem látszott súlyosnak. Ebéd után dönteni indult, szólt, hogy aki szereti a sisakot rakja fel, mert mostantól, ha nem is tetszik, hordjuk, nem tudtuk mi történ, igy felvettem és elindultunk. A parkerdő hatalmas bükk és tölgyfái közül kellett kivágni az elszáradt és beteg fákat. Az első egy félig már elszáradt bükkfa volt, ahogy dőlt, neki vágódott egy tölgynek, amiről letört egy 7 – 8 m hosszú 12 cm vastag ág, ami az ágak sűrűjében nem látszott az ütközéstől visszafelé vágódott, éppen a fejére ami a sisakon kettétört. Ő összeeset, levettük a sisakját, vízzel locsoltuk az arcát, mikor magához tért, az első szava volt ” A kislányom mentette meg az életemet” nem értettük hogyan.
– Igen, ezek szerint szót fogadott a kislányunknak.
Nagyon meg volt döbbenve a munkatárs.
– Kisegítő voltam, nekem kellett figyelnem, szólni, hogy vigyázzon, de nem volt időm megszólalni, ahogy felnéztem, láttam hogy repül fele a nagy száraz ág és már csattant is. Talán jobb is, mert ha odanéz az arcába csapódik és azt nem védte a sisak…
Felesége azonnal rohant a kórházba, már megröntgenezték.
– Nincs törés, csak a sisak hátsó pereme okozott zúzódást, a nagy ütéstől, kisebb agyrázkódást kapott, ami nem súlyos, de benn kell tartanunk az esetleges, most nem látható belső sérülések miatt.
Szakértők vizsgáltak az esetet, véletlen baleset történt. Hála a sisaknak ami jól végezte dolgát, nagyon behorpadt, de a hatalmas ütést felfogta, így a viselője életben maradt. Az Erdészeti Múzeumba került, a következő Mezőgazdasági vásárban látható volt.
”Életmentő sisak! Halál helyett csak 8 napon belül gyógyuló sérülés! ”

Az apa később a szakma kiválósága lett, Országos és Nemzetközi fakitermelő versenyeken vett részt, ahol dobogós helyezéseket ért el. A baleset védelmi szabályokat szigorúan betartotta és betartatta.
Élete végéig nagyon hálás volt a kislányának, aki egy négy éves bölcsességével mentette meg az életét.

“Életmentő kislány” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Drága Icuka!

  Nagyon örülök látogatásodnak, és a hozzáírt véleményednek. A gyerekek mindenre figyelnek és elgondolkodnak a hallottakon.
  Sok szeretettel köszönöm kedves szavaidat.
  Magdi🌷🌹🥀

 2. Drága Magdika!

  Ahogy régen mondani szokták: A kisgyerek csak alacsony, de nem buta. Látszólag békésen játszadoznak, de úgy figyelik és raktározzák a felnőttek szavait, hogy hihetetlen. Ebben a történetedben ez volt a nagy szerencse. Jó volt olvasni, mindig szívesen időzöm Nálad.

  Sok szeretettel: Icu

 3. Kedves Rozika!

  A gyerekek nagyon odafigyelnek a felnőttekre és véleményük is van, szerencsére ő közölte is.
  Sok szeretel köszönöm az olvasást és a hozzáírt kedves szavaidat.
  Magdi
  🌳🌷

 4. Kedves Rita!

  Fontos, a szabályokat betartani, ezt a kislány is tudta, szerencsére nem történt nagyobb baj.
  Szeretettel köszönöm, hogy olvastad.
  Magdi🌳🌷

 5. Igen. A gyerekek a háttérből mindig figyelnek. Nekem is volna pár ilyen történetem. A biztonság pedig mindig fontosabb kéne legyen a kényelemnél. Sajnos ezt sokszor nem veszük figyelembe.
  Rozika🌹

 6. Nagyon szép történet volt. Bizony sokan gondolják azt, hogy elég, ha kijátsszák az ellenőrzést, pedig nem ez a lényeg, hanem a saját biztonságuk, életük.
  Akárcsak a kocsiban a biztonsági őv.

  Szeretettel: Rita🌸

Szólj hozzá!