Laci bácsi kiskertje

Ilyenkor már jócskán benne vagyunk az őszben. Hullnak a levelek a fákról, de még láthatjuk az ősz pompás színeit is.
A pusztaszabolcsi Szilágyi Erzsébet utcában, az 58. házszám alatt van egy igen híres kiskert. Idős Kasztner László portája található itt. Laci bácsi a hosszú évek alatt igen nagy gonddal ápolta, gondozta, feleségével, Mária asszonnyal együtt a veteményes kertet.
A környékbeliek és a messzebbről érkező emberek is szinte a csodájára jártak annak, amit itt láthattak.
A szép kertben szinte megtalálható volt minden olyan növény, amire szüksége van egy jó háziasszonynak, a háztartásnak. A Kasztner házaspár nagyon sok munkával és törődéssel hozta létre a háztáji veteményes kertet. Nemcsak az ő asztalukra került a sok-sok finomság: a cukorborsó, a zöldbab, a karalábé, a vörös-és fokhagyma, a fejtett bab, a fejes saláta, a cékla répa, a retek és még sorolhatnánk tovább, hanem jutott a rokonok,barátok, ismerősök kosarába is
Laci bácsi szeretett újítani is. Két éve kipróbálta az ausztráliai fokhagymát. Ebből vetett kertjébe és a megszokottnál jóval több,nagyobb fokhagyma termése lett. A szó szerint jóval nagyobb fokhagyma gerezdek kerültek a húslevesbe és a kocsonyába,
Én is kaptam ebből a fajtából és amikor vittem belőle egy barátomnak, ő hamar fel lelkesedett, tavaly ősszel nyomban eldugványozott belőle székesfehérvári kertjébe néhányat. Az idén örömmel mondta, hogy sikerült a veteményezés. Termett belőle neki is. Azóta már másnak is adott belőle, így nem szakad meg a láncolat.
Ezt azért tartottam fontosnak kihangsúlyozni, mert Kasztner László bátyánk az idén nyáron örökre itt hagyott bennünket. De munkája tovább él.
Évek óta sikeresen beneveztek a „Magyarország legszebb konyhakertje” pályázatra, amelyen nagy elismerést kapott a Kasztner-házaspár. Az idén is pályáztak, méghozzá újabb

nagy sikerrel. Sajnos Laci bácsi már nem tudott részt venni a budapesti díjátadó ünnepségen: felesége, Mária asszony vehette át a szép elismerést.
Ahogyan mondta, férje sok-sok munkája is benne van még ebben a kitüntetésben! Ő ugyanúgy végzi munkáját a kiskertben, mint ahogyan szeretett férje tette évekig. De természetesen nagyon hiányzik Laci bátyánk szorgos munkája, szakértelme, elhivatottsága.
Mindenszentekkor és a halottak napján reá emlékeztünk! Felkerestük sírját, a szépen elkészített új síremléket és gyertyát, mécsest gyújtottunk a kiváló közéleti ember, a pusztaszabolcsi önkormányzati képviselő, a 25 éves városi polgárőrség vezetője tiszteletére.
Szeretett lénye bizony nagyon hiányzik mindannyiunknak!

“Laci bácsi kiskertje” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kedves József!
    Köszönöm a megemlékezést Kasztler józsefről. Minden elismerésem azoké az embereké, akik élethívatásként művelik a kertjüket.Remélem, hogy fentről is segíti a munkátokat.
    Szeretettel: Fecsák Lászlóné

Szólj hozzá!