A KÓRHÁZ

Összes megtekintés: 96 

A kórház ősét 1529-ben alapították 12, majd 6 ággyal, ispotálynak nevezték. A XVIII. század első felében 9 borbély (sebész) működött a városban. Első állandó jellegű polgári kórháza a Várad utcai dohányabáldóban levő volt. Ennek megrongálódása után a kórházat a Teleki utcai pálinkafőző házban helyezték el. Később a városi kórház a volt Piac utcai utcaház telkére költözött, ahol most a helyközi buszállomás működik. A közkórház tervének belügyminiszteri jóváhagyása 1890. augusztus 31-én érkezett meg a városhoz.
Az építkezés a jelenlegi Bem téren 1891. június végén indult meg. Az épületek 1893. február hónapban készen álltak. A pavilonrendszerű kórház március 28-án kezdte meg működését 5 orvossal. A városi kórház legrégebbi épülete a főépület volt, amely eredetileg az Országos Gazdasági Tanintézet állami tulajdonú belső iskolája volt 1888-ig. A Füvészkert utca 2. szám alatt elkészült új iskolába költöztek innen. Mikor Pallagon felépült a Gazdasági Akadémia új épülete, akkor költözött oda a századfordulón a Gazdasági Iskola belső iskolája. (Az állam kárpótlásul adta vissza a városnak az egyemeletes épületet, mivel a város építette fel a Füvészkert utca 2. sz. alatti iskolát.)
1921. nyarától a város vezetősége átengedte a közkórházat a klinikának 1928-ig. A későbbi tüdőosztály épületében működött a bőrgyógyászat.
1930-tól az állam tulajdonába került a kórház, és az állam a Tisza István Tudományegyetem fennhatósága alá helyezte a Horthy Miklós Közkórházat.
Később megyei tulajdonként működött tovább. Az 1950-es évek elején a kaputól jobb kéz fele eső emeletes épületben volt a tüdőosztály, a bal kéz fele levő emeletes épületben a bel osztály. E mögött levő földszintes épület volt a sebészet. 1950. tavaszán megengedte Dr. Ladányi Józsa főorvosnő, hogy bejárjak az osztályra. A farkastorokkal és nyúlajakkal műtött gyerekek külön kórteremben voltak. A csont tbc. miatt beteg fiatalok is ide kerültek a sebészetre. A Streptomycin áldásos hatását ők egyelőre nem élvezték. A Kórház utca felőli kerítés közelében levő földszintes épületben pedig a fertőző osztályt helyezték el. Itt töltöttük kórházi gyakorlatainkat. 1951.-ben a kórházban kezdte meg működését a II. belklinika és II. Sebészeti klinika. Az emberek tudatában úgy élt tovább, hogy a klinika az klinika, a kórház az kórház. Akkoriban a villamos kalauzok még bemondták az egyes megállók neveit a villamosokon. Talán azért lehetett, hogy tréfásan úgy konferálta egyikük, hogy a másodrendű klinika megállója következik. Hogy mennyire nem volt másodrendű legalábbis a belgyógyász professzor személye, annak bizonyságául álljon itt a róla szóló néhány sor: „Petrányi professzor a belgyógyászat minden ágát világszínvonalra kívánta emelni. Erre az időre esik radioizotóp–laboratórium, szerológiai, kémiai, immunológiai, gasztroenterológiai laboratóriumok és intenzív terápiás osztály tervezése és létesítése. A műveseprogram beindítására külön épületben hemodialízis osztály kezdte meg működését.”
Később a kórház területén épült fel a Vérellátó központ. 1956. után a Honvéd kórház épületei is a Megyei Kórházhoz tartoztak. Az 1970-es években történt döntés alapján megtörtént a kórház továbbfejlesztése. A Honvéd kórház már meglevő lapos tetős, emeletes épületének közelében levő Dorottya utcai területen. 1978. nyarán a fiam és a leendő orvostanhallgató társai ásták az árkokat az épület alapjához. A Kenézy Gyula kórház átadására 1987. november 4-én került sor.

Bot György és Kapusz Nándor: Nyolcvanéves a debreceni orvosképzés
Debrecen, 1998

…Ó, árva egyetem…
…Mert nincsen néki karja,
Hej, hiányzik néki
Az orvosi karja.
…Ha isten úgy akarja,
A Kórházunkból impozánsan
Végre kinőhet majd magának is
Az orvosi karja.

Tóth Árpád: Az orvosi Kar

Gazdag István: Százéves lett a megyei kórház
Hajdú-bihari Napló
Papp József írásbeli közlése
Dr. Ökrös Sándor írásbeli közlése
Dr. Ónody Jenő szóbeli közlése

“A KÓRHÁZ” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kedves Magdolna!
    Amit itt leírtál az egy kis kórháztörténelmi áttekintés.Jó volt olvasni, gondolom neked a szívedhez nőt, akár a gyógyítás szelleme.
    Szeretettel: Karola.

Szólj hozzá!