Útmutató versíróknak

Összes megtekintés: 132 

Kedveseim! Mai előadásunkban dr. Vers Elek egyetemi docens, a Magyar és Új-zélandi Versbarátok Egyesületének főtitkára tart előadást a versírás gyötrelmeiről, és gyönyörűségéről. Jól figyeljetek, mert igen hasznos tanácsokkal látja el a kezdő, és a már igen rutinos írókat.
(Tapsvihar, éljenzés)

A főtitkár szigorú tekintetű, szemüveges, egyáltalán nem jó benyomást keltő, hatvanas fazon.Fekete öltönye úgy lóg rajta, mint jó magyar mondás szerint tehénen a gatya. Lágyan megpöccinti a mikrofont, szinte belelihegi: Egy-kettő, egy kettő, próba! Hallanak hátul is?
-Igen, igen! – kiáltanak a lelkes, írásra éhes poéták.

Megigazítja nyakkendőjét és máris belekezd, nem teketóriázik egy percet sem. Imádja a saját hangját, szinte beleborzong, hogy még a mai napig ennyi rajongója van.
– Hölgyeim és Uraim! Megtiszteltetés számomra, hogy ismét ilyen sokan eljöttek, a borús-esős időjárás ellenére is. Szeretném Önöket bevezetni a versírás rejtelmeibe, annak reményében, hogy idővel remekművek születnek, és rendkívüli sikereket érnek el, mint szerény személyem. Példaként rögtön idézném egyik leghíresebb versem:
“Ne nézz a jövőbe félve,
tartós lesz a világbéke!”
Ez a költemény huszonhét – ismétlem huszonhét – nyelvre lett lefordítva, s a kötet, melyben szerepel, ötvenezer példányban kelt el szerte a világon.
Azonban politikai tartalma miatt Uruguayban betiltották!
Dr. Rémrímes Rezsőné – egykori példaképem, mesterem – adta át azt a díjat, amire a mai napig nagyon büszke vagyok. Kőből kifaragott arcképem, belevésve cirkalmas betűkkel:
“Messze innen Honolulu,
Vers Elek, Te vagy a guru!”

– Barátaim, honfitársaim! Eljött az idő, hogy összegezzük a versírás lényegét. Először is, gondoljuk át alaposan, hogy miről szeretnénk írni. Kényelmesen helyezkedjünk el, és ha kérhetem, ne rágjuk a ceruza végét. Nem elegáns, nem költő emberhez méltó! Csupán elkezdeni nehéz, aztán a homlokunkra lehel egy csókot a múzsa, és már majdnem kész is a műremek. A befejező versszak legyen igen hatásos, szívmelengető, könnyfakasztó.
Figyelem! A címválasztás a legfontosabb! Kapja fel a fejét az olvasó, mutasson érdeklődést, s miközben a sorokat ámuldozva szinte mantrázza magában, akkor már meg is van a legújabb rajongónk!
Ne feledjék! A siker kulcsa az Önök kezében van, csupán érezzenek rá melyik kulcslyukba kell dugni.
Köszönöm a részvételt, viszontlátásra!
(Tapsvihar, éljenzés)

Budapest, 2021. március 1.

“Útmutató versíróknak” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Kedves Icu!

    Remek kis műved nagy tetszéssel olvastam. Micsoda humorod van, elképesztő! Nagyon örülök, hogy visszajöttél és alkotsz ismét.

    Szeretettel: Rita🌹

Szólj hozzá!