Gasztronómia

Gyerekkorom óta kedvenc tartózkodási helyem a konyha, szerettem sütni, főzni, új, számomra ismeretlen dolgokat kipróbálni, annak ellenére, hogy ahhoz a korosztályhoz tartozom, aki köretként csak a krumplit, rizst, nokedlit (galuskát) ismert.
Féltve őrzöm nagyanyáink receptjeit, készítem el a hagyományos ételeket, de szívesen használom az új alapanyagokat. Az egyik vasárnapi ebédhez, úgy döntöttem készítek kuszkuszt, a receptet ismertem, mert korábban már találkoztam vele. Egyik szemem a tűzhelyem, másik a tableten, hogy megnézzem, mit tartalmaz. Olvastam milyen értékes alapanyag, nagyon egészséges az emberi szervezet számára.
Már forrt a víz, pontosan kimértem, 1 pohár kuszkusz 1,5 víz ráöntöttem megkevertem, lefedtem. Tíz perc múlva néztem, nem változott semmi, csak kihűlt. Unokám bejött, elkeseredve mondtam neki.
– Kész az ebéd, csak a kuszkusz nem, már fél órája ázik a mostanra kihűlt, de korábban forró vízben.
Felemelte a fedőt, hirtelen szólni sem tudott, csak nevetett.
– Mama! Hiszen ez inkák aranya, a kuszkusz nincs megbontva.
A polcon egymás mellett voltak, mindkettő apró golyó, elcseréltem a dobozokat, a hibát gyorsan elhárítottuk, sikeresen elkészült a köret.
Meg akartam mutatni az interneten mit olvastam, mennyi fontos anyagot tartalmaz, de újabb meglepetés ért, mert nem a kuszkuszról olvastam, hanem a bulgurról.
Pontosan elolvastam a bulgur leírását, ezért úgy döntöttem készítek kuszkuszt, ami inkák aranya
(quinoa) volt.
Még van mit tanulnom a modern gasztronómiáról, de nem adom fel, mert ahogy mondani szokták. „Pap is holtig tanul ”

“Gasztronómia” bejegyzéshez 12 hozzászólás

  1. Szia Kankalin!

    Néha nehéz eligazodni a sok új alapanyag közt, de meg lehet tanulni.
    Sok szeretettel köszönöm látogatásodat és kedves szavaidat.
    Magdi🌷

  2. Szia Magdi! 🙂
    Jót mosolyogtam. Nem kárörvendés miatt, hanem azért, mert velem is előfordult már konyhai baki.
    Hiába, az új dolgokat tanulni kell, akkor előbb-utóbb minden megy, mint a karikacsapás.
    Mindig lesznek különlegességek, “találmányok”, ezért valóban, holtig lesz mit tanulnunk is. 🙂

    Szeretettel: Kankalin🌺

  3. Kedves Kata!

    Köszönöm figyelmedet, kedves szavaidat.egyre többször hibázunk, de ne adjuk fel, mi nem öregszünk, csak az idő száguld el mellettünk.
    Sseretettel, Magdi🌷🌻🥀

  4. Kedves Rozika!

    Az unokáik már sokkal jobban eligazodnak az új dolgok közt, de mi sem maradhatunk le tőlük.
    Sok szeretettel köszönöm látogatásodat és megértő kedves szavaidat.
    Magdi🌷🌻🥀

  5. Kedves Gyöngyi!

    Sok szeretettel köszönöm figyelmedet és kedves szavaidat, előfordulnak furcsa dolgok, néha hibázunk.
    Örültem látogatásodnak,
    Magdi 🌷🌻🥀

  6. Kedves Marika!

    Köszönöm, hogy olvastad írásomat, néha kicsit nehéz megbirkózni az ísmeretlen dolgokkal.
    Sok szeretettel kívánok minden jót.
    Magdi🌷🌻

  7. Kedves Rita!

    Köszönöm, hogy elolvastad írásomat, lehet, hogy én sem ismerkedtem volna meg ezekkel az új alapanyaggokkal, de az unokám kedvéért megpróbalok tanulni.
    Sok szeretettel,
    Magdi🌷🌻

  8. Hasonló “baki” már nálam is előfordult.
    Sőt, az utóbbi időben egyre sűrűbben. Lehet, ez már a korral jár?
    Kata

  9. Hát igen. Az új dolgokban az unokáink már inkább otthon vannak. De azért nekünk se szabad feladni. Ha valami nem sikerül, kezdjük elölről. Aranyos történet volt. Tetszett.
    Rozika 🌹

  10. Tetszett.. De ne aggódj, időnként én is szoktam mellényúlni a dolgoknak.. pl gázbegyújtó helyett a majonézes tubust fogtam meg, micsoda meglepetés lett volna ha begyullad a láng tőle… 😂😂🤣🤣 A kuszkuszt szeretem sok zöldséggel. üdv. Fgy

  11. Én a konzervekkel szoktam megjárni, nem tudok konzervet
    bontani. Előbb megfőzök egy egyszerűbb ételt, mint kibontsak
    egy konzervet. Neked azért kísérletező jókedvet kívánok.
    Ölelésem: M.

  12. Jópofa volt. A magam részéről nem vagyok kisérletező alkat, inkább egy finomam elkészített étel receptjét kértem el. Viszont mostanság beérem a szokásos és jól bevált egyszerű ételekkel.

    Szeretettel: Rita🌹

Szólj hozzá!