Intrika

Összes megtekintés: 32 

„Szeretet, megbocsátás, elfogadás. Milyen szép szavak! Az emberiség történetében mikor valósulhat meg?” (Szani)

Kata már éppen azon törte a fejét, megírja beszámolóját a jó hangulatú és nagyszerű értékeket adó irodalmi rendezvényről, amikor megnyitva a levelezőrendszert, Pankától talált egy levelet, melyben Panka, legnagyobb döbbenetére megírta, hogy mindent tud a tegnap esti beszélgetésen elhangzottakról, mert valaki elmondta neki, és ez a kibeszélés mélységesen bántja őt, hovatovább csalódottá tette. Szerinte nagyon csúnya dolog kibeszélni azt, aki nincs jelen.
Na, püff neki! Valóban szóba került Panka és Lóri megszakadt kapcsolata, de semmi sértődésre okot adó kijelentés, ítélkezés a hallottak alapján, nem történt.
A megkérdőjelezett esti beszélgetésre, némi pezsgő és vörösbor kíséretében, Dömbi becenévre hallgató társuk szállodai szobájában került sor. A csoportot érdekelte, hogy Panka és Lóri vajon miért szakított egymással, hiszen olyan kedves párnak látszottak. A jelenlevők úgy vélték, feltehetik ezt a kérdést a jelenlevő Lórinak, akivel a társaság nagy része, mondhatni, baráti kapcsolatban állt.
– Nem kell válaszolnod a kérdésre, ha nem szeretnél – tette hozzá Enikő – csak akkor, ha ez megkönnyebbülést jelentene neked.
Lóri, úgy tűnt, örült a kérdésnek. A társaság pár perce még a nők és férfiak közötti bensőséges kapcsolat lényegét boncolgatta, így egyetlen út maradt a megkérdezett számára: őszintén válaszolni.
A beszélgetésben Lóri megemlített olyan tényeket, ami az ő szemszögéből nézve indokolta a szakítást, de hangsúlyozta, hogy végül megegyezéssel váltak szét.
A beszélgetés közbeni pillantásokból, félrenézésekből kitűnt, hogy nem mindenki ért egyet az elhangzottakkal – talán mást és többet tudtak, mint a többiek –, de elfogadták a pár szakításának tényét, sőt, többen hasonló vallomással éltek kapcsolatukat illetően. Katának az is feltűnt, hogy többen úgy tesznek, illetve olyan kijelentésekkel élnek, ítélkeznek a jelenlévők közül, mintha az ő együttélésükben, házasságukban nem lenne hiba. Holott nem régen fültanúja volt a folyosón, ahogy a boldog házasságot mutató férj, nem sejtve, hogy valaki hallja őket, érdekes szavak kíséretében küldte el a pi-be kedves hitvesét, Verát.
Megnyilvánulásukat az elhangzottakra vonatkozóan Kata kétszínűségként könyvelte el, és ettől szomorkás lett a hangulata. Néha keservesen csalódik az ember, és nem tudja kezelni a helyzetet. Megrendül a barátságban és a szeretetben is, mert hiába mondunk olyan szép szavakat, hogy „a szeretet sohasem múlik el”, ez egyáltalán nem igaz. A szeretetre is méltóvá kell válnunk ugyanúgy, mint a tiszteletre.
Lóri vallomása a szétválást megelőző, és mintegy előkészítő történések, egyébként tipikus házaspárok közötti afférok voltak. Kata is átélt két szakítást, tehát tudta, mitől döglik a légy. Katának elképzelhető volt Lóri változata, de tudta, ha meghallgatná Pankát, valószínűleg abban a változatban is lenne igazság. Mert be kell látni, hogy az ember minden aljasságra képes, ha szabadulni akar egy kapcsolatból, és minden lehetséges módon védekezik, ha el akarja hitetni, hogy nem ő volt (egyedül) a hibás.
A beszélgetés lényege egyébként az lett volna, hogy Lóri kedvetlensége feloldódjon. Akkor, a felszabadult nevetgélések között, ez megtörtént. Fátylat rá!
Mégis, a következő napokban, az elektronikus levelezésben megindult a „jóakaró” által keltett bosszankodás. Többeknek volt véleménye Panka levelével kapcsolatban, ám, aki elindította a lavinát, hallgatott. Így rögtön nyilvánvalóvá lett: Vera a bűnös. Kata arra is hamar ráérzett, hogy itt érdekbarátságról van szó és nem igazi, őszinte emberi kapcsolat áll fenn a két „barátnő”, Panka és Vera között. A kedveskedő, sokszor negédes szavak mögött (ami az internet világában is jelenség, pláne, hogy nincs személyes találkozás) sokszor ólálkodik a kígyó. Az érdekbarát Vera, visszamondta a társaság bizalmas beszélgetésében elhangzottakat Pankának, kiragadva némely mondatot a környezetéből és kellemetlen helyzetbe hozta ezzel a résztvevőket. Egy igazi barát nem tenne ilyet, de az érdekbarát lekötelezni szándékozta „barátnőjét” ezzel a cselekedettel.
Mikor Kata előtt ez ennyire nyilvánvalóvá vált, megborzongott. Az ilyen “barátoktól” menekülni kell! Panka nem ismerheti fel ezt az ördögi csapdát, mert érzései befolyásolják. Nem fogja föl, hogy egy áruló sohasem lehet igaz barát, akár őt, akár volt partnerét árulja el.
– Itt nem elég a levél – gondolta, és a telefonért nyúlt, hogy megbeszélje a történteket Pankával.
Pár nap múlva Panka bocsánatot kért a levelezésben résztvevőktől, és mindenkit megnyugtatott barátságáról, s hogy Katával történt telefonbeszélgetés után megértette a helyzetet. Mindenki helyeselt a köz-békének, egy személy kivételével. Vera, az állítólagos barátnő, nem tett észrevételt, nem tiltakozott, nem indokolt, és nem jelezte, hogy Panka helyesen jár el a kapott hírek figyelmen kívül hagyásával. Hiába, no! A hazug embert most is hamarabb utolérték, mint a sánta kutyát!

“Intrika” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!