Az igazi Hamlet

Sok év után csak most jöttem rá a titkára, miért hallgatta az ember akár behunyt szemmel is az általa előadott szöveget, verset, mint egy megnyugtató zenét. Mert a hangja, előadásmódja összhangban volt az egyéniségével.
Mensáros Lászlóval a Nagytemplomhoz közeli villamosmegállóban találkoztam először. A kisfia kezét fogta, akinek a fején fehér, horgolt sapka volt.
Hallottam, hogy egyik évfolyamtársunkhoz szokott járni szerepet tanulni, ahol viszonylag csend volt az otthoni gyerekzsivaj után. Később egy orvos társaságban mutattak be egymásnak. Kajánul kuncogtak zavarunkon, mert semmi olyan téma nem akadt, amiről egy számára eddig ismeretlen nővel beszélgetni tudott volna. Én is inkább a külsejét figyeltem, úgy tűnt, picit tömpék az ujjai.
Pár nappal később megkértek, mennék el a színházba egy ügyeletesnek járó jeggyel, mert szép a klasszikus Shakespeare darab, de egymás után többször nem volt kedvük megnézni a kollegáknak. Azóta már jól ismert a színházi visszaemlékezésekből, milyen parádés szereposztásban játszották a Hamletet a debreceni színházban 1956-ban. Számomra az év nagy ajándéka volt, hogy Simor Erzsit, Márkus Lászlót és Mensáros Lászlót láthattam benne. Számomra Mensáros marad az igazi Hamlet.
Évek múlva meghallgattam az Arany János műveiből összeállított irodalmi estjét a Kölcsey művelődési házban. Akkoriban már kicsit türelmetlen volt az apró emberi gyarlóságokkal szemben, amikkel az est folyamán találkozott. Ő igényes volt, nekünk a legjobbat akarta nyújtani élményekben.

“Az igazi Hamlet” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ritka alkalom ilyen különösen intelligens emberrel találkozni. Sokat járt a régi kedves kollégáim társaságába, több apróságot meséltek róla. Hiányzik a színházi jelenlétekből az a generáció, szerencsére megőrizhető volt egy-egy jellemző előadásuk, mint Darvas Iváné és Latinovitsé. Magdolna

  2. “Ő igényes volt, nekünk a legjobbat akarta nyújtani élményekben.”

    Az igényesség jó tulajdonság, bárcsak mindenki rendelkezne vele. Szép megemlékezés volt Mensárosról.

    Szeretettel: Rita

    🌹

Szólj hozzá!