Petőfi igazi képe

Petőfi Sándorról több festmény készült. Unokatestvéfre, Orlai Petrich Soma is készített róla, de biztosan nem lehetett tudni, melyik hasonlított legjobban a költőre.
Milyen volt ez a lelkes ifjú? Arra minden barátja emlékezett, hogy szemfogai (egyikük egyet ír, másikuk kettőt jelez) kissé kifele álltak. Termete nem volt daliás, korán jelentek meg ősz hajszálai.
Ötödik gimnazista koromban valahogy felfordult a tanulásra szánható hely és idő rendje a Dócziban. Az alagsorban levő nappaliban kaptunk lehetőséget a tanulásra, délelőtt, és délután mentünk tanulni a tantermekbe. Szokatlan volt és valahogy olyan szomorú érzés. Még nehezebb volt elfogadni ezt a beosztást, mert egy szintén szomorú arc nézett velem szembe tanulás közben: a falon Petőfi Sándor egyetlen hiteles képének másolata. Akkoriban újdonságnak számított ez a csoda, legalábbis nekünk így mondták tanáraink.
A kép történetéről így ír Escher KárolyPetőfi igazi arca című írásában:
„Érthető volt az izgalom, amikor köztudomásúvá vált, hogy van egy hiteles arckép is, egy fénykép, amelyet Petőfi az 1847 körüli időben készíttetett Pesten, jegyajándékképpen menyasszonyának, Szendrey Júliának.”A kép hosszabb kutatás után előkerült a Beliczai család birtokából: „egy kb. 7×10 cm nagyságú dagerrotípia, egy kis ezüst lapocska összetörött üveg alatt. De milyen állapotban! Csupa por, piszok, penész, üvegtörmelék. A képet alkotó ezüst felület teljesen feketére oxidálódott, úgy hogy az első pillanatban csak annyi volt bizonyos, hogy egy dagerrotip képet találtak, de hogy ez Petőfi fényképe volna, azt semmi sem bizonyította.”

„Sok régi könyv átböngészése után receptet találtam, írta Escher Károly. A leírás a következő:
“Az ezüst képet kivesszük az üveg alól. Portól, piszoktól megtisztítjuk, tálba téve absolut-alkoholban fürösztjük, amelyben az esetleg képződött gyanta- és zsírréteget leoldjuk. A művelet pár perc alatt befejeződik. Rövid mosás után (destillált víz) a lemez a már előre elkészített 1%-os ciánkáli oldatba kerül. A képen lévő sötét oxidréteg ebben az oldatban eltűnik, és a kép tisztán előlép. A processus ideje 5 perc. Ha a művelet alatt azt vesszük észre, hogy a kép kifejlődése megáll, vagy a kép gyengülni kezd, a fürdetést azonnal megszüntetjük és a lemezt destillált vízben mossuk.
Kezemben volt a kísérleti dagerrotip kép és ez a leírás. Hozzáfogtam: a kísérlet fényesen sikerült.
Öröm volt nézni, hogy a művelet alatt hogyan tűnt el a fekete réteg és hogy hívódik elő a kép. Pontosan öt perc alatt be is fejeződött. „
Hát erről a képről csináltak nyilván másolatokat, amelyről Petőfi nézett ránk. De ez már a második világháború vége fele tartó időben díszítette a tanulószobánk falát. Nehéz idők következtek ezután ránk, ki tudja hová lett azóta az a kép?

“Petőfi igazi képe” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Kedves Magdolna!

    Ez az írásod is érdekes volt. Jó, hogy leírod ezeket a régi történeteket.

    Szeretettel: Rita🌹

Szólj hozzá!