A fekete ló

Fodor Gyöngyi – A fekete ló

Élt egyszer egy távoli birodalomban egy gyönyörű hölgy, akinek rettenetesen nyugtalan lova volt. Elegáns megjelenése és fényes szőrzete miatt vette meg, de a fenséges állat csak akkor volt nyugodt, amikor a gazdája a kantárnál fogva elvitte sétálni az erdőbe. Az állatot a birodalomban lassan mindenki ismerte, ha másképp nem, de a szóbeszéd alapján, mert mindig valamilyen pusztítást okozott a kereskedőknek: felrúgta a ládákat, összetaposta a gyümölcsöket, vagy őrült száguldozásával megijesztette a gyerekeket és az időseket. Emiatt az uralkodó megparancsolta a hölgynek, hogy szabaduljon meg a vad természetű állattól, vigye el egy távoli erdőbe és hagyja ott örökre.
A hölgy sokáig vonakodott megtenni amit az uralkodó parancsolt neki, de látva a mindennapi károkat, amit a lova okozott, egy idő után úgy döntött, hogy tesz egy utolsó sétát a fekete lóval az erdőben. Kezébe vette a kantárt és a macskaköves úton elindult a fák között, majd elhatározta, hogy letér az útról az erdő sűrűjébe, ahol majd otthagyja. Ahogy az árnyas lombok alatt szomorúan ballagtak, a nő hosszú, göndör haja belegabalyodott egy lelógó ágba, és a ló, mintha csak megérezte volna gazdája szándékát, kitépte annak kezéből a kantárt és rohanni kezdett. Mire a göndör fürtök kiszabadultak, a ló alakját már elnyelték a sűrű fák. Hiába kiabált utána, hiába hívta, az állat nem tért vissza.
Amikor a hölgy rájött, hogy a ló immár örökre elment, leült egy nagy kőre és sírni kezdett. Gyönyörű állatára gondolt, aki megszokta a házi életet, biztosan nem éli túl sokáig az erdőben. Rettentően megbánta, hogy engedelmeskedett az uralkodónak, és szemrehányást tett magának azért, amiért engedte magát rábeszélni, hogy hagyja el a lovát, amelyet annyira szeretett.
Naplementekor abbahagyta a sírást. Kereste a hazafelé vezető utat, de rájött, hogy eltévedt. Éppen akkor, amikor kezdte elveszíteni a hazajutás reményét, meghallotta a távolból érkező hegedű édes dallamát, és úgy döntött, hogy ezt a hangot követi. Egy kerek tisztásra érkezett, ahol egy zsonglőr hegedült, és a ritmust verte a lábaival, melyeken színes karikák forogtak körbe-körbe. Feje tetején egy bot végén színes porcelán tányért pörgetett. Mellette a fekete ló mozdulatlanul hallgatta a zenét, hátán megannyi madár érdeklődve szemlélte a mutatványt.
A hölgy arca felderült és mosolyogva nézte a jelenet. Amikor a zsonglőr észrevette az erdőből felbukkanó nő gyönyörű mosolyát, arra gondolt, hogy lám, az erdei tündérek is meghallották az ő hegedűjének a hangját, és egyikük el is jött hozzá. Üdvözölni akarta, tett két lépést feléje, de megbotlott egy föld felett tekergőző fagyökérben , és elesett. A hölgy odaszaladt hozzá.
– Segíthetek? – kérdezte és a zsonglőr felé nyújtotta a kezét, hogy felsegítse.
– Ne aggódj, nem történt semmi bajom, és látod, még a tányér sem törött össze. Sajnálom, hogy bolondot csináltam magamból, de ennyi szépség láttán kicsit megzavarodtam.
– A lovamért jöttem … – válaszolta elpirulva a hölgy.
– Ah, a tiéd? Biztosan egy bajkeverő! Elég nyugtalan jószág. Sok kört futott itt, fújt és rúgkapált is párszor, de a zene hallatán szépen megnyugodott. Talán nehezen kezelhető, néha megszökik és kárt csinál, s emiatt gyakran nehezen alszol, de biztos vagyok benne, hogy a ló a szenvedélyed és életed öröme.
A zsonglőr szavai elgondolkodtatták a hölgyet. Hogyan hagyhatott volna fel a szenvedélyével csak azért, mert mások számára ez a ló veszett fejsze nyele? Megköszönte a férfi szavait, megfogta a ló kantárját és elhatározta, hogy visszaviszi a birodalomba. Ez az ő lova és ez az ő csatája lesz, amit meg kell nyernie. Elkötelezettséggel és elszántsággal megszelidíti a lovat, és sikerülni fog neki. Arra gondolt, talán ezt a zenélő zsonglőrt is kitiltották valahonnan, mert nem tetszett másoknak, amit csinál.
Odalépett hozzá és köszönetképpen adott egy puszit a homlokára.
– Te mit csinálsz itt az erdőben egyedül? – kérdezte tőle, mielőtt elindult volna haza.
– Szabad vagyok, mert a szenvedélyemet választottam! – válaszolta a zsonglőr és miután a szép hölgy kedvesen mosolygott rá, megpördítette a karikákat a lábán, a karján, és boldog örömben folytatta a hegedűjátékot, melynek hangjai elkísérték a fekete lovat és gazdáját egészen a macskaköves útig, ahonnan már könnyűszerrel hazatalált.

Gyakran az élet leckéi, amelyek mélyen megváltoztatnak bennünket, a legegyszerűbb szavakba rejtőznek.

“A fekete ló” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Kedves Kitti, örülök neki, hogy benéztél,és a végére kiderült, hogy nincs miért aggódnod. Fgy😍

  2. Jó mese. Aggódtam a lovacskáért, és a szép lányért is. Bizony mindenkinek meg kell küzdenie azért, amit szeret…

  3. Kedves Gyöngyi!

    Nagyon humánus, szép mesét írtál. Mások véleménye, pláne parancsa miatt nem cselekedhetünk belső meggyőződésünk ellen. Gratulálok!

    Szeretettel:
    Zsuzsa

  4. kedves Rita, kedves Márton, örülök, hogy tetszett az írásom, köszönöm, hogy elolvastátok és véleményeztétek. Fgy

Szólj hozzá!