A boltban voltam, tik és tak

Fodor Gyöngyi – A boltban voltam, tik és tak

Egy borongós napon a boltomban dolgoztam, antik órákat javítok és adok-veszek. Bár egyre kevesebb a javítani való óra. Manapság már nagyon kevés háznál van régi, mechanikus kakukkos óra, vagy a nagy felhúzhatós bimm-bammos óra, mára a digitális változatok betörtek az élet minden területére. Azonban van egy bizonyos réteg, akik továbbra is szerelmesek az antik órákba. Van, aki sok pénzt fizet egy különleges darabért. Tudom, hiszen nem mindenkinek kell a nagypapától örökölt darab, behozzák hozzám bizományba , és én eladom azokat. Ezek az órák meglehetősen ősiek már, hajlamosak elromolni. Mára egyedül maradtam a kisvárosban, akik értenek ezek javításához. Délidő volt, magamhoz vettem a kulcsaimat, és felmentem az emeleten lévő lakásomba.
TIK és TAK
Epersalátát készítettem magamnak és forró teát, amikor meghallottam az ajtócsengőt. Kicsit bosszúsan mentem kinyitni, mert elterveztem, hogy ebéd után kényelmesen elnyúlok a kanapén és élvezem az otthon melegét pár órácskára, mielőtt délután majd ismét lemegyek a boltba. Egy csendőr lépett be, akinek görögdinnye volt a feje. Nem volt nála táska, ezért arra gondoltam, nem azért jött, hogy megjavíttasson egy órát, mert megesett elég gyakran, hogy amikor a boltomban nem találtak, a lakásomon kerestek, hiszen régi ismerősök ezek az emberek. A csendőr egy darabig körülnézett, körbejárta a nappalit, gyengén belerúgott az asztal lábába, mintha tesztelni akarná annak minőségét, majd megkérdezte, hogy én vagyok-e a földszinti üzlet tulajdonosa. Bólintottam, és próbáltam kitalálni, hogy miért keres.
TIK és TAK
Börtönbe akart vinni! De miért? Mit tettem? A csendőr elmagyarázta nekem, hogy az előző nap történt eltűnés miatt. Értetlenül néztem rá, akkor kifejtette az álláspontot, hogy egy nagy bottal rendelkező férfi megvert egy idős hölgyet, akinek a feje helyén egy nagy vörös eper volt, és hogy azóta az említett nő eltűnt.
Biztosan összetéveszt valakivel , én egész nap a boltban voltam, és órákat javítottam, kiáltottam ijedten, de a csendőr ragaszkodott hozzá, hogy letartóztasson, mert egy szemtanú tökéletes személyleírást adott a támadóról, ami rám illik.
TIK és TAK
A csendőr udvariasan azt mondta nekem, hogy nincs tévedés, mert ez a szemtanú azt is mondta, hogy az a férfi, aki a bűntényt elkövette, a főtéren lakik, és övé az órásbolt. Hagyta, hogy összeszedjek pár holmit,amire szükségem lehet, mielőtt elhagynám a házat. Azonban követett a szobámba és terpesztett lábbal megállt az ajtóban. Éreztem, hogy sarokba vagyok szorítva. A szekrény mögül elővettem a nagy botomat, és olyan gyorsasággal vetettem rá magam, hogy a csendőrnek nem volt ideje védekezni. Ütésemet egyenesen a fejére mértem , és a dinnye, ami a feje helyén volt, kettérepedt.
TIK és TAK
Másnap reggel elgondolkodtam a történteken, és azt mondtam magamnak, hogy ez a csendőr biztosan nem sérült volna meg, ha nem jön ide az eperfejű idős hölgy eltűnése miatt. Azt is tudom, hogy a következő napokban majd valaki más jön a házamba, vagy a boltomba, hogy megpróbáljon börtönbe vinni, ezúttal nemcsak az idős hölgy miatt, hanem már a csendőr miatt is. Legközelebb azonban majd jobban megy, gondoltam magamban, miközben az asztalnál ülve reggeliztem. Erős fekete kávét és dinnyét fogyasztottam.
TIK és TAK

“A boltban voltam, tik és tak” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Kitti, Ilona, Éva
    köszönöm, hogy itt jártatok és elmondtátok a véleményeteket. Örömmel tölt el, hogy tetszett, amit olvastatok.
    🌻🌼🌺
    Fgy

  2. Nagyon jól sikerült novella, kedves Gyöngyi, olyan, mint egy szürrealista festmény …. Szeretettel: Éva

Szólj hozzá!