A KÉPESÍTÉS NÉLKÜLI TANTESTÜLET

A hibákat az ember szerintem nem keresi, hanem találja. Apró hibákat véltem felfedezni több kis írás között, például, hogy Liszt Ferenc kb. 8 kilométert gyalogolt a kabai állomástól a tetétleni kastélyig, pár évvel a halála előtti vendégeskedéskor.
Én ugyan tudtam, hogy nem így volt, de tévedhetek, igyekeztem utána nézni. Hát, a régi leírásban nem ez olvasható. Minden évben, ha tetszett, ha nem, átgyalogoltatták a kis iskolásokat a kastélyig a vendégségre való megemlékezéskor. Kiderült, hogy ezt a gesztust énektanárjuk kívánta meg a gyerekektől. Jobb lett volna, ha előbb pontosabban tájékozódott volna Zoltai Lajos írásából. Igaz, Zoltai nevét is tévesen írta egy másik szerző. Ő a szomszéd faluból való volt. Ennyi pontosságot megérdemelt volna. Aztán több szép írást olvastam a tantestület tagjairól. Gyerekkoromban 12 tanító volt a faluban, a későbbi években a csökkenő lélekszámú faluban 52 pedagógus tevékenykedett. Én már csak keveset ismertem közülük, kettőről tudom, hogy időben szerzett képesítést a saját tantárgyából. Sok, emberi jó tulajdonsággal megáldott emberről számoltak be a már városi újságban, de egyiknek sem volt időben megszerzett képesítése.
Ahogy elgondolkoztam ezen, talán ezt én is megtehettem volna. Nem tanultam volna végig fiatalságom szép éveit, aminek jutalmaként annyi nyugdíjam sincs, hogy magamat eltartsam. Nagyon rossz érzés elfogadni fiam és unokáim segítségét abból a pénzből, amiért ők dolgoznak meg, és nyugdíjas korukban nekik is szükségük lenne erre. Ha nem lenne olyan szép dolog az én hivatásomban dolgozni, talán legközelebb ilyen könnyebb lehetőséget választanék.

“A KÉPESÍTÉS NÉLKÜLI TANTESTÜLET” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Sok mindent elvehetnek tőlünk (pl. ház, munka, pénz stb) de a tudást, az emlékeinket nem. Talán azoknak a pedagogusoknak könnyebb volt, mint neked, nem tanultak olyan sokat, de lehet, hogy ma ugyanazokkal a problémákkal küzdenek. Te tanultál, és a szeretett hivatásodban maradtál. Egyetértek Kittivel, a rendszer hibája ami van, és nem amiatt van, mert te sokat tanultál.
    Fgy

  2. Ne sajnáld kedves Magdolna! Ez nem a tanulásod okán van így, hanem a rendszer súlyos hibája.

Szólj hozzá!