Egy fa jelentősége

Amikor ide költöztünk a betondzsungel kellős közepére, sokáig úgy éreztem, a fájdalom kitépi a szívemet a helyéről, s ez ma sincs másképp, sőt rosszabb lett.
Hacsak rágondolok a hűs patakomra, s a nyugalmat adó erdőmre, elkap a zokogás, s már nem tudom s nem is akarom titkolni anya előtt sem.
Be sem kell csuknom a szememet, s látom a régi házunkat, s végigsétálok újra s újra a szobáinkon. Tudom, hogy Hosszúheténybe az emlékeimen kívül köt még valami, csak azt nem, hogy mi. Talán ez lesz a jövő titka.
Mostani házunkat az elejétől kezdve próbáltuk otthonosabbá tenni, de valahogy mindig hiányzik valami, amit honvágynak nevezünk. “Irigylem” azokat, akik el tudnak költözni egyetlen könnycsepp nélkül, s soha nem gondolnak vissza szülőfalujokra, vagy városukra.
Udvarunkban van minden, csak éppen fa nincsen. A fa meg nekem igazi veszteség, én, aki negyvenöt évig természet közelben éltem, s minden nap magamhoz ölelhettem erdész nagyapám fenyőfáit. Iszonyat nap mint nap szürkeséget látni, sehol egy kis zöld hely, ahol az ember lelke új erőre kaphatna.
Ugyan volt egy hasztalan silány szőlőlugas, amely foglalta parányi udvarunkban a helyet, ezért hát kivágtuk, s nemsokára a vashegyek is megszűntek. Nagy öröm volt, mikor az autónk újra bent aludt az udvarunkban, később meg a garázsban. Végre kész lett tavaly az udvar lebetonozása, s féltetőt kapott a terasz is, amelyet mára már anya muskátlijai díszítenek. Ilyenkor nyáron, anya szép veteményes kertje ad életre való kedvet.
A negyvenhetedik születésnapomra egy kis tuját kaptam anyutól. Nagy öröm volt számomra ez a pici fa, amely szépen növöget egy kisebb ládikóban. Ez a kis fa ugyanúgy hozzátartozik az életemhez, mint a levegővétel, s a kék égbolt.
2021. június 30.

“Egy fa jelentősége” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Látod, mégis csak van egy kis fácskád. 🙂 Szerintem ültethetnél te is egy kis csemetét, vagy körbe veheted magad növénykékkel, hogy boldogabbnak érezhesd magad. Megértem a honvágyad, én sokszor költöztem, van hely, ahová szüntelenül visszavágyakozom.

Szólj hozzá!